Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Karol Okrasa w Białymstoku. Będzie promował podlaską kuchnię na świecie

Alicja Olchanowska
Alicja Olchanowska
Karol Okrasa odwiedził Podlasie. Spotkał się z producentami lokalnej żywności i jako Honorowy Obywatel Województwa Podlaskiego, będzie promował regionalne specjały na świecie.
Karol Okrasa odwiedził Podlasie. Spotkał się z producentami lokalnej żywności i jako Honorowy Obywatel Województwa Podlaskiego, będzie promował regionalne specjały na świecie. UMWP
W piątek (29 października) w Urzędzie Marszałkowskim rozprawiano podlaskich kulinarnych specjałach. W dyskusji wzięli udział przedstawiciele województwa, lokalni producenci żywności oraz Karol Okrasa - słynny kucharz i Honorowy Obywatel Województwa Podlaskiego.

- Chciałbym serdecznie podziękować Karolowi za to, że Podlasie i nasze lokalne produkty nie tylko w kraju, ale i na całym świecie - powiedział marszałek Artur Kosicki.

Na spotkaniu włodarz Podlasia przyznał, że jego celem jest spopularyzowanie regionalnej kuchni zagranicą.

- Musimy przygotować bardzo dobrą ofertę, która będzie pokazywać nas jako lidera. Podlaska kuchnia jest najsmaczniejsza i najbardziej znana. Cieszę się, że są tacy, którzy chcą kultywować kulinarną tradycję. Czasami te receptury są przekazywane z pokolenia na pokolenie. Mam nadzieję, że wejdziemy w nowy rok z nowymi pomysłami. Powinniśmy się chwalić naszymi produktami - zaznaczał podczas spotkania marszałek, Artur Kosicki.

Podobnego zdania był Karol Okrasa.

- Odebralibyśmy światu wielką przyjemność, gdybyśmy nie dali ludziom z zagranicy możliwości spróbowania podlaskich produktów. Specjały takie jak jak pierogi, kiełbaska palcówka, kartacze są unikalne. Zawsze, jak przyjeżdżam na Podlasie to dużo jem. Region ten leży w moim sercu i na talerzu - zachwycał się kucharz.

Przyznał też, że darzy mieszkańców Podlasia szczególną sympatią.

- Ci ludzie wkładają w swoją pracę całe serce. Tutaj miałem okazję przyrządzić pierwszego marcinka. Spotkałem też chłopaków, którzy chcą zrewolucjonizować produkcję miodu pitnego i cydru - zachwalał Okrasa.

Jego zdaniem, aby promować podlaską kuchnię na świecie, trzeba wyznaczyć ambasadorów.

- Oczywiście muszą to być kucharze i restauratorzy, którzy wiedzieliby o tych produktach najwięcej - zaznaczył.

Podczas spotkania padł też pomysł zorganizowania targu z lokalnymi specjałami.

- Nie wykluczam tej możliwości, ale niestety musimy poczekać aż sytuacja pandemiczna się uspokoi - wyjaśnił marszałek Kosicki.

Zwieńczeniem wizyty Karola Okrasy w Podlaskiem była debata „Co zrobić z perłą kulinarną, czyli o szansach na sukces podlaskiej żywności”. Wzięli w niej udział producenci z internetowej bazy produktów regionalnych: produkty.podlaskie.eu, przedstawiciele Podlaskiej Regionalnej Organizacji Turystycznej (PROT) i właściciele agroturystyk.

W piątkowym spotkaniu uczestniczyli także: Krzysztof Przeborowski, prezes Terenowego Koła Pszczelarzy w Sejnach oraz Tomasz Kempka, lider projektu „Turystyka Kulinarna”, przedstawiciel Polskiej Organizacji Turystycznej w Warszawie.

od 18 latnarkotyki
Wideo

Jaki alkohol wybierają Polacy?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na poranny.pl Kurier Poranny