W niedzielę (9 lipca) w Podlaskim Muzeum Kultury Ludowej odbywa się festyn etnograficzny „Podlaskie Ziołami Pachnące – Smaki Podlasia”.
To okazja, by poznać bliżej podlaskie zioła i ich zastosowanie. Można tu wziąć udział w warsztatach zielarskich, pszczelarskich i kulinarnych. W programie wydarzenia znalazły się m.in:
- warsztaty wykonywania soli i pieprzu ziołowego
- warsztaty wypiekania podpłomyków z ziołami
- warsztaty wykonywania świeczek z wosku pszczelego
- warsztaty wykonywania naturalnych kosmetyków
- warsztaty wyszywania makatek
Wśród atrakcji są także pokazy pieczenia chleba i sękacza oraz wędzenia wędlin połączone z degustacją.
Festyn to też możliwość uzupełnienia zapasów miodu, kupić zioła i produkty regionalnej kuchni.
Imprezie towarzyszą zespołów (na scenie m.in. Kapela Braci Rejwów, Koplanianki, Jorrgus, czy Zbóje) oraz jarmark rękodzieła ludowego i regionalnych kulinariów.
W jej trakcie festynu na terenie PMKL otwarto nową wystawę czasową we wnętrzu chałupy z Czyż z 1946 roku „Makatki podlaskie mojej ciotki, babki, matki”. Jej autorką jest Katarzyna Ancipiuk – dyrektor PMKL. Przez cały czas trwania festynu można będzie zwiedzać z przewodnikiem część wystaw stałych w zabytkowych budynkach na ternie skansenu.
Festyny etnograficzne „Podlaskie ziołami pachnące” i „Smaki Podlasia” były w ubiegłych latach osobnymi inicjatywami. W tym roku tradycje zielarskie i kulinarne, bardzo sobie bliskie, spotkały się na jednym bogatym w atrakcje wydarzeniu.
Zobacz też:
Jak czytać kolory szlaków turystycznych?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?