Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Gotuj sprytnie jak Jamie, czyli kurs gotowania i ekonomii w jednym

Anna Kopeć
Gotuj sprytnie jak Jamie
Gotuj sprytnie jak Jamie
Kulinaria to w ostatnich czasach szalenie modna pasja. Można ją doskonalić na wiele sposobów. Gotować można z konieczności, wyszukanie, tradycyjnie lub nowatorsko. W każdym przypadku tanio, a jednocześnie zdrowo i smacznie. O tym przekonuje doskonały Jamie Olivier w swojej najnowszej książce.

Książki kucharskie Jamie'go Oliviera mają w sobie coś szczególnego. To nie tylko zbiór świetnych przepisów. To nie tylko świetny album ze smakowitymi zdjęciami potraw. W jego publikacjach znajdziemy coś znacznie więcej - prawdziwą miłość i wielką pasję do gotowania, nową jakość w kulinariach.

Najnowsze wydawnictwo tego brytyjskiego kucharza "Gotuj sprytnie jak Jamie" oprócz wyżej wymienionych cech posiada jeszcze jedną, niekoniecznie dla książek kucharskich oczywistą rzecz. To poradnik jak gotować mądrze, czyli oszczędnie ale cały czas smacznie, zdrowo, wręcz finezyjnie. Kurs gotowania i ekonomii w jednym. Świetny pomysł, choć nie zawsze przystający do polskich realiów (chociażby pod względem dostępności niektórych produktów, które u nas są znacznie droższe niż na Wyspach).

Autor oprowadza czytelników po swojej spiżarni, pozwala zajrzeć do lodówki. Opisuje jakie produkty, w jakim porządku tam przechowuje. Podpowiada także jakie artykuły gospodarstwa domowego są powinny być na wyposażeniu każdej kuchni. Obrazowo pokazuje także jak porcjować kurczaka, a także jak wykorzystać niedokończone wino.

W książce "Gotuj sprytnie jak Jamie" znajdziemy mnóstwo patentów na to co robić, by nie marnować jedzenia, jak rozsądnie kupować i mądrze przyrządzać potrawy. Jednym z takich pomysłów jest zamrażanie jedzenia czy gotowanie z resztek poprzedniego obiadu. Jamie namawia do kupowania na targach i zaprzyjaźnienia się z tamtejszymi sprzedawcami.

Przepisy zgrupowano w rozdziałach: warzywa, kurczak, wołowina, wieprzowina, jagnięcina, ryby oraz przepisy dodatkowe. Każdą mięsną kategorię otwiera przepis bazowy. Każda receptura obowiązkowo opatrzona jest wstępem, informacją o kaloryczności jednej porcji. Kolejno wypisane składniki sprawia, że instrukcja wykonania dania jest jasna i przejrzysta. Z jednej strony te przepisy charakteryzuje prostota, z drugiej duża pomysłowość i niekonwencjonalność. Jamie ma dar uatrakcyjniania niedocenianych produktów w bardzo prosty sposób. Nie brakuje mu także wyobraźni i poczucia humoru, których używa do nazwania niektórych swoich dań (np. Mózg Zombie, Tęczowa surówka, Makaron na kaca, Korma warzywna, czyli oszukiwany pilaw z kalafiora, Zapiekanka z kurczaka "Bin i wiej", Niedbała kanapka).

Uroku tej ciekawej książce kucharskiej dodają fantastyczne zdjęcia. David Loftus potrafi dojrzeć i wyeksponować prawdziwe piękno potraw i sposobu ich serwowania.

Czytaj e-wydanie »

Zaplanuj wolny czas - koncerty, kluby, kino, wystawy, sport

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na poranny.pl Kurier Poranny