MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Woda ryżowa na włosy, twarz i zdrowie. Sprawdź, jakie ma działanie, a już nigdy nie wylejesz wody po gotowaniu ryżu

Katarzyna Dębek
Woda po gotowaniu ryżu ma wiele zastosowań. Dzięki niej nie tylko zadbasz o swój wygląd, ale poprawisz także stan zdrowia i wzbogacisz smakowo swoje dania!
Woda po gotowaniu ryżu ma wiele zastosowań. Dzięki niej nie tylko zadbasz o swój wygląd, ale poprawisz także stan zdrowia i wzbogacisz smakowo swoje dania! wayhomestudio Freepik
Woda ryżowa to jeden z tych niepozornych specyfików, który zbawiennie działa nie tylko od wewnątrz, ale także i zewnątrz. Woda po ugotowanym ryżu to cudowny sposób, który zadba m.in. o skórę twarz i włosy.

Spis treści

Jeśli jeszcze tego nie wiesz, to po tym artykule zdasz sobie sprawę, jaki wielki błąd popełniasz, wylewając wodę po ugotowanym ryżu.

Ryż to produkt chętnie spożywany nie tylko do obiadu. I bardzo dobrze, bo oprócz tego, że dobrze smakuje, ma wiele właściwości odżywczych. Jednak nie tylko on ma zbawienny wpływ na ciało, ale także woda, która pozostaje po jego ugotowaniu. Warunek jest jeden – nie może być posolona!

Jak przygotować wodę z ryżu?

Przygotowanie wody ryżowej nie wymaga wiele wysiłku. Wystarczy przygotować garnek, ryż i wodę! Do garnka wlej litr wody i ją zagotuj. Gdy zacznie wrzeć, wrzuć do niej i gotuj na małym ogniu około pół szklanki ryżu przez 20 minut. Pamiętaj, aby nie dodawać soli i aby to nie był ryż w torebkach! Po upływie wskazanego czasu odcedź ryż przez sitko, a wodę zachowaj w szklanym słoiku. Aby zachować świeżość wody ryżowej, warto ją przechowywać w lodówce. Do użytku będzie się nadawała przez najbliższe kilka dni.

Dowiedz się więcej:

Właściwości wody ryżowej

Woda po ugotowanym ryżu pomaga w pozbyciu się biegunek i wymiotów. Jest też świetnym zastrzykiem energii przed każdym wysiłkiem fizycznym! Dodawać ją można także do koktajli, duszonych mięs, a także do bulionów. Ma także rewelacyjne zastosowanie w kosmetyce – do skóry i włosów.

Podczas gotowania ryż generuje wiele witamin m.in. te z grupy B w tym kwas foliowy, wiele minerałów i przeciwutleniaczy (a to wszystko pozostaje w wodzie). Z tego względu nie warto jej wylewać. Sprawdzi się przy problemach zdrowotnych i estetycznych.

Woda po ugotowanym ryżu zawiera:

  • witaminy z grupy B, w tym kwas foliowy,
  • żelazo,
  • potas,
  • magnez,
  • cynk.
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Szeremeta odrzuciła pół miliona

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na poranny.pl Kurier Poranny