Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Wielka Księga Kulinarna Puszczy Knyszyńskiej. Premiera 5 stycznia.

(jul)
Okładka książki
Okładka książki
Tradycje, zwyczaje kulinarne oraz potrawy, które przed wiekami kultywowano na terenie Puszczy Knyszyńskiej. To wszystko można znaleźć na kartach Wielkiej Księgi Puszczy Knyszyńskiej - Księgi Tradycji Kulinarnych. Jej premiera odbędzie się już 5 stycznia w supraskiej restauracji “Biesiada".

Autorami są: profesor, Józef Maroszek, historyk z Uniwersytetu w Białymstoku oraz poeta i prozaik Jan Leończuk. Książkę wydała Lokalna Grupa Działania Puszcza Knyszyńska.

- Chcemy chwalić się naszymi regionalnymi smakołykami w kraju oraz poza jego granicami. Księga ma nie tylko służyć jako przewodnik, ale przede wszystkim wypromować kulinarną markę regionu - mówi Adam Kamiński, prezes LGD.

Dzieło zawiera bogate dzieje puszczańskiego myślistwa i bartnictwa. Dowiemy się też jakie potrawy królowały dawniej na stołach oraz co jadały różne warstwy społeczne zamieszkujące ten region. Podlasie wchodziło bowiem w skład obszaru kulturowego Wielkiego Księstwa Litewskiego.

Książka liczy siedemdziesiąt stron. Nie brakuje tu chociażby starodawnych przepisów potraw i trunków charakterystycznych dla regionu. Są tu też ryciny, zdjęcia oraz mapy. W kulinarne dzieje obszaru Puszczy Knyszyńskiej jest wpleciona poezja i proza Jana Leończuka.

Dodajmy, że księga ukazała się dzięki unijnemu wsparciu.

Czytaj e-wydanie »

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na poranny.pl Kurier Poranny