Browar Biały zajął drugie miejsce w Konkursie Piw Rzemieślniczych Kraft Roku 2019

(adek)
Browar Biały zajął drugie miejsce w Konkursie Piw Rzemieślniczych Kraft Roku 2019 Wojciech Wojtkielewicz / archiwum

- Nasz browar otrzymał srebrny medal na konkursie Kraft Roku za piwo Kafejeto - mówi Sławomir Ignatiuk, właściciel Browaru Biały z Łysek.

Konkurs Piw Rzemieślniczych Kraft Roku 2019 to największy konkurs piw rzemieślniczych w Polsce. W ciągu 3 dni międzynarodowe jury oceniło aż 615 piw z Polski i zagranicy. W jury zasiadło grono doświadczonych sędziów z Polski, Czech, Litwy, Słowacji, USA, Panamy, Włoch, Bułgarii i Hiszpanii. Rozstrzygnięcie KPR Kraft Roku 2019 odbyło się podczas Uroczystej Gali 7 grudnia w Centrum Konferencyjnym Magellan nad Zalewem Sulejowskim.

Browar Biały z Łysek otrzymał drugie miejsce za piwo Kafejeto w konkurencji Sweet Stout. To kolejny sukces podlaskiego browaru, który doceniany jest na wielu konkursach piw rzemieślniczych.

Browar Biały z Łysek doceniony na Poznańskich Targach Piwnyc...

Browar Biały rozpoczął swoją działalność produkcyjną w lutym 2018 roku, po prawie rocznych przygotowaniach. Siedzibą jest podbiałostocka wieś Łyski, zlokalizowana na terenie Gminy Choroszcz. Swoją nazwą nawiązuje do miasta Białystok, Orła Białego, czystości. Nazwa w swoim zamyśle ma promować region podlaski oraz miasto Białystok. Motto przewodnie to: "Naturalne z Podlasia".

- Pomysł założenia małego browaru rzemieślniczego narodził się w naszych głowach i sercach w 2014 roku, po ponad 10 latach eksperymentowania w domu, uczenia się sztuki warzenia – z czasem stało się to pasją - mówi Sławomir Ignatiuk.

Browar wyposażony jest w warzelnie w stylu niemieckim, czyli kadź zacierno-filtracyjną, kadź warzelną z whirpoolem oraz zbiornik wody gorącej. Wszystkie kadzie posiadają niezależny system ogrzewania parowego, co gwarantuje równomierny rozkład temperatur o maksymalnym wybiciu 5 hl.

Podlaski Browar Biały – to kolejne miejsce, gdzie warzone je...

- Piwo warzymy metodami tradycyjnymi, praktycznie bez udziału automatyki - dodaje Sławomir Ignatiuk. - Stosujemy infuzyjne
oraz sterowane temperaturowo (step mash) metody zacierania. Warzenie jest oparte o autorskie receptury, naturalne procesy, bez przyśpieszania i bez pozbawiania go najważniejszych właściwości. Nasze piwa są "żywe" niepasteryzowane - czyli takie, które posiadają w swoim składzie żywe komórki drożdżowe wraz z całym szeregiem witamin i minerałów, których
nie posiada piwo po procesie pasteryzacji.

Fermentacja prowadzana jest w sześciu zbiornikach cylindryczno-stożkowych o łącznej pojemności 60 hl. Gotowe piwo jest butelkowane oraz rozlewane w KEGI. Pierwsza sprzedaż ruszyła w maju 2018 roku.

- Misją Browaru jest produkcja piw naturalnych uwarzonych z najwyższej jakości polskich słodów, chmieli oraz innych naturalnych surowców - takie jakie sami chcielibyśmy wypić - dodaje Sławomir Ignatiuk. - Wierzymy w Browar Biały oraz naszych konsumentów.

Piwo zostało docenione na największym polskim festiwalu piwnym. Chmielaki Krasnostawskie w 2018 roku brązowym medalem za piwo w stylu milk stout Kawowa Pokusa po raz drugi na Poznańskich Targach Piwnych na konkursie Greater Poland Beer Cup.

W Białymstoku można spróbować piwa z Browaru Biały między innymi w następujących lokalach gastronomicznych:

  • Beer4u
  • Dwór Czarneckiego
  • Kafejeto
  • Knay Pub
  • Kwestia Czasu
  • Multibrowar
  • Piwo Kaczka Sushi
  • Pub Piwnica Astoria
  • Pub Strych
  • 33 Krany
  • 6-Ścian PUB

Więcej informacji o browarze znajdziecie na profilu facebookowym Browar Biały

Wyniki Konkursu Piw Rzemieślniczych Kraft Roku 2019 znajdziecie na stronie: kraftroku.pl

Zobacz także:
Ty tu nie wejdziesz. Browar Dojlidy (5.10.2018)

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze 2

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

G
Gość
15 grudnia, 12:59, Gość:

II polowa lat 90-tych.Kierowca "pana" niemieckiego właściciela opowiadał mi,no Niemiec kupił browar Dojlidy i teraz pokaże chamom jak piwo się robi... Minął rok ,może 1,5.Pojawił się mocz pawiana zaprawiany spirytusem zapewne z tych co Ryalem kiedyś zwano.

dobre won szwaby z polski

G
Gość

II polowa lat 90-tych.Kierowca "pana" niemieckiego właściciela opowiadał mi,no Niemiec kupił browar Dojlidy i teraz pokaże chamom jak piwo się robi... Minął rok ,może 1,5.Pojawił się mocz pawiana zaprawiany spirytusem zapewne z tych co Ryalem kiedyś zwano.

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3