- Chciałbym serdecznie podziękować Karolowi za to, że Podlasie i nasze lokalne produkty nie tylko w kraju, ale i na całym świecie - powiedział marszałek Artur Kosicki.
Na spotkaniu włodarz Podlasia przyznał, że jego celem jest spopularyzowanie regionalnej kuchni zagranicą.
- Musimy przygotować bardzo dobrą ofertę, która będzie pokazywać nas jako lidera. Podlaska kuchnia jest najsmaczniejsza i najbardziej znana. Cieszę się, że są tacy, którzy chcą kultywować kulinarną tradycję. Czasami te receptury są przekazywane z pokolenia na pokolenie. Mam nadzieję, że wejdziemy w nowy rok z nowymi pomysłami. Powinniśmy się chwalić naszymi produktami - zaznaczał podczas spotkania marszałek, Artur Kosicki.
Podobnego zdania był Karol Okrasa.
- Odebralibyśmy światu wielką przyjemność, gdybyśmy nie dali ludziom z zagranicy możliwości spróbowania podlaskich produktów. Specjały takie jak jak pierogi, kiełbaska palcówka, kartacze są unikalne. Zawsze, jak przyjeżdżam na Podlasie to dużo jem. Region ten leży w moim sercu i na talerzu - zachwycał się kucharz.
Przyznał też, że darzy mieszkańców Podlasia szczególną sympatią.
- Ci ludzie wkładają w swoją pracę całe serce. Tutaj miałem okazję przyrządzić pierwszego marcinka. Spotkałem też chłopaków, którzy chcą zrewolucjonizować produkcję miodu pitnego i cydru - zachwalał Okrasa.
Jego zdaniem, aby promować podlaską kuchnię na świecie, trzeba wyznaczyć ambasadorów.
- Oczywiście muszą to być kucharze i restauratorzy, którzy wiedzieliby o tych produktach najwięcej - zaznaczył.
Podczas spotkania padł też pomysł zorganizowania targu z lokalnymi specjałami.
- Nie wykluczam tej możliwości, ale niestety musimy poczekać aż sytuacja pandemiczna się uspokoi - wyjaśnił marszałek Kosicki.
Zwieńczeniem wizyty Karola Okrasy w Podlaskiem była debata „Co zrobić z perłą kulinarną, czyli o szansach na sukces podlaskiej żywności”. Wzięli w niej udział producenci z internetowej bazy produktów regionalnych: produkty.podlaskie.eu, przedstawiciele Podlaskiej Regionalnej Organizacji Turystycznej (PROT) i właściciele agroturystyk.
W piątkowym spotkaniu uczestniczyli także: Krzysztof Przeborowski, prezes Terenowego Koła Pszczelarzy w Sejnach oraz Tomasz Kempka, lider projektu „Turystyka Kulinarna”, przedstawiciel Polskiej Organizacji Turystycznej w Warszawie.
Jaki alkohol wybierają Polacy?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?