Anna Daniluk
redaktorka online serwisu stronakuchni.plPortal i.pl
605 materiałów
Jestem absolwentką dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim. W swojej pracy zajmuję się tematyką kulinarną. Interesuje mnie tematyka dotycząca żywności, jedzenia i gotowania w ujęciu szerokim. Moje artykuły dotyczą najświeższych wydarzeń związanych z jedzeniem i gotowaniem, ale też sięgam po stare receptury Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Opisuje wydarzenia w ujęciu life style'owym, a także ciekawostki lokalne, które mogą zainteresować czytelników w całej Polsce.
Tematy, do których często wracam w swojej pracy to:
- przepisy ze starych i nowych książek kucharskich,
- rozmowy z inspirującymi ludźmi związanymi z gastronomią i kulinariami (ozi kimchi, Magdalena Tomaszewska - Bolałek o kulinarnych Oscarach, Bianca Mozzarella)
- jedzenie w popkulturze (szczególnie w filmach i serialach np.:
„Emily w Paryżu”,„Stranger Things”, śladami seriali), - wątki spożywcze i kulinarne w PRL-u (zagrycha w PRL-u, produkty, które nie przetrwały PRL-u).
Od kiedy pracuję w serwisie Strona Kuchni?
W stronakuchni.pl pracuję od 2021 roku. Wcześniej także byłam związana z dziennikarstwem kulinarnym. Pracowałam dla magazynów i serwisów kulinarnych. Pisałam o jedzeniu i kulinariach w ujęciu lifestyle’owym i poradnikowym.
O mnie
Tematyka kulinarna jest mi na tyle bliska, że moje obie prace dyplomowe poświęciłam pragmatyce językowej na przykładzie metafory kulinarnej. Pracę magisterską doprecyzowałam pisząc o jedzeniu i kulinariach wykorzystywanych w tekstach polskich piosenek po 1989 roku.
W wolnej chwili lubię oglądać filmy i seriale. Często sięgam po produkcje dokumentalne. Nie zawsze muszą dotyczyć jedzenia. Szczególnie zwracam uwagę na jedzenie i jego znaczenie w tekstach polskich piosenek. Lubię czytać książki. Szczególnie sięgam po powieści z XIX wieku, reportaże i powieści obyczajowe.
Jeśli masz temat, napisz do mnie: [email protected]

Przepis na chinkali na obiad. Wysysanie soczystego rosołu to czysta przyjemność
Gruzińskie pierogi z mięsem tradycyjnie gotuje się na parze. Największą trudnością jest zamknięcie w cieście pierogowym mięsa z rosołem. Właśnie to ten bulion...

Domowy pasztet z ciecierzycy. Zrób pożywny przepis bez mięsa z kaszą jaglaną
Pasztet z ciecierzycy to sposób na prostą przekąskę, która urozmaici menu śniadania wielkanocnego. Taki pasztet z chęcią zjedzą nie tylko wegetarianie. Warto...

Gofry na śniadanie bez specjalnego sprzętu. Odkryj fit przepis z TikToka i Instagrama
Gofry to – obok naleśników – dla wielu osób symbol niespiesznych weekendowych śniadań. Wiele osób rezygnuje jednak ze zrobienia tej przekąski z racji...

Szybka babka na oleju. Poznaj oszczędny przepis z PRL-u. Dawniej robiono go w prodiżu
Babka na oleju to szybki sposób na przygotowanie ciasta na Wielkanoc. W PRL-u dodawano do niego aromat migdałowy. Współcześnie można zmniejszyć ilość cukru na...

Szybkie menu na Wielkanoc. Oto przepisy na ucztę do zrobienia w mniej niż godzinę
Menu na śniadanie wielkanocne nie musi być pracochłonne. Wiele dań można zrobić z wyprzedzeniem np.: paschę lub zakwas na żurek. Planowanie, a także wybranie...

Co zrobić z kaszą manną? Oto 5 sposobów na użycie popularnej kaszki manny w kuchni
Kaszka manna to produkt często podawany dzieciom w ramach szybkiego deseru. Składnik kleików jest lekkostrawny i świetnie smakuje ugotowany na mleku i podawany...

Ruszył Restaurant Week 2023. Sprawdź ceny festiwalowych dań i gdzie zjesz na wiosnę
Wiosenna edycja smakowitego festiwalu Restaurant Week przebiega pod hasłem Food Sounds Good. Tym razem smakosze będą mogli skosztować wyjątkowego menu od 22...

Apetyczna babka czekoladowa. Kapitalny przepis z chrupiącym składnikiem
Babka czekoladowa to pomysł na urozmaicenie klasycznego przepisu na wielkanocne ciasto. Kluczowe jest użycie dobrej jakości czekolady z wysoką zawartością...

Kiedy przypada Wielkanoc 2023? Sprawdź znajomość polskich tradycji i zwyczajów
Wielkanoc w 2023 roku przypada w niedzielę 9 kwietnia. Dzień później obchodzony jest Poniedziałek Wielkanocny, czyli śmigus-dyngus. Przyjrzeliśmy się historii,...

Elegancka babka migdałowa. Przepis na wilgotne ciasto ze zmielonych migdałów
Babka migdałowa to kolejna odmiana tradycyjnego wypieku na Wielkanoc. Kluczowym składnikiem gwarantującym lekki wypiek jest mąka migdałowa. Wystarczy drobno...
Najpopularniejsze
CENEO.PL SONY Xperia 5 IV 5G 8/128GB Czarny
xperia 5 iv ma moc i wydajność, których potrzebujesz do codziennej kreatywności, od tworzenia,...