Jutro tłusty czwartek

Marta Strękowska, (n)
W tłusty czwartek nie może zabraknąć pączków
W tłusty czwartek nie może zabraknąć pączków
Pączki z dżemem, budyniem, adwokatem. W lukrze, w pudrze czy polewie czekoladowej. W tłusty czwartek mamy w czym wybierać.

Właściciele cukierni zadbają o to, by każdy znalazł u nich swoje ulubione pączki. Bo im większa sprzedaż, tym większy zysk.

Tradycyjne smaki

– Zamierzamy usmażyć co najmniej kilkanaście tysięcy pączków – mówi Andrzej Snarski z Zakładu Piekarniczo-Cukierniczego A. Snarski. – Już wpłynęły do nas większe zamówienia, ale spodziewamy się, że jeszcze ich trochę przybędzie. Przygotowujemy dla naszych klientów sześć rodzajów pączków. Będą to tradycyjnie paczki z ajerkoniakiem, ze śmietaną, z kremem, w pomadzie, w lukrze.

Tu ceny pączków nie uległy zmianie w porównaniu do ubiegłego roku. Już za 70 gr możemy pozwolić sobie na słodką rozpustę.

Pączki z 38-letnią historią Na tradycję stawia też białostocka cukiernia Roman Dmowski. Jak co roku można tu zakupić pączki w pomadzie ze skórką pomarańczową z nadzieniem o smaku wiśniowym.

– Recepturę na nasze pączki przywiózł ze sobą do Białegostoku mój ojciec – mówi Stanisław Dmowski, pełnomocnik firmy. – To było 38 lat temu. I nadal trzymamy się tego tradycyjnego przepisu.

Na tłusty czwartek w cukierni Roman Dmowski usmażonych zostanie około 20-30 tys. pączków.

– Niestety, ich cena wzrosła w porównaniu do ubiegłego roku o 20 groszy – dodaje Dmowski. – Miały na to wpływ podwyżki, zwiększone koszty produkcji.

Ręce pełne roboty W środę od godzin wieczornych pracownicy cukierni U Lecha ruszają pełną parą z produkcją pączków na czwartkowe święto. Planują usmażyć około 30 tys. tych smakołyków, czyli około 2,5 tys. na godzinę. – Jest to najcięższy dzień w roku dla pracowników – mówi Leszek Truskolawski, właściciel cukierni U Lecha.

Białostocki Hortex Coctail Bar stawia na świeżość swoich wyrobów i dlatego produkcja w cukierni ruszy w czwartek z samego rana i będzie trwała przez resztę dnia, praktycznie na bieżąco. Będą to m.in. pączki z nadzieniem różanym, ajerkoniakiem, toffi, morelami. Cena nie różni się  od cen z lat poprzednich.

– Mamy nadzieję, że mimo niezbyt optymistycznych czasów odwiedzi nas wielu klientów – mówi Anna Groch, pełnomocnik restauracji.

 

Kościoły zdrowego ciała, siłownie obeszły przepisy

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3