Jury Kaczuk, autor książki "Kuchnia białoruska - moje smaki" z wykształcenia jest inżynierem transportu i dziennikarzem. Mieszka w Zelwie - miasteczku koło Wołkowyska, które ma długą i bogatą historię.
Jest także poetą, malarzem, a przede wszystkim miłośnikiem regionalnej historii i tropicielem zapomnianych obyczajów i smaków.
Wspólnie z Janiną Czyżewską i Stowarzyszeniem Uroczysko zrealizowali warsztaty kulinarne. Wydali także polsko-białoruską książkę "Tradycyjne potrawy Białostocczyzny i Grodzieńszczyzny - poszukiwanie wspólnych korzeni".
W specyficznej kuchni białoruskiej królują potrawy wysoko kaloryczne oraz ziemniaki stanowiące dodatek do dań. W najnowszej publikacji Jury Kaczuka "Kuchnia białoruska - moje smaki" znajdziemy przepisy na Bliny, gałuszki, wiejski żur, tykwiennik, pielmieni, zrazy czy wareniki.
Album opatrzony jest wieloma barwnymi zdjęciami potraw, które wykonał sam autor.
Książka kulinarna "Kuchnia białoruska - moje smaki" jest efektem wieloletnich badań i eksperymentów kulinarnych autora, świetnego znawcy i mistrza kuchni. Album wydało białostockie wydawnictwo Orthdruk. Dostępny jest w białoruskiej wersji językowej, w przyszłym roku ma się ukazać jej polskie tłumaczenie.
We środę w księgarni Akcent na Rynku Kościuszki 17 odbędzie się spotkanie autorskie promujące najnowszą pozycje w kategorii kulinaria. Początek o godz. 18. Wstęp jest bezpłatny.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?