Autorami są: profesor, Józef Maroszek, historyk z Uniwersytetu w Białymstoku oraz poeta i prozaik Jan Leończuk. Książkę wydała Lokalna Grupa Działania Puszcza Knyszyńska.
- Chcemy chwalić się naszymi regionalnymi smakołykami w kraju oraz poza jego granicami. Księga ma nie tylko służyć jako przewodnik, ale przede wszystkim wypromować kulinarną markę regionu - mówi Adam Kamiński, prezes LGD.
Dzieło zawiera bogate dzieje puszczańskiego myślistwa i bartnictwa. Dowiemy się też jakie potrawy królowały dawniej na stołach oraz co jadały różne warstwy społeczne zamieszkujące ten region. Podlasie wchodziło bowiem w skład obszaru kulturowego Wielkiego Księstwa Litewskiego.
Książka liczy siedemdziesiąt stron. Nie brakuje tu chociażby starodawnych przepisów potraw i trunków charakterystycznych dla regionu. Są tu też ryciny, zdjęcia oraz mapy. W kulinarne dzieje obszaru Puszczy Knyszyńskiej jest wpleciona poezja i proza Jana Leończuka.
Dodajmy, że księga ukazała się dzięki unijnemu wsparciu.
Czytaj e-wydanie »Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?