- Niestety, wielu pacjentów je lekceważy. A wczesne rozpoznanie zespołu jelita drażliwego i odpowiednia diagnoza mogą nam pomóc poprawić jakość życia - mówi Beata Ślebzak-Cebula, dietetyk kliniczny .
Zespół jelita drażliwego charakteryzuje się zaburzeniami rytmu i konsystencji wypróżnień - biegunkami i zaparciami - oraz mogącymi towarzyszyć im bólami brzucha, wzdęciami i uczuciem niepełnego wypróżnienia. Najczęściej występuje u kobiet między 30. a 40. rokiem życia (ok. 70 procent). Jest to choroba nieuleczalna, ale jej objawy można złagodzić tak, by nie były zbyt uciążliwe.
- Powodem zespołu jelita drażliwego są zaburzenia jelita grubego, a te mogą być spowodowane stanami lękowymi, stresem, depresją, a także nadużywaniem środków przeczyszczających i spożywaniem niektórych pokarmów. Dlatego obserwując u siebie któreś z objawów, powinniśmy skonsultować się z lekarzem rodzinnym i dietetykiem, który pomoże nam ułożyć jadłospis tak, by układ pokarmowy i jelita lepiej sobie z nim radziły - mówi Beata Ślebzak-Cebula.
Bóle brzucha i dyskomfort w jamie brzusznej powtarzający się przez trzy miesiące. Ból w podbrzuszu i w lewym dolnym odcinku jamy brzusznej. Najczęściej występuje po posiłku. Zaparcia - mniej niż trzy wypróżnienia w tygodniu charakteryzujące się małą ilością twardego i grudkowatego stolca.
Bez względu na to, na jaką postać zespołu nadwrażliwego jelita cierpimy (występują cztery postacie choroby), powinniśmy stosować dietę lekkostrawną, którą - zgodnie z zaleceniami dietetyka - można modyfikować.
- Najważniejsze będą regularne posiłki. W zależności od tego, jak intensywne mamy dni, najlepiej jeść 4-5 małych posiłków - mówi Beata Ślebzak-Cebula. - I co ważne, powinniśmy tak gospodarować naszym czasem, by znaleźć chwilę na zjedzenie posiłku w spokoju.
Unikajmy smażonych i grillowanych mięs, zastąpmy je gotowanymi, duszonymi lub pieczonymi w folii. Wskazane są również chude mięsa, wędliny i ryby.
- Musimy zrezygnować z pikantnych i ostrych przypraw. Dania możemy przyprawiać na przykład sokiem z cytryny, koperkiem, pietruszką, bazylią, ziołami prowansalskimi, kminkiem i anyżkiem - wylicza dietetyk.
Drażliwe, jak... kobieta
Jak rozpoznać objawy?
Regularne, lekkie posiłki
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?