Białostockie PZZ o roku w pandemii. Czy Polacy nadal pieką własny chleb, lepią pierogi i robią pizzę?

Opr. Andrzej Matys
Pandemia wywróciła wszystko do góry nogami. Zmienił się niemal każdy aspekt życia. Zdalna praca, spotkania z przyjaciółmi wyłącznie na ekranach laptopów i kolejne ograniczenia. Na szczęście sytuacja powoli wraca do normalności. A jednak koronawirus zostawia po sobie i inne ślady. Według raportu Mastercard, w zeszłym roku aż 68 proc. Polaków poprawiło swoje umiejętności kulinarne, chętniej wspólnie gotowaliśmy i spożywaliśmy posiłki.

W czasie pandemii przeciętne gospodarstwo domowe spędzało 14 godzin tygodniowo na przygotowywaniu posiłków. To o 42 proc. więcej w porównaniu z rokiem poprzednim. Wspólne gotowanie i spożywanie posiłków przyczyniło się do zacieśnienia więzi między domownikami. Wyraźnie odczuły to firmy zajmujące się produkcją żywności – przede wszystkim młyny, które notowały wzrost zainteresowania mąkami paczkowanymi.

Gorący czas w PZZ SA w Białymstoku

Podlaskie Zakłady Zbożowe są jednym z największych młynów w Polsce, który zaopatruje piekarnie, zakłady przemysłowe, sieci handlowe i hurtownie w całym kraju i za granicą.

– Jesteśmy zakładem, który produkuje doskonale znane w polskich domach mąki żytnie i pszenne, płatki owsiane oraz jęczmienne. Naszym flagowym produktem jest mąka tortowa z charakterystycznym tortem ze świeczką. Od początku pandemii działaliśmy na 200 proc. Nasi pracownicy starali się sprostać olbrzymiemu zapotrzebowaniu na mąkę paczkowaną, aby każdy mógł zgromadzić w domu odpowiednie zapasy – mówi Sylwia Majewicz, prezes PZZ SA.

Czytaj również: Podlaskie Zakłady Zbożowe podsumowały 2020 rok: Inwestycje, pandemia i bardzo dużo pracy (zdjęcia)

Chleb, naleśniki, rosół i pierogi

Dania, które królowały na naszych stołach w minionym roku, świadczą o powrocie do tradycyjnej, polskiej kuchni. Okazało się, że upieczenie własnego chleba, usmażenie naleśników, ugotowanie rosołu czy ulepienie pierogów, to nic trudnego.

– Do wykonania większości dań, które w czasie pandemii tak wszystkim smakowały, niezbędna jest mąka. Tylko odpowiednio dobrana będzie gwarancją smaku i jakości. Jestem przekonana, że ten trudny czas mamy już za sobą, ale pozostaną w nas dobre nawyki, takie jak na przykład pieczenie domowego chleba i własnoręczne przygotowanie pierogów – uważa prezes Podlaskich Zakładów Zbożowych.

Dodaje też, że w ofercie PZZ-ów jest specjalna mąka na pizzę, zarówno w opakowaniu 1 kg i w worku 10-kilogramowym, co jest idealnym rozwiązaniem dla HoReCa. Jednak wzrost popytu na tą właśnie mąkę w detalu w ostatnich miesiącach wskazuje na to, że również to tradycyjne włoskie danie często było przygotowywane w domach.

Najnowocześniejsza linia paczkująca w Polsce. Kolejna inwest...

Lokalne zakupy

Kiedy obowiązywały największe obostrzenia, Polacy nie chodzili po regularne zakupy. Większość tłumaczyła to strachem przed zachorowaniem. Robiliśmy zapasy, a ponieważ chleb można było wyjąć z własnego piekarnika, nie trzeba go było kupować codziennie. W miarę upływu kolejnych miesięcy przymusowej izolacji coraz lepiej zdawaliśmy sobie sprawę z tego, jak istotne są decyzje, które podejmujemy jako konsumenci.

Podczas epidemii wiele przedsiębiorstw ucierpiało i straciło klientów. Ich właściciele musieli korzystać z tarczy antykryzysowej, by utrzymać płynność finansową. Jednak to świadomy wybór polskich, najlepiej lokalnych produktów sprawił, że setki firm ograniczyły redukcję etatów i utrzymały się w tym trudnym czasie.

– Świadomość tego, że lokalny produkt jest najlepszy sprawiła, że te najmniejsze i najbardziej narażone na bankructwo firmy mogły przetrwać kryzys. Dlatego bardzo cieszy mnie fakt, że mąka wyprodukowana w naszym młynie w dużej mierze trafiała i nadal trafia do małych piekarni i cukierni, a w związku z tym możemy się nawzajem wspierać. Piekarze kupują nasze produkty, my mamy przez cały czas zbyt, a oni pracę – podsumowuje prezes Sylwia Majewicz.

Ćwiczenia WOT w pasie przygranicznym z Białorusią

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie