MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Zatrudnią 200 osób

Maryla Pawlak-Żalikowska
31 stycznia 2007 roku podsumowano w Warszawie XIV edycję konkursu AGROLIGA - nagrodę za wicemistrzostwo w kategorii Firma w imieniu Suempolu odebrała Danuta Witkiewicz, dyrektor Suempolu
31 stycznia 2007 roku podsumowano w Warszawie XIV edycję konkursu AGROLIGA - nagrodę za wicemistrzostwo w kategorii Firma w imieniu Suempolu odebrała Danuta Witkiewicz, dyrektor Suempolu Fot. Jan Podziewski
78 milionów złotych wydanych na nowe hale i linie technologiczne zapewni bielskiemu producentowi łososia wędzonego rozwój a ludziom - nowe miejsca pracy.

Ludzi do produkcji, działu technicznego, laboratorium będzie w przyszłym roku zatrudniał bielski Suempol.

Łącznie - około 200 osób, czyli ponad 50 procent liczącej dziś 400 pracowników załogi firmy.

To rezultat rozpoczętych w tym roku potężnych inwestycji.

Hektary pod łososia

- Kupiliśmy już 9 hektarów ziemi pod zabudowę i będziemy tam stawiać hale produkcyjne i nowe linie technologiczne - mówi Monika Siecińska, prezes Suempolu. - Rozpoczniemy w nich produkcję łososia na gorąco i innych ryb morskich.

W tym roku firma zainwestuje na ten cel 15 milionów złotych ze środków własnych i dotacji unijnych. A w kolejnych dwóch latach - kolejne 63 miliony. Dzięki temu zakład poszerzy swój asortyment.

- Jednym z elementów nowej inwestycji będzie własne, autoryzowane laboratorium - dodaje z dumą Monika Siecińska. I nie ma się co dziwić, bo - choć i teraz firma ma wszystkie swoje produkty pod ostrą kontrolą (system HACCP wdrożony został już w 1999 roku), to autoryzowane laboratorium daje jeszcze większe możliwości, a jego wyniki są uznawane przez służby sanitarne w Polsce i Unii Europejskiej.

Praca dla ludzi

Dziś w całej firmie - w Bielsku i filiach w Niemczech, Holandii i Norwegii - pracuje 400 osób. Ta liczba zacznie rosnąć od przyszłego roku, po, kiedy nabiorą rozpędu inwestycje w produkcję. Przez lata 2008-2009 załoga powinna się zwiększyć do 600 osób, zatrudnionych we wszystkich działach przedsiębiorstwa. Przede wszystkim - w produkcji.

Dziś Suempol przerabia rocznie prawie 15 tysięcy ton surowca. Głównie łososia hodowlanego z Norwegii, ale również dzikiego z Alaski. Około 90 procent produkcji trafia na eksport.- Jesteśmy czwartym w Europie producentem łososia wędzonego - mówi z satysfakcją Monika Siecińska. - A konkurencja nie jest łatwa. Trzeba się bronić i ceną, i jakością.

Styczeń sypnął nagrodami

Jednym z potwierdzeń tej jakości jest uzyskany przez Suempol 27 stycznia EuroCertyfikat w kategorii Wiarygodność Firmy.

To nagroda będąca elementem Europejskiego Programu Promocji Jakości wyłaniająca najlepsze firmy i instytucje spełniające standardy europejskie i skutecznie pozyskujące fundusze unijne. Kryterium oceny jest też jakość produktów i usług, a także kwalifikacje kadry zarządzającej popartej wynikami finansowymi.

Również w styczniu Suempol został Wicemistrzem Krajowym Agroligi 2006 w kategorii Firma. To ranking organizowany przez miesięcznik Agrobazar, redakcję Audycji Rolnych Programu 1 TVP i ośrodki doradztwa rolniczego (w tym podlaskiego, w Szepietowie).

Z nagród lżejszego kalibru należy też wspomnieć te z nieco innej dziedziny. Pod koniec stycznia odbyły się Mistrzostwa Polski Piłki Nożnej Halowej Branży Spożywczej. Drużyna Suempolu zajęła tam II miejsce i została wicemistrzem Polski.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na poranny.pl Kurier Poranny