Białostockie PZZ-y, czyli jak rozwinął się przemysł zbożowy w regionie [zdjęcia]

Opr. Andrzej Matys
Młyny znane są od dawna. Zwykle były to budynki zlokalizowane nad rzekami, z kołami młyńskimi, które mieliły ziarno dzięki energii spiętrzonej wody. Współczesne młyny są w pełni zautomatyzowane, a głównym zadaniem młynarza jest zdalne sterowanie profesjonalnymi urządzeniami.

Dziś zbożowe wiatraki lub młyny są rzadkością. Z niewielką wydajnością (zwykle poniżej 100 ton/rok) są bardziej atrakcją turystyczną. Większość współczesnych młynów ma napęd elektryczny. Można je podzielić na gospodarcze (służące lokalnej społeczności) i młyny przemysłowe, czyli wielkie przedsiębiorstwa z olbrzymimi zapasami zboża, suszarniami, paczkowalniami i transportem. Zdolne do przerobu dużych ilości zboża, jak np. Podlaskie Zakłady Zbożowe SA.

Początki zakładu, który powstawał w zniszczonym wojną Białymstoku, nie były łatwe. Pod koniec lat 40. miasto podnosiło się ze zniszczeń. Odtwarzano przemysł włókienniczy, budowlany, szklarski, drzewny i spożywczy, a w tym ostatnim ważną rolę odegrały Zakłady Zbożowe przy ul. Elewatorskiej.

Czytaj również: Białostockie PZZ o roku w pandemii. Czy Polacy nadal pieką własny chleb, lepią pierogi i robią pizzę?

- W kolejnych latach sukcesywnie powstawały silosy, młyn, budynki wytwórni pasz, płatkarnia, kaszarnia i liczne magazyny. Większość nadal istnieje, a ich gigantyczne wymiary robią wrażenie. W 2000 roku firma przeszła prywatyzację i do dziś jest zakładem ze 100 proc. udziałem polskiego kapitału. Od tego czasu Podlaskie Zakłady Zbożowe SA zmieniają się i unowocześniają linie produkcyjne – mówi Sylwia Majewicz, prezes PZZ.

W 2018 roku PZZ uruchomiły dwie nowe linie produkcyjne młyna: do mąk pszennych oraz do mąk żytnich. Zainstalowano w pełni zautomatyzowany robot workujący z paletyzatorem. To tu powstaje flagowy produkt PZZ-ów, tj. mąka tortowa ze świeczką.

Po gruntownej modernizacji znacznie wzrosła produkcja młyna. Aktualnie PZZ SA produkują ponad trzy razy więcej mąki niż wcześniej, zarówno dla odbiorców krajowych, jak i zagranicznych. Co ważne, poprzedni młyn miał tylko jeden entoleter, a obecny aż pięć. Entoleter to sterylizator do niszczenia szkodników zbożowo-mącznych jakie występują w zbożu i w mące.

Czytaj również: Podlaskie Młyny – debiut nowego brandu Podlaskich Zakładów Zbożowych

– Mamy to, co najistotniejsze, czyli wykwalifikowaną załogę, która dba o każdy szczegół. Naszym pracownikom zapewniamy idealne warunki do pracy. Sukcesywnie powiększamy nasz zespół, a praca w Podlaskich Zakładach Zbożowych S.A. to możliwość dobrych zarobków, zdobycia doświadczenia w trudnej branży spożywczej – mówi prezes PZZ SA i dodaje: - Jesteśmy jednym z nielicznych producentów mąki w Polsce północno - wschodniej, który ma własną piekarnię i laboratorium.

Mimo pandemii, PZZ-y nie zwalniają tempa. Ruszyła kolejna in...

Inne inwestycje PZZ-ów to: spedycja mak i otrębów, mieszalnia Buhlera i nowoczesna linia paczkująca. Dzięki temu, Podlaskie Zakłady Zbożowe SA w Białymstoku to jeden z największych młynów w Polsce, który zaopatruje piekarnie, zakłady przemysłowe, sieci handlowe i hurtownie.

Uwaga na chińskie telefony

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie