Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Stowarzyszenie Krynica w Lipinach zrobiło warsztaty

Krystyna Kościewicz
Członkinie Stowarzyszenia "Krynica" podczas robienia pierogów. W czerwonym fartuchu Irena Sajewicz, prowadząca warsztaty.
Członkinie Stowarzyszenia "Krynica" podczas robienia pierogów. W czerwonym fartuchu Irena Sajewicz, prowadząca warsztaty.
W minioną niedzielę członkowie i sympatycy "Krynicy" lepili pierogi. Wyszły smakowite.

Stowarzyszenie "Krynica" w Lipinach koło Hajnówki, powstało w tym roku, zrzesza 20 członków i działa bardzo prężnie.

- Co dają warsztaty kulinarne? - zastanawia się Ludmiła Misiejuk, członek Stowarzyszenia "Krynica". - Ja też umiem gotować, mam swoje przepisy, ale tutaj można nauczyć się czegoś nowego. Przede wszystkim, można pobyć w towarzystwie, żeby nie siedzieć przy telewizorze.

- Najważniejsze, że możemy się spotkać, razem spędzić czas, a do tego jeszcze się czegoś nauczyć - mówi Elżbieta Bołtryk, jedna z najmłodszych członkiń "Krynicy".

Warsztaty kulinarne robienia pierogów prowadziła Irena Sajewicz, znana i ceniona znawczyni sztuk kulinarnych. Pod jej kierunkiem członkowie "Krynicy" zrobili pierogi z ciasta krucho-drożdżowego do pieczenia i z typowo pierogowego, do gotowania.

- Ciasto krucho-drożdżowe jest uniwersalne, bo nadaje się na paszteciki, na słodkie farsze, na jabłka, sery, szpinak. Piecze się około 20 minut - tłumaczy Irena Sajewicz.

Jest ona kucharką z zawodu i pasji. Do tego trzeba jeszcze dodać lata doświadczeń kulinarnych i miłość do gotowania.

- "Krynica" mnie zaprosiła. Poprzednio prowadziłam warsztaty na "Bulwafest", też w Lipinach - opowiada. - Wtedy było bardzo dużo panów, kroili cebulę, tarkowali, przyprawiali, kartacze robili i babkę ziemniaczaną. Tym razem są niemal same panie.

Członkinie "Krynicy" ulepiły pierogi z makrelą, w kształcie rybek, z opieńkami i warzywami, a także z kaszą gryczaną. Pierogi z mięsem były zwykłe, gotowane.
Wszystkie były pyszne. Próbowałam.

Liczy się aktywność

Stowarzyszenia "Krynica" istnieje od 30 kwietnia 2013 r. Liczy około 20 członków, ludzi z Lipin, Hajnówki i okolic.

- Są to ludzie, którym zależy na zachowaniu tradycji i kultury naszego regionu - mówi Katarzyna Jakubowska, wiceprezes Stowarzyszenia Krynica i jednocześnie sołtys wsi Lipiny. W ostatnią niedzielę odbyły się drugie warsztaty kulinarne. Pierwsze - "Cuda z ziemniaka", miały miejsce 24 sierpnia.

- Nasze imprezy są otwarte, więc zapraszamy wszystkich chętnych, bo to integruje społeczność. Razem miło spełniamy czas - dodaje Katarzyna Jakubowska.

Czytaj e-wydanie »

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na poranny.pl Kurier Poranny