Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Rosalba Gioffre - Vegano Italiano. Wegańskie smaki włoskiej kuchni. Ponad 150 przepisów

Jerzy Doroszkiewicz
Jerzy Doroszkiewicz
Rosalba Gioffre to także autorka trzech innych, równie poczytnych publikacji: „Czekolada. Nowa harmonia smaku”, „Kuchnia śródziemnomorska” oraz „Sushi i sashimi”
Rosalba Gioffre to także autorka trzech innych, równie poczytnych publikacji: „Czekolada. Nowa harmonia smaku”, „Kuchnia śródziemnomorska” oraz „Sushi i sashimi” Wydawnictwo Muza
Kuchnia wegańska dla wielu jest swego rodzaju ideologią, czy wręcz religią. Włoszka Rosalba Gioffre dopiero po jakimś czasie, zdała sobie sprawę, że towarzyszyła jej w południowych Włoszech od zawsze, bo mięso było tam luksusem. I podjęła wyzwanie, by wegańskie potrawy były jak najsmaczniejsze.

Rosalba Gioffre w "Vegano Italiano" publikuje ponad 150 przepisów na pyszne dania. Polska nie Włochy, nie mamy dostępu do świeżych warzyw przez cały rok, zatem kiedy, jak nie latem spróbować potraw, które mogą urozmaicić nasz jadłospis, a przy tym udoskonalić dietę. Bynajmniej nie namawiam nikogo na ortodoksyjny weganizm. Po prostu - opisy potraw proponowanych przez Rosalbę Gioffre mocno działają na wyobraźnię. I wydaje mi się, że najlepiej my wszyscy, nie mogący pozbawić się przyjemności pożerania mięsiwa, powinniśmy zacząć od jej propozycji na jesień.

Pizzza ze świeżymi pomidorami, bakłażanowe fritelle, czyli smażone racuszki, pomidorowe sosy. Życie jest krótkie, czas szybko płynie, zatem zanim będziemy smętnie nucić "Adios pomidory", warto zajrzeć do skarbnicy wiedzy prawdziwej Włoszki z nie najzasobniejszego domu. Najróżniejsze odmiany makaronu, spaghetti, pierożków z pysznymi warzywnymi nadzieniami i sosami, pachnące czosnkiem i cebulą mogą być prawdziwą ozdobą niejednego przyjęcia, a przy tym politycznym aktem świadomości obywatelskiej nie zjadania braci mniejszych. A dla tych, którzy takich deklaracji nie cierpią, okazją do sporządzenia przepysznych dodatków do ich ulubionych mięs.

Tłumacząca z włoskiego ten zbiór przepisów Agata Pryciak musiała mieć przed ekranem komputera niezłą ucztę. W wakacyjny czas - warto spróbować zajrzeć i coś ugotować. Włoska kuchnia to nie tylko pizza i pasta!

Czytaj też: Anna Oberc: Uwielbiam gotować, przeszłam na kuchnię wegańską

Anna Oberc zdradziła, że uwielbia gotować. Gwiazda serialu „Singielka” przepada za kuchnią tajską, hinduską czy włoską. - Teraz mierzę się z moimi alergiami, więc przeszłam na kuchnię wegańską - dodała.

Źródło: Agencja TVN

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wideo
Wróć na poranny.pl Kurier Poranny