Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Wykwintne dania jarskie, czyli paszteciki, placki i tarta

(ula)
Dorota Dubaj-Wołkowycka
Dorota Dubaj-Wołkowycka
Najciekawsze przepisy przywożę z zagranicznych wojaży - mówi Dorota Dubaj-Wołkowycka

Bardzo lubię, wręcz uwielbiam przebywać w kuchni i pitrasić różne wymyślne potrawy - mówi Dorota Dubaj-Wołkowycka - współwłaścicielka jedne z bielskich drogerii. - Gotowanie jest moim antidotum na stres. Pochodzę z rodziny wielopokoleniowej, ale od momentu kiedy wyszłam za mąż zaczęłam bardziej interesować się kuchnią z różnych stron świata. Najczęściej przywożę wiele ciekawych przepisów z podróży zagranicznych. Wystarczy, że spróbuję danej potrawy i wiem, jak ją przygotować. Po powrocie do domu już mam pomysły na potrawy, które będę szykować. Przygotowując obiady lub kolacje muszę brać pod uwagę to, że moje dzieci są alergikami.

Paszteciki

Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej (dla alergików proponuje mąkę kukurydzianą - 2,5 szkl. )
2 jajka
3 łyżki śmietany 18-proc.
2 dkg kruchych drożdży
1 masło roślinne
szczypta soli
odrobina cukru
kminek
jajko do posmarowania
otręby lub bułka tarta do wysypania blachy

Wszystkie składniki powinny mieć taką samą temperaturę. Przesiewamy mąkę i wysypujemy do miski. Następnie na dłoń bierzemy odrobinę cukru oraz drożdże i rozkruszamy nad miską z mąką. Po czym dodajemy resztę składników i zagniatamy ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce do momentu, aż ciasto dwukrotnie zwiększy swoja objętość. Gdy podrośnie, należy je jeszcze raz wymiesić ze szczyptą soli. Potem dzielimy je na trzy części i robimy tak jak na kopytka - trzy wałeczki. Delikatnie rozwałkowujemy każdy wałeczek na szerokość 15 cm. Na 1 cm od brzegu układamy farsz na całej długości i delikatnie rolujemy - tak jak na roladę. Brzeg łączenia powinien pozostać pod spodem. Kroimy paszteciki na 4-, 5-centymetrowe kawałeczki i układamy na blaszce posypanej otrębami lub bułką tartą. Smarujemy każdy pasztecik dokładnie jajkiem i posypujemy kminkiem, który należy odrobinę przetrzeć w moździerzu. Pieczemy przez ok. 35 minut w 200 stopniach C.

Farsz: średnia cebulka
kilka długich oczyszczonych pasków żółtej dyni
1 średnia marchewka
1 szklanka brązowej soczewicy
pieprz ziołowy i naturalny
sól, czosnek

Cebulkę kroimy w drobną kosteczkę. Marchew i dynię ścieramy na tarce do jarzyn. Natomiast soczewicę gotujemy przez ok. 2 min. Następnie smażymy cebulkę, marchew i dynię. Dodajemy pieprz i inne przyprawy, potem łączymy z soczewicą. Dokładnie wszystko mieszamy. Farsz powinien być ciepły.

Farsz może być także z kapusty z grzybkami, szpinaku itp...)

Tarta z żółtymi serami

Ciasto: 125 dkg zimnego masła
1 łyżka oleju
1/3 szklanki zimnej wody mineralnej
szczypta soli
250 dkg mąki w czym jest jedna część mąki krupczatki i jedna część mąki pszennej

Farsz
25-30 dkg 3 rodzaje serów: ser z niebieską lub zieloną pleśnią, mozarella, rokpol - twardy
2 jajka
1 łyżka mąki
pieprz do smaku
gałka muszkatołowa

Przygotowujemy ciasto: mąkę przesiewamy, dodajemy sól i masło, a następnie równomiernie siekamy nożem. Delikatnie dodajemy wodę mineralną i szybko zagniatamy, po czym rozwałkowujemy. Ciasto powinno się schłodzić w lodówce około 30 minut. Ale najlepiej jest je przygotować dzień wcześniej, będzie smaczniejsze. Jeśli nie mamy naczynia do pieczenia tarty, to możemy ciasto wyłożyć do tortownicy i też będzie dobrze.

Przygotowujemy farsz: mąkę z pieprzem i jajkami ubić mikserem, dodać rozdrobnione sery. Utrzeć odrobinę świeżej gałki muszkatołowej. Tak przygotowany farsz wylewamy na ciasto. Pieczemy na złoty kolor w temp. 200-220 stopni C przez 20-25 minut. Na dolnej półce, aby się spód dobrze upiekł.

Placki kukurydziane

1 czubata łyżka mąki pszennej (lub 1 łyżka mąki kukurydzianej - gdy ktoś nie toleruje glutenu )
2 jajka
sól, pieprz do smaku
puszka kukurydzy (ale równie dobrze mogą to być obgotowane różyczki z jednego brokuła )

Do miski wsypujemy mąkę, sól, pieprz ziołowy, 2 żółtka i kukurydzę lub różyczki brokuła. Odstawić to wszystko na pół godzinki. Ubić pianę z 2 białek i delikatnie połączyć składniki. Łyżką nakładać równe placuszki i smażyć krótko na złoty kolor, na średnio rozgrzanej patelni.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na poranny.pl Kurier Poranny