Maciej Blatkiewicz wraz ze swoją żoną Sonią od lat podróżuje po świecie i próbuje regionalnych potraw. Swoje wizyty w restauracjach relacjonuje na youtubowym kanale "Maciej je". Jego kulinarne dostania śledzi 302 tys. internautów.
W lutym tego roku poznaniak pojawił się w Białymstoku. Wrażeniami kulinarnych doznań, których doświadczył odwiedzonych w mieście restauracji podzielił się oczywiście ze swoimi widzami.
Sprawdź:
"Maciej je" w Supraślu
Teraz youtuber postanowił ponownie odwiedzić Podlasie. Tym razem zdecydował się spróbować podlaskiej kuchni już poza Białymstokiem. Korzystając z poleceń widzów, Maciej i Sonia odwiedzili m.in. Bar Jarzębinka w Supraślu. Spróbowali tu m.in. chłodnika, kartaczy, babki ziemniaczanej oraz marcinka.
- Smakuje jak ziemniaczane niebo, gdzieniegdzie przełożone jakimś boczkiem - mówił podczas jedzenia babki youtuber.
W Supraślu para miała też okazję zjeść sękacza i mrowisko.
"Maciej je" w Sokółce
Youtuberzy pojechali także do Sokółki. Tam próbowali lodów ze Starej Szkoły.
- To jedne z najlepszych lodów, jakie jadłem w Polsce - przyznał Maciej.
Na obiad poszli do Restauracji pod Sokołem Tam na ich stole pojawiły się: tatar, szparagi i "sagan sokólski" z zapiekaną wołowiną, wieprzowiną i baraniną wraz z warzywami i ziemniakami.
"Maciej je" w Tatarskiej Jurcie
Maciej i Sonia zdecydowali się również odwiedzić Kruszyniany. Tu zjedli oczywiście w Tatarskiej Jurcie, gdzie mieli okazję poznać specjały tatarskiej kuchni. Były m.in. kołduny tatarskie, bielusz - ciasto drożdżowe nadziewane mięsem indyczym, dynią i cebulą czy katłama - mięska rolada. Na ich talerzach pojawiły się także manty na słodko - pierogi z farszem z białego sera.
Zobacz:
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?