Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Włoskie potrawy. Włoskie przyprawy. Właściciel z Włoch. Szef kuchni także. W nowo otwartej Tipica Italiana w Białymstoku

(peż)
Giovanni Foggetta, właściciel Tipica Italiana (z lewej) i Szef kuchni restauracji - Giuseppe Longhitamo
Giovanni Foggetta, właściciel Tipica Italiana (z lewej) i Szef kuchni restauracji - Giuseppe Longhitamo
Giovanni Foggetta mieszka w Białymstoku od siedmiu lat. Jest przedsiębiorcą i – choć nie ma nic do zarzucenia kuchni oferowanej w Białymstoku - zatęsknił za prawdziwymi smakami Włoch. Takimi, jakie zna z rodzinnego kraju.

Od pomysłu do realizacji – najpierw w lutym tego roku pan Giovanni przy ul. Sielskiej otworzył sklep Tipica Italiana z przysmakami przywożonymi raz w tygodniu z Italii, a potem ściągnął do nas pochodzącego z Sycylii Giuseppe Longhitamo i oddał mu dowodzenie kuchnią w otwartej wczoraj restauracji Tipica Italiana.
Nie tylko szef kuchni jest tu Włochem – także cała ekipa kucharzy z piekarzem na czele. A i obsługa klientów mówi płynnie w języku Dantego. Kiedy więc gość Tipica Italiana zasiądzie w jej wnętrzu może szybko zapomnieć, że jest to centrum Białegostoku (ulica  św. Rocha, CH Zielona Kamienica). Z zaplecza dobiegają włoskie rozmowy, pachną włoskie przyprawy, na regale stoją dziesiątki włoskich win, a na barze miniatury włoskich flag przypominają o korzeniach właściciela.
Menu jest także oczywiście włoskie. Długa lista pizz to oczywistość, ale są też makarony, lasagne czy risotta i cały szereg dań mięsnych. Od takich z wołowiny angusa poczynając po wieprzowr scaloppiny, czyli kotleciki obtaczane w mące np. w sosie limonkowym.
Włoski piekarz przygotowuje m.in. foccaccia (rodzaj pieczywa z ciasta takiego jak na pizzę, z różnymi dodatkami specyficznymi dla różnych regionów Półwyspu Apenińskiego) i ciasta.
Win w Tipica Italiana jest blisko sto gatunków (od stołowych po takie z najwyższej półki), w cenie za butelkę od 22 zł. Jest też możliwość kupienia trunków na lampki.
A jeśli ktoś ma ochotę spróbować piwa, może sięgnąć po jasne z sycylijskiego jęczmienia browarnianego z sycylijskimi ziołami. Jest także np. „damskie”, słabiutkie Chinotto z lionką czy mocniejsze Moretti Roso.
Ceny potraw? Pizze – na poziomie średniej białostockiej, a makarony i pozostałe potrawy - od 20 zł. Zapewniono nas, że – jak wszystko – porcje też są tu typowe dla Włoch. Czyli niemałe.
A zatem - buon appettito :)

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na poranny.pl Kurier Poranny