- Nasz browar otrzymał srebrny medal na konkursie Kraft Roku za piwo Kafejeto - mówi Sławomir Ignatiuk, właściciel Browaru Biały z Łysek.
Konkurs Piw Rzemieślniczych Kraft Roku 2019 to największy konkurs piw rzemieślniczych w Polsce. W ciągu 3 dni międzynarodowe jury oceniło aż 615 piw z Polski i zagranicy. W jury zasiadło grono doświadczonych sędziów z Polski, Czech, Litwy, Słowacji, USA, Panamy, Włoch, Bułgarii i Hiszpanii. Rozstrzygnięcie KPR Kraft Roku 2019 odbyło się podczas Uroczystej Gali 7 grudnia w Centrum Konferencyjnym Magellan nad Zalewem Sulejowskim.
Browar Biały z Łysek otrzymał drugie miejsce za piwo Kafejeto w konkurencji Sweet Stout. To kolejny sukces podlaskiego browaru, który doceniany jest na wielu konkursach piw rzemieślniczych.
Browar Biały z Łysek doceniony na Poznańskich Targach Piwnyc...
Browar Biały rozpoczął swoją działalność produkcyjną w lutym 2018 roku, po prawie rocznych przygotowaniach. Siedzibą jest podbiałostocka wieś Łyski, zlokalizowana na terenie Gminy Choroszcz. Swoją nazwą nawiązuje do miasta Białystok, Orła Białego, czystości. Nazwa w swoim zamyśle ma promować region podlaski oraz miasto Białystok. Motto przewodnie to: "Naturalne z Podlasia".
- Pomysł założenia małego browaru rzemieślniczego narodził się w naszych głowach i sercach w 2014 roku, po ponad 10 latach eksperymentowania w domu, uczenia się sztuki warzenia – z czasem stało się to pasją - mówi Sławomir Ignatiuk.
Browar wyposażony jest w warzelnie w stylu niemieckim, czyli kadź zacierno-filtracyjną, kadź warzelną z whirpoolem oraz zbiornik wody gorącej. Wszystkie kadzie posiadają niezależny system ogrzewania parowego, co gwarantuje równomierny rozkład temperatur o maksymalnym wybiciu 5 hl.
Podlaski Browar Biały – to kolejne miejsce, gdzie warzone je...
- Piwo warzymy metodami tradycyjnymi, praktycznie bez udziału automatyki - dodaje Sławomir Ignatiuk. - Stosujemy infuzyjne
oraz sterowane temperaturowo (step mash) metody zacierania. Warzenie jest oparte o autorskie receptury, naturalne procesy, bez przyśpieszania i bez pozbawiania go najważniejszych właściwości. Nasze piwa są "żywe" niepasteryzowane - czyli takie, które posiadają w swoim składzie żywe komórki drożdżowe wraz z całym szeregiem witamin i minerałów, których
nie posiada piwo po procesie pasteryzacji.
Fermentacja prowadzana jest w sześciu zbiornikach cylindryczno-stożkowych o łącznej pojemności 60 hl. Gotowe piwo jest butelkowane oraz rozlewane w KEGI. Pierwsza sprzedaż ruszyła w maju 2018 roku.
- Misją Browaru jest produkcja piw naturalnych uwarzonych z najwyższej jakości polskich słodów, chmieli oraz innych naturalnych surowców - takie jakie sami chcielibyśmy wypić - dodaje Sławomir Ignatiuk. - Wierzymy w Browar Biały oraz naszych konsumentów.
Piwo zostało docenione na największym polskim festiwalu piwnym. Chmielaki Krasnostawskie w 2018 roku brązowym medalem za piwo w stylu milk stout Kawowa Pokusa po raz drugi na Poznańskich Targach Piwnych na konkursie Greater Poland Beer Cup.
W Białymstoku można spróbować piwa z Browaru Biały między innymi w następujących lokalach gastronomicznych:
- Beer4u
- Dwór Czarneckiego
- Kafejeto
- Knay Pub
- Kwestia Czasu
- Multibrowar
- Piwo Kaczka Sushi
- Pub Piwnica Astoria
- Pub Strych
- 33 Krany
- 6-Ścian PUB
Więcej informacji o browarze znajdziecie na profilu facebookowym Browar Biały
Wyniki Konkursu Piw Rzemieślniczych Kraft Roku 2019 znajdziecie na stronie: kraftroku.pl
Zobacz także:
Ty tu nie wejdziesz. Browar Dojlidy (5.10.2018)
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?