Zgodnie z nową Piramidą Zdrowego Żywienia i Stylu Życia Dzieci i Młodzieży, podstawę codziennej diety nadal powinny stanowić warzywa i owoce. Dziennie należy spożywać minimum 400 gramów tych produktów, najlepiej w podziale na pięć porcji. Jedną z nich może być szklanka soku, także tego dostępnego w opakowaniach kartonowych. Jak czytamy w komentarzu do Piramidy: „Soki, które nie zawierają dodatku cukru, mogą być korzystnym elementem codziennej diety dzieci i młodzieży pod warunkiem właściwego zbilansowania tej diety. Zgodnie z najnowszymi rekomendacjami dzieci w wieku 4.-6. r.ż. mogą spożywać dziennie do 170 ml, a od 7 r.ż. – szklankę soku owocowego dziennie” - Piramida Zdrowego Żywienia i Stylu Życia Dzieci i Młodzieży, opracowana w Instytucie Żywności i Żywienia przez zespół ekspertów pod kierunkiem prof. dr med. Mirosława Jarosza, Warszawa 2019.
– W wielu krajach europejskich 100% sok owocowy jest uznawany za jedną z zalecanych porcji owoców lub warzyw. W zależności od wytycznych, zalecana dzienna porcja spożycia 100% soku owocowego waha się od 150 ml do 235 ml i może stanowić jedną porcję warzyw i owoców. To dobrze, że soki znalazły się także w komentarzu do nowej Piramidy Zdrowego Żywienia i Stylu Życia Dzieci i Młodzieży, ponieważ zawierają liczne składniki mineralne i witaminy. Spożywanie soków może pomóc w osiągnięciu zalecanego dziennego spożycia witaminy C, kwasu foliowego, beta-karotenu i wapnia. Co więcej, popularne w naszym kraju soki np.: jabłkowy i pomarańczowy mają niski indeks glikemiczny i niewielką kaloryczność, dzięki czemu bardzo dobrze wpisują się w zbilansowane żywienie – mówi prof. dr hab. med. Wojciech Cichy – Em. Kierownik i Katedry Pediatrii i Kliniki Gastroenterologii Dziecięcej i Chorób Metabolicznych Uniwersytetu Medycznego im. K. Marcinkowskiego w Poznaniu
Składniki odżywcze znajdujące się w 100% soku owocowym odgrywają istotną rolę we wsparciu utrzymywania prawidłowego stanu zdrowia, zgodnie z zatwierdzonymi oświadczeniami zdrowotnymi:
- foliany pomagają w utrzymaniu prawidłowych funkcji psychologicznych i pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego,
- potas pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego i mięśni oraz utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi,
- witamina C pomaga w prawidłowej produkcji kolagenu w celu zapewnienia prawidłowego funkcjonowania zębów, skóry, dziąseł i kości. Witamina C zwiększa przyswajanie żelaza.
Wyzwaniem pozostaje nadal przełożenie praktyki na realne zachowanie. Jednym ze sposobów na zwiększenie konsumpcji warzyw i owoców w ciągu dnia, może być dołączenie szklanki soku do posiłku.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?