W skrócie
Domowe racuchy na maślance można zrobić w wersji z pokrojonymi jabłkami. Co więcej, w sezonie znakomicie sprawdzają się twarde gruszki. Takie racuszki to propozycja na drugie śniadanie lub podwieczorek. Często podaję je z pokruszonymi orzechami włoskimi lub laskowymi, aby dodać im chrupiącego elementu. Jeżeli chcesz dodać więcej słodkiego smaku, to racuchy na maślance możesz polać płynnym miodem.
W galerii możesz zobaczyć etapy przygotowania racuchów na maślance
Racuchy na maślance – prosty przepis na domowe placki
Liczba porcji: około 20 sztuk.
Czas przygotowania: 10 minut przygotowanie ciasta + około 30 minut smażenia.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 250 g mąki pszennej,
- 20 g cukru,
- 3 g soli,
- 3 g sody oczyszczonej,
- 3 g proszku do pieczenia,
- 450 g maślanki,
- 2 jajka,
- 30 g masła,
- 50 ml oleju do smażenia.
Jak zrobić racuchy na maślance?
Sposób przygotowania:
- Masło rozpuściłam i odstawiłam do ostudzenia.
- W misce przesiałam suche składniki, czyli mąkę pszenną, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia. Następnie dosypałam cukier i sól.
- W drugim pojemniku połączyłam maślankę z jajkami i roztopionym masłem.
- Następnie do suchych składników dodałam wymieszaną maślankę z jajkiem i masłem.
- Wszystkie składniki wymieszałam na gęstą masę.
- Patelnię o grubym dnie rozgrzałam na średniej mocy palnika z olejem rzepakowym.
- Przy pomocy łyżki układałam porcje okrągłych placków i smażyłam na złoto z obu stron.
- Usmażone placki odsączyłam na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym.
- Racuchy na maślance są gotowe do podania.
Dodatki do racuchów na maślance
Placuszki można podawać na słodko i na słono. W Stanach Zjednoczonych racuchy na maślance podawane są z bekonem i sadzonym jajkiem. Można także podawać je ze słodko-kwaśną konfiturą np.: z czarnej porzeczki lub z musem jabłkowym. Puszyste racuchy na maślance można także podawać z własnoręcznie przygotowanym masłem orzechowym lub posmarować twarożkiem. Znakomicie sprawdzają się też sery takie jak ricotta lub mascarpone.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Patelnie w najlepszych cenach
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?