Nasze mięsa doceniane są nawet na Bliskim Wschodzie!

Akcja specjalna PODLASKIE SMAKI
Zakłady Mięsne Białystok powstały na podwałach spółki PMB, która upadła. Odkupione zostały receptury i technologie. Uratowane zostały również miejsca pracy. Dzięki temu możemy się dziś cieszyć wspaniałymi wędlinami, których smak doceniają pokolenia. Ich jakość przez lata się nie zmieniła, ponieważ czuwają nad nią te same osoby, które pracowały w zakładach niemal od początku ich powstawania.

Kontynuujemy tradycję, która ma ponad 50 lat. Nasze produkty dostępne są w regionie i kraju. Znane i uwielbiane są również na świecie - mówi Hubert Malinowski, z biura ZMB Białystok.

Zakłady mięsne to przykład nielicznej firmy, która produkując na dużą skalę, potrafi zachować doskonały smak i jakość wyrobów. Przedsiębiorstwo szczyci się recepturami stworzonymi kilkadziesiąt lat temu. Sam zakład położony jest w zielonej, czystej i ekologicznej części Polski, nieopodal Puszczy Białowieskiej i Knyszyńskiej. Rozległe łąki, ogromne puszcze, parki narodowe oraz brak przemysłu ciężkiego zapewniają bardzo wysoką jakość i doskonały smak podlaskiego mięsa.

- Staramy się, by kindziuk smakował tak samo jak dwadzieścia lat temu. I to się fantastycznie udaje. Nie próbujemy tego produktu na siłę ulepszać, bo i bez tego kindziuk jest najbardziej rozchwytywanym przysmakiem naszej firmy. Uwielbiane są również wyroby dojrzewające, np. polędwica, szynka, karczek, pasturma czy kumpiak. W gamie produktów firmy są również m. in. mortadele, kiełbasy, konserwy, tatary, boczek i słonina – wymienia Malinowski z dumą.

Podlaskie przysmaki mięsne znają nawet na Bliskim Wschodzie! To m. in. tam importowane są smakołyki z zakładu. W Azerbejdżanie uwielbiają nasz... salceson, zaś Włosi i Hiszpanie doceniają smak wędlin dojrzewających ZMB.

Firma wychodzi naprzeciw potrzebom współczesnego konsumenta. Czasami nie mamy czasu na długie zakupy i stanie w kolejce do lodówek z wędlinami. Z pomocą mogą przyjść wyroby plasterkowane. Dostajemy tę samą jakość w wygodnej formie.

- Staramy się dostarczyć naszym klientom produkty, z których będą zadowoleni pod każdym względem. Od smaku, po formę w jakiej są sprzedawane. Szczególnie w czasie pandemii koronawirusa można było zauważyć wzrost zainteresowania produktami pakowanymi. To praktyczne rozwiązanie. Poza tym klienci chcą często poznać skład produktów i mogą zapoznać się z nim stojąc przy półce. To duże ułatwienie – przyznaje Malinowski.

I zachęca, by kupować podlaskie produkty. Podkreśla, że do produkcji wszelkich wyrobów w ZMB, używane jest mięso wyłącznie od polskich gospodarzy.

- Wybieranie produktów polskiego pochodzenia, w tym naszych mięs, ma wiele zalet. Przede wszystkim łatwiej jest sprawdzić z jakich surowców firma korzysta w czasie wytwarzania towaru, jeśli mamy ją blisko, a nie na drugim końcu świata. Warto też docenić to co mamy na miejscu. Dobrym przykładem są nasze wędliny dojrzewające. Importujemy je do Włoch czy Hiszpanii. Tam tego typu produkty są bardzo popularne. Możemy być więc dumni, że na takim rynku nasze produkty są doceniane. Z drugiej strony, stojąc przed półką w polskim sklepie, mając do wyboru szynkę z Hiszpanii, a tą produkowaną przez nas, możemy wybrać z przekonaniem to co nasze i być pewnym jakości, i dobrego smaku – przekonuje Malinowski.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na poranny.pl Kurier Poranny