Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Dziś tłusty czwartek (wideo)

Marta Strękowska, (eł) [email protected] tel. 085 748 95 71
fot. Archiwum
Pączki z dżemem, budyniem, adwokatem. W lukrze, w pudrze czy polewie czekoladowej. W tłusty czwartek mamy w czym wybierać.

Właściciele cukierni zadbają o to, by każdy znalazł u nich swoje ulubione pączki. Bo im większa sprzedaż, tym większy zysk.

Tradycyjne smaki

- Zamierzamy usmażyć co najmniej kilkanaście tysięcy pączków - mówił Andrzej Snarski z Zakładu Piekarniczo-Cukierniczego A. Snarski. - Już wpłynęły do nas większe zamówienia, ale spodziewamy się, że jeszcze ich trochę przybędzie. Przygotowujemy dla naszych klientów sześć rodzajów pączków. Będą to tradycyjnie paczki z ajerkoniakiem, ze śmietaną, z kremem, w pomadzie, w lukrze.

Tu ceny pączków nie uległy zmianie w porównaniu do ubiegłego roku. Już za 70 gr możemy pozwolić sobie na słodką rozpustę.

Pączki z 38-letnią historią

Na tradycję stawia też białostocka cukiernia Roman Dmowski. Jak co roku można tu zakupić pączki w pomadzie ze skórką pomarańczową z nadzieniem o smaku wiśniowym.

- Recepturę na nasze pączki przywiózł ze sobą do Białegostoku mój ojciec - mówił Stanisław Dmowski, pełnomocnik firmy. - To było 38 lat temu. I nadal trzymamy się tego tradycyjnego przepisu.

Na tłusty czwartek w cukierni Roman Dmowski usmażonych zostanie około 20-30 tys. pączków.

- Niestety, ich cena wzrosła w porównaniu do ubiegłego roku o 20 groszy - dodaje Dmowski. - Miały na to wpływ podwyżki, zwiększone koszty produkcji.

Ręce pełne roboty

W środę od godzin wieczornych pracownicy cukierni U Lecha ruszali pełną parą z produkcją pączków na czwartkowe święto. Planowali usmażyć około 30 tys. tych smakołyków, czyli około 2,5 tys. na godzinę. - Jest to najcięższy dzień w roku dla pracowników - mówił Leszek Truskolawski, właściciel cukierni U Lecha.

Białostocki Hortex Coctail Bar stawia na świeżość swoich wyrobów i dlatego produkcja w cukierni ruszyła w czwartek z samego rana i będzie trwała przez resztę dnia, praktycznie na bieżąco. Będą to m.in. pączki z nadzieniem różanym, ajerkoniakiem, toffi, morelami. Cena nie różni się od cen z lat poprzednich.

- Mamy nadzieję, że mimo niezbyt optymistycznych czasów odwiedzi nas wielu klientów - mówiła Anna Groch, pełnomocnik restauracji.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wideo
Wróć na poranny.pl Kurier Poranny