W skrócie
Magdalena Tomaszewska – Bolałek w książce „Tradycje kulinarne Polski” opisała historię polskiej kultury kulinarnej. W bezpłatnym e-booku można dowiedzieć się między innymi skąd w Polsce zamiłowanie do pierogów ruskich, których rodowód nie ma nic wspólnego z Rosją, a także poznać pochodzenie pierogów z kaszą gryczaną. Autorka zdradza, że początki gotowania pierogów związane są ze świętym Jackiem Odrowążem, dominikaninem żyjącym na przełomie XII i XIII wiek, który w trakcie działalności misyjnej rozsmakował się w pierogach z kaszą gryczaną i przepis rozpowszechnił w Polsce. Warto wiedzieć, że pieczone pierogi świętego Jacka są wpisane na listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi z województwa podkarpackiego. Dzięki uprzejmości wydawnictwa Hanami zdradzamy przepis na pierogi szlachcice idealne na rodzinny obiad.
Pierogi szlachcice – przepis z ziemniakami i boczkiem
Liczba porcji: dla 2-4 osób.
Czas przygotowania: 1 godzina.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
Ciasto na pierogi:
- 500 g mąki pszennej,
- 225–250 ml wody,
- 1 jajko,
- szczypta soli,
- 1 łyżka oleju rzepakowego.
Nadzienie do pierogów:
- 2–3 duże cebule,
- 200 g boczku,
- 1200 g ziemniaków,
- olej,
- pieprz,
- sól.
Jak zrobić pierogi szlachcice?
Sposób przygotowania:
- Cebulę i boczek drobno kroimy, po czym przesmażamy na oleju.
- Ziemniaki ścieramy na tarce z drobnymi oczkami (jak podczas przygotowania placków ziemniaczanych).
- Na rozgrzaną patelnię wrzucamy ziemniaki i mieszamy je z boczkiem i cebulą.
- Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy, aż staną się szkliste (nie będą już surowe). Farsz odstawiamy do przestudzenia.
- Wyrabiamy ciasto z mąki, wody, jajka i soli. Pod koniec dodajemy łyżkę oleju.
- Gotowe ciasto rozwałkowujemy i przy użyciu szklanki wykrawamy okręgi.
- Na krążki nakładamy farsz, zalepiamy końcówki, dociskamy widelcem lub robimy falbanki.
- Pierogi gotujemy w osolonej wodzie i wyjmujemy 3–4 minuty po tym, jak wypłyną.
- Podaje się je z okrasą z boczku i cebuli oraz kwaśną śmietaną. Wyśmienicie smakują odsmażane.
Czytaj także: Przepis na pierogi z soczewicą
„Tradycje kulinarne Polski” dla fanów historii gotowania
Magdalena Tomaszewska-Bolałek napisała książkę pokazującą, że kuchnia polska to nie tylko przepisy na smaczne dania, ale też opowieść o zmieniających się czasach, modach, wpływach kulturowych i ludziach, którzy przywozili do Polski wcześniej nieznane składniki. Autorka pokazuje, że trzon kuchni polskiej jest zasadniczo niezmienny, ale uzupełniany jest o poznawane nowe produkty. Trudno sobie wyobrazić, że do XVIII wieku Polacy nie znali smaku ziemniaków oraz ich wszechstronnego zastosowania.
Źródło:
Bezpłatna książka w wersji elektronicznej „Tradycje kulinarne Polski”, Magdalena Tomaszewska-Bolałek, Wydawnictwo Hanami – Bunkatura.pl
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Aby gotowanie było jeszcze prostsze
Ciasto popapraniec
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?