Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Nasz Dobre Podlaskie: dołącz do wizytówek regionu!

Maryla Pawlak-Żalikowska [email protected] tel. 85 7489 552
Pączki domowe z Łukaszówki i krakowska sucha produkowana w PMB Przemysł Mięsny Białystok – te produkty już Państwu prezentowaliśmy. Zostały one zgłoszone do udziału w drugiej edycji konkursu Porannego Nasze Dobre Podlaskie. Dziś prezentujemy kolejny produkt: parówki śląskie, również z PMB. I tak będzie przez kolejne tygodnie trwania konkursu, w którym chcemy zaprezentować mniej i bardziej znane, ale świetnej jakości produkty i usługi podlaskich firm.

Można je jeszcze do piątku zgłaszać albo kontaktując się z autorka tego tekstu, albo przysyłając kupon dostępny na tej stronie, w zakładce Nasze Dobre Podlaskie.

W połowie listopada kapituła konkursu wyda werdykt, którym z nich przyznamy certyfikaty jakości NDP. w następujących kategoriach: 

  • artykuł wędliniarski, 
  • inny artykuł spożywczy, 
  • artykuł przemysłowy,
  • usługa, 
  • nowe technologie i usługi IT.

Plebiscyt Czytelników

Drugim, bardzo ważnym elementem naszego konkursu będzie plebiscyt o tytuł Najpopularniejszego Produktu Podlasia. W tym przypadku zadecydują nie głosy kapituły, a Czytelników Porannego.

 

6 listopada opublikujemy w Porannym listę wszystkich produktów i usług biorących udział w konkursie. I właśnie od tego czasu do 24 listopada nasi Czytelnicy będą mogli za pośrednictwem SMS-ów głosować na ich zdaniem Najpopularniejszy Produkt Podlasia.

Spośród głosujących wyłonimy dwie osoby, które otrzymają aparaty cyfrowe.

Więcej informacji o konkursie oraz prezentacje znajdziecie tu.

 

Parówki śląskie – PMB SA Przemysł Mięsny Białystok

Parówki od lat należą do najchętniej kupowanych przez Polaków wędlin paczkowanych. A jednocześnie są to artykuły spożywcze wzbudzające ogromne kontrowersje. Na samym początku prezentacji parówek śląskich z PMB możemy więc zadać pytanie: dlaczego do tego akurat produktu możemy mieć zaufanie?

Producent wysuwa w tym momencie ważki argument: śląskie, od dziesiątków lat znajdujące się w ofercie PMB, robione są nie wedle zakładowej a polskiej normy, utrzymującej najwyższe standardy receptur. 

Śląskie są parowkami z mięsa wieprzowego, homogenizowanymi (o jednorodnej konsystencji), z dodatkiem tłuszczu i przypraw (dodaje się do nich m.in. gorczycę i migdały).

Technologia ich produkcji polega na wstępnym wędzeniu dymem ciepłym, który w odpowiednim dla receptury momencie zastępowany jest dymem gorącym aż do uzyskania charakterystycznego brązowego koloru parówek. Potem są one jeszcze parzone.

Śląskie sprzedawane są zarówno luzem, jak i paczkowane (śląskie ekstra). Ze względu na rosnące wymagania smakowe klientów, oprócz tradycyjnych wprowadzono także do sprzedaży parowki z serem.

Podobnie jak w przypadku innych produktów w PMB, jakość parówek śląskich jest jeszcze pod nadzorem certyfikatu ISO 9001, jak i systemu HACCP nadzorujacego bezpieczeństwo żywności zarówno podczas jej produkcji, jak i dystrybucji.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Uwaga na chińskie platformy zakupowe

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na poranny.pl Kurier Poranny