Jesienią sprawa się nieco komplikuje. - Jesienna dieta w ciąży powinna przede wszystkim sycić i wzmocnić odporność - mówi Anna Baranik, specjalista dietetyk z Polikliniki Ginekologiczno-Położniczej Arciszewscy.
Jesienią nasz organizm domaga się większej ilości energii. Głównym jej źródłem powinny być węglowodany i tłuszcze. W ciągu dnia należy spożyć pięć posiłków, co trzy-cztery godziny, w tym przynajmniej dwa ciepłe.
- W ten sposób oszczędzimy energię potrzebną podczas chłodnych dni. Dieta powinna być urozmaicona, bogata w pełnoziarniste produkty zbożowe, chude mięso, ryby, warzywa i owoce - wymienia dietetyk. I radzi rozpocząć dzień od ciepłego śniadania: - Może to być zupa mleczna z płatków owsianych lub płatków z dodatkiem suszonych owoców i rozgrzewających przypraw: imbiru, cynamonu i goździków. Tradycjonalistkom, które nie wyobrażają sobie innego śniadania niż kanapki, polecam wybór pełnoziarnistego chleba, chudej wędliny i świeżych warzyw, a także dodatek ciepłego napoju.
W jesiennej diecie powinny przeważać posiłki wartościowe i sycące, dostarczające energii oraz ciepła.
- Wspaniałym pomysłem na obiad są zupy z warzyw takich jak: dynia, por, cebula, buraki, marchew, pietruszka i seler. Polecam dodatek aromatycznych przypraw korzennych: imbiru, gałki muszkatołowej czy kardamonu. Tak doprawione dania smakują wyśmienicie i działają rozgrzewająco - zapewnia Anna Baranik.
W ciągu dnia należy pamiętać o spożywaniu świeżych warzyw. Są one źródłem cennych witamin i mikroelementów wzmacniających odporność w okresie jesiennych chłodów. Do codziennej diety należy włączyć zwłaszcza: dynię, fasolę, marchew, kapustę, brokuły, pomidory i paprykę. Szczególnych wartości w jesiennej diecie dodają kiełki. Młode pędy rzodkiewki, soczewicy, fasoli czy lucerny dostarczają witamin i mikroelementów usprawniających układ odpornościowy.
- Zrezygnować należy z potraw tłustych i ciężkostrawnych, które nie tylko podnoszą poziom cholesterolu, ale także wywołują uczucie senności i ciężkości - przestrzega specjalistka z kliniki Arciszewscy. - Do jesiennej diety warto wprowadzić ryby morskie. Tłuste ryby chronią przed utratą ciepła i w ten sposób dostarczają organizmowi większej dawki energii. Dodatkowo zawarte w nich kwasy omega 3 odgrywają ważną rolę w rozwoju mózgu i siatkówki oka dziecka, wzmacniają organizm i zapobiegają infekcjom.
Czytaj e-wydanie »Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?