W skrócie
Jednym z klasycznych połączeń smakowych jest bita śmietana ze świeżymi truskawkami. Warto wykorzystać to zestawienie w formie nadzienia do apetycznego wieńca z ciasta parzonego. Przed podaniem deser można udekorować listkami świeżej mięty. Poznaj sposób na apetyczny deser dla prawdziwych łasuchów.
Wieniec z bitą śmietaną i truskawkami – prosty przepis na deser
Liczba porcji: dla 6 osób.
Czas przygotowania: 1,5 godziny.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
Ciasto ptysiowe:
- 1 łyżka cukru,
- 240 ml wody,
- 50 g masła Łaciate,
- 150 g mąki tortowej,
- 4 jajka,
- 1 szczypta soli.
Krem śmietankowy:
- 500 ml śmietanki UHT Łaciata 30 procent,
- 500 g świeżych truskawek,
- 2 łyżki cukru,
- skórka otarta z 1/2 cytryny,
- 1 opakowanie cukru waniliowego,
- 2 łyżki likieru pomarańczowego.
Dekoracja:
- 100 g mlecznej czekolady,
- 2 łyżki uprażonych płatków migdałowych.
Jak zrobić wieniec z bitą śmietaną i truskawkami?
- Sposób przygotowania:
- Truskawki opłucz, osusz, przekrój na pół lub w ćwiartki w zależności od wielkości owoców.
- Oczyszczone truskawki przełóż do miski i skrop likierem pomarańczowym.
- W garnku zagotuj wodę, masło, sól, cukier oraz połowę skórki otartej z cytryny.
- Dodaj przesianą mąkę pszenną i mieszaj energicznie, aż powstanie gęsta, błyszcząca masa.
- Masę odstaw do przestudzenia.
- Następnie do masy na ciasto ptysiowe dodaj po jednym jajku i szczyptę soli, miksując ją mikserem.
- Masę przełóż do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki.
- Z wyciskanego ciasta uformuj pierścień o średnicy 26 cm, na papierze do pieczenia ułożonym na blasze piekarnika.
- Wieniec ptysiowy piecz 25-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200°C.
- Ciasto wyjmij z piekarnika, odstaw do wystudzenia, a następnie przekrój poziomo na pół.
- Schłodzoną śmietankę ubij z cukrem na sztywno razem z pozostałą skórką z cytryny oraz cukrem waniliowym.
- Posmaruj równomiernie na dolnej połowie ostudzonego pierścienia, ułóż truskawki i przykryj górną połową.
- Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, a potem skrop nią pierścień i posyp go migdałami.
- Wieniec z bitą śmietaną i truskawkami podawaj od razu po złożeniu.
Więcej inspiracji kulinarnych znajdziesz na stronie Najlepsze w kuchni
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?