MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Kobieta w ciąży stawia na odporność. Jesienna dieta

(agsa)
Kobieta w ciąży stawia na odporność
Kobieta w ciąży stawia na odporność sxc.hu
Kobieta w ciąży powinna się zdrowo odżywiać. W końcu dba nie tylko o siebie, ale również o swoje nienarodzone jeszcze dziecko. Latem młode mamy mają sprawę ułatwioną - jest tyle świeżych sezonowych warzyw i owoców, że nie jest problemem skomponowanie zdrowego posiłku.

Jesienią sprawa się nieco komplikuje. - Jesienna dieta w ciąży powinna przede wszystkim sycić i wzmocnić odporność - mówi Anna Baranik, specjalista dietetyk z Polikliniki Ginekologiczno-Położniczej Arciszewscy.

Jesienią nasz organizm domaga się większej ilości energii. Głównym jej źródłem powinny być węglowodany i tłuszcze. W ciągu dnia należy spożyć pięć posiłków, co trzy-cztery godziny, w tym przynajmniej dwa ciepłe.

- W ten sposób oszczędzimy energię potrzebną podczas chłodnych dni. Dieta powinna być urozmaicona, bogata w pełnoziarniste produkty zbożowe, chude mięso, ryby, warzywa i owoce - wymienia dietetyk. I radzi rozpocząć dzień od ciepłego śniadania: - Może to być zupa mleczna z płatków owsianych lub płatków z dodatkiem suszonych owoców i rozgrzewających przypraw: imbiru, cynamonu i goździków. Tradycjonalistkom, które nie wyobrażają sobie innego śniadania niż kanapki, polecam wybór pełnoziarnistego chleba, chudej wędliny i świeżych warzyw, a także dodatek ciepłego napoju.

W jesiennej diecie powinny przeważać posiłki wartościowe i sycące, dostarczające energii oraz ciepła.

- Wspaniałym pomysłem na obiad są zupy z warzyw takich jak: dynia, por, cebula, buraki, marchew, pietruszka i seler. Polecam dodatek aromatycznych przypraw korzennych: imbiru, gałki muszkatołowej czy kardamonu. Tak doprawione dania smakują wyśmienicie i działają rozgrzewająco - zapewnia Anna Baranik.

W ciągu dnia należy pamiętać o spożywaniu świeżych warzyw. Są one źródłem cennych witamin i mikroelementów wzmacniających odporność w okresie jesiennych chłodów. Do codziennej diety należy włączyć zwłaszcza: dynię, fasolę, marchew, kapustę, brokuły, pomidory i paprykę. Szczególnych wartości w jesiennej diecie dodają kiełki. Młode pędy rzodkiewki, soczewicy, fasoli czy lucerny dostarczają witamin i mikroelementów usprawniających układ odpornościowy.

- Zrezygnować należy z potraw tłustych i ciężkostrawnych, które nie tylko podnoszą poziom cholesterolu, ale także wywołują uczucie senności i ciężkości - przestrzega specjalistka z kliniki Arciszewscy. - Do jesiennej diety warto wprowadzić ryby morskie. Tłuste ryby chronią przed utratą ciepła i w ten sposób dostarczają organizmowi większej dawki energii. Dodatkowo zawarte w nich kwasy omega 3 odgrywają ważną rolę w rozwoju mózgu i siatkówki oka dziecka, wzmacniają organizm i zapobiegają infekcjom.

Czytaj e-wydanie »

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na poranny.pl Kurier Poranny