- Było trochę stresu, bo to taka pierwsza nasza publiczna prezentacja - przyznawała Dorota Zembrowska, uczestniczka konkursu z Ośrodka Szkolenia i Wychowania OHP w Wasilkowie. - Najtrudniejsze było zrobienie wywaru i ugotowanie pulpetów tak, by się nie rozpadły.
- Ja nauczyłam się, że przy podawaniu obiadu na stół nie powinno się uklepywać surówki - dodawała jej koleżanka Martyna Łochnicka.
We wtorek w Ośrodku Szkolenia i Wychowania OHP w Wasilkowie odbył się wojewódzki konkurs Sprawny w zawodzie. Młodzież sprawdzała swoje umiejętności jako kucharze małej gastronomii oraz w dziedzinie bhp.
Młodzi kucharze z OHP rywalizowali w dwóch grupach. Jedna miała za zadanie przyrządzić zestaw obiadowy z wątróbką w roli głównej. Druga natomiast gotowała pulpety rybne. Do tego niezbędne były ziemniaki i surówka.
- Dla naszej młodzieży to możliwość sprawdzenia swojej wiedzy i umiejętności - mówiła Ewa Kosińska, z Podlaskiej Wojewódzkiej Komendy OHP. - Traktujemy to jako próbę przed czekającym ich wkrótce egzaminem zawodowym.
Przy okazji doświadczeni instruktorzy udzielili jeszcze młodym kucharzom wielu cennych, praktycznych rad, np. żeby podając ziemniaki posypać je koperkiem i nie zapominać o dekoracjach na talerzu.
Ostatecznie zwyciężyła ekipa z Kolna. Zespół z Wasilkowa znalazł się na drugim miejscu, a za nim uplasowali się uczestnicy z Augustowa.
Te zespoły będą reprezentować nasz region w rozgrywkach ogólnopolskich.
Czytaj e-wydanie »Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?