Można je jeszcze do piątku zgłaszać albo kontaktując się z autorka tego tekstu, albo przysyłając kupon dostępny na tej stronie, w zakładce Nasze Dobre Podlaskie.
W połowie listopada kapituła konkursu wyda werdykt, którym z nich przyznamy certyfikaty jakości NDP. w następujących kategoriach:
- artykuł wędliniarski,
- inny artykuł spożywczy,
- artykuł przemysłowy,
- usługa,
- nowe technologie i usługi IT.
Plebiscyt Czytelników
Drugim, bardzo ważnym elementem naszego konkursu będzie plebiscyt o tytuł Najpopularniejszego Produktu Podlasia. W tym przypadku zadecydują nie głosy kapituły, a Czytelników Porannego.
6 listopada opublikujemy w Porannym listę wszystkich produktów i usług biorących udział w konkursie. I właśnie od tego czasu do 24 listopada nasi Czytelnicy będą mogli za pośrednictwem SMS-ów głosować na ich zdaniem Najpopularniejszy Produkt Podlasia.
Spośród głosujących wyłonimy dwie osoby, które otrzymają aparaty cyfrowe.
Więcej informacji o konkursie oraz prezentacje znajdziecie tu.
Parówki śląskie – PMB SA Przemysł Mięsny Białystok
Parówki od lat należą do najchętniej kupowanych przez Polaków wędlin paczkowanych. A jednocześnie są to artykuły spożywcze wzbudzające ogromne kontrowersje. Na samym początku prezentacji parówek śląskich z PMB możemy więc zadać pytanie: dlaczego do tego akurat produktu możemy mieć zaufanie?
Producent wysuwa w tym momencie ważki argument: śląskie, od dziesiątków lat znajdujące się w ofercie PMB, robione są nie wedle zakładowej a polskiej normy, utrzymującej najwyższe standardy receptur.
Śląskie są parowkami z mięsa wieprzowego, homogenizowanymi (o jednorodnej konsystencji), z dodatkiem tłuszczu i przypraw (dodaje się do nich m.in. gorczycę i migdały).
Technologia ich produkcji polega na wstępnym wędzeniu dymem ciepłym, który w odpowiednim dla receptury momencie zastępowany jest dymem gorącym aż do uzyskania charakterystycznego brązowego koloru parówek. Potem są one jeszcze parzone.
Śląskie sprzedawane są zarówno luzem, jak i paczkowane (śląskie ekstra). Ze względu na rosnące wymagania smakowe klientów, oprócz tradycyjnych wprowadzono także do sprzedaży parowki z serem.
Podobnie jak w przypadku innych produktów w PMB, jakość parówek śląskich jest jeszcze pod nadzorem certyfikatu ISO 9001, jak i systemu HACCP nadzorujacego bezpieczeństwo żywności zarówno podczas jej produkcji, jak i dystrybucji.
Strefa Biznesu: Uwaga na chińskie platformy zakupowe
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?