Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Popularny youtuber "Maciej je" spróbował podlaskiej kuchni. Z kamerą odwiedził Supraśl, Sokółkę i Kruszyniany

Magda Ciasnowska
Magda Ciasnowska
Babka ziemniaczana, sokólskie lody i tatarskie specjały - m.in. to podczas wizyty w województwie podlaskim próbowali twórcy kanału "Maciej je". Jak przypadły im do gustu podlaskie smaki?

Maciej Blatkiewicz wraz ze swoją żoną Sonią od lat podróżuje po świecie i próbuje regionalnych potraw. Swoje wizyty w restauracjach relacjonuje na youtubowym kanale "Maciej je". Jego kulinarne dostania śledzi 302 tys. internautów.

W lutym tego roku poznaniak pojawił się w Białymstoku. Wrażeniami kulinarnych doznań, których doświadczył odwiedzonych w mieście restauracji podzielił się oczywiście ze swoimi widzami.

Sprawdź:

"Maciej je" w Supraślu

Teraz youtuber postanowił ponownie odwiedzić Podlasie. Tym razem zdecydował się spróbować podlaskiej kuchni już poza Białymstokiem. Korzystając z poleceń widzów, Maciej i Sonia odwiedzili m.in. Bar Jarzębinka w Supraślu. Spróbowali tu m.in. chłodnika, kartaczy, babki ziemniaczanej oraz marcinka.

- Smakuje jak ziemniaczane niebo, gdzieniegdzie przełożone jakimś boczkiem - mówił podczas jedzenia babki youtuber.

W Supraślu para miała też okazję zjeść sękacza i mrowisko.

"Maciej je" w Sokółce

Youtuberzy pojechali także do Sokółki. Tam próbowali lodów ze Starej Szkoły.

- To jedne z najlepszych lodów, jakie jadłem w Polsce - przyznał Maciej.

Na obiad poszli do Restauracji pod Sokołem Tam na ich stole pojawiły się: tatar, szparagi i "sagan sokólski" z zapiekaną wołowiną, wieprzowiną i baraniną wraz z warzywami i ziemniakami.

"Maciej je" w Tatarskiej Jurcie

Maciej i Sonia zdecydowali się również odwiedzić Kruszyniany. Tu zjedli oczywiście w Tatarskiej Jurcie, gdzie mieli okazję poznać specjały tatarskiej kuchni. Były m.in. kołduny tatarskie, bielusz - ciasto drożdżowe nadziewane mięsem indyczym, dynią i cebulą czy katłama - mięska rolada. Na ich talerzach pojawiły się także manty na słodko - pierogi z farszem z białego sera.

Zobacz:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo
Wróć na poranny.pl Kurier Poranny