Warsztaty "Ugotuj sobie święta z dziczyzny" zorganizowane przez Lasy Państwowe. Białostoczanie uczyli się przyrządzać potrawy z dziczyzny

Magdalena Kuźmiuk
Warsztaty zorganizowała Regionalna Dyrekcja Lasów w Państwowych w Białymstoku
Warsztaty zorganizowała Regionalna Dyrekcja Lasów w Państwowych w Białymstoku Wojciech Wojtkielewicz
Gulasz z jelenia, krupnik z bażanta, medaliony z sarny i pierogi z dziczyzny. Już same nazwy tych dań brzmią smakowicie, a tajniki ich przyrządzania poznawali białostoczanie na warsztatach kulinarnych zorganizowanych przez Lasy Państwowe.

- Trafiłem trochę przez przypadek, ale jestem mile zaskoczony. Myślałem, że będą to warsztaty takie trochę na papierze i ewentualnie degustacja, nie spodziewałem się, że będziemy sami przyrządzać te dania. Bomba! - przyznaje Adrian Smorczewski, nauczyciel wuefu i rehabilitant z Białegostoku.

„Ugotuj sobie święta z dziczyzny” to hasło warsztatów zorganizowanych w weekendy przez Lasy Państwowe. Pan Adrian był właśnie jednym z uczestników warsztatów. Tak leśnicy chcą przekonać do tego, że żywność z polskich lasów jest zdrowa.

Sztuka Mięsa: Warsztaty kulinarne z udziałem blogerów

Potwierdza to znana szefowa kuchni Ewa Bałdyś-Jakuć, która opracowała przepisy i warsztaty poprowadziła: - Dziczyzna to łatwe do przyrządzenia mięso, które potrzebuje podstawowych przypraw jak: jałowiec, cynamon, tymianek, rozmaryn, trochę soli. To mięso delikatne, z lasu, bez konserwantów, chemii. Podajemy je z warzywami. Możemy je piec lub gotować.

Jest to mięso bezpieczne, przed sprzedażą przebadane, wcześniej - jak mówią myśliwi - wysezonowane, skruszone.

W warsztatach uczestniczyła też Monika Siemion, białostoczanka pracująca na co dzień w branży drzewnej, lubiąca gotować: - Jestem zachwycona! Lubię dziczyznę, ale dotąd nie miałam wiedzy, jak ją przyrządzić, by była tak pyszna. Nauczyłam się innego spojrzenia na to mięso i nowych przypraw.

Atuty Studio Kulinarne - białostockie warsztaty dobrego smaku

- Dziczyzna to doskonałej jakości mięso. Ma dużą zawartość białka, mało tłuszczu, niewiele cholesterolu. W dziczyźnie – w porównaniu do innych mięs – jest wyższa zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych - dodaje Jarosław Krawczyk z Regionalnej Dyrekcji Lasów Państwowych w Białymstoku.

Koniec L4. Wchodzą e-zwolnienia

Wideo

Komentarze 9

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

g
gość
W dniu 10.12.2018 o 20:53, renee napisał:

Z łosi do wybicia jestes tylko ty, nie ubliżając łosiom 

Jak kiedyś zaliczysz takiego na drodze to może zmienisz zdanie, chyba że nie będziesz już w stanie.

L
Lolo
Ugotuj sobie święta?
r
renee
W dniu 10.12.2018 o 19:56, gość napisał:

A z łosi nie mają tam czegoś, przydało by się trochę ich wybić. 

Z łosi do wybicia jestes tylko ty, nie ubliżając łosiom 

g
gość
W dniu 09.12.2018 o 20:49, renee napisał:

Ach - jakie cudne, medalion z sarny, gulasz z jelonka  - no jasne, lasy przekonują, żeby myśliwi jeszcze lepiej zarabiali na trzebieniu zwierzyny. Wespół w zespół - rączka, rączkę myje i wspiera. Trochę refleksji nad tym, co propagujecie 

A z łosi nie mają tam czegoś, przydało by się trochę ich wybić. 

g
gość
W dniu 10.12.2018 o 10:09, niuk napisał:

Właśnie trochę refleksji. Kuchnia myśliwska to kawał polskiej kultury. Żadne hejty tego nie zmienią. Jak czegoś nie rozumiesz  to nie krytykuj, tylko poznaj, a wówczas wydawaj opinię. Nie lubisz mięsa lub dziczyzny to twoja sprawa- to wolny kraj. Ja natomiast lubię i jem -  bo to wolny kraj.  Nie narzucaj innym swego światopoglądu. 

Jeżeli to taki wolny kraj, to może niech każdy sobie upoluje na co ma ochotę, a nie tylko dla wybrańców do robienia kasy. 

r
renee
W dniu 10.12.2018 o 10:09, niuk napisał:

Właśnie trochę refleksji. Kuchnia myśliwska to kawał polskiej kultury. Żadne hejty tego nie zmienią. Jak czegoś nie rozumiesz  to nie krytykuj, tylko poznaj, a wówczas wydawaj opinię. Nie lubisz mięsa lub dziczyzny to twoja sprawa- to wolny kraj. Ja natomiast lubię i jem -  bo to wolny kraj.  Nie narzucaj innym swego światopoglądu. 

To ty czegoś nie rozumiesz- to nie jest tylko kwestia lubię, nie lubię. Refleksja polega na tym, by zrozumieć, co za tym stoi, a nie bezmyślnie obracać żuchwą.  Chyba zdajesz sobie sprawę, jak wynaturzone są teraz "polowania" , a myśliwi nie bez kozery zapracowali sobie na opinię żądnych krwi sadystów. Choć nie sądzę, by coś do cię docierało w tym temacie 

S
Spot
W dniu 10.12.2018 o 10:09, niuk napisał:

Właśnie trochę refleksji. Kuchnia myśliwska to kawał polskiej kultury. Żadne hejty tego nie zmienią. Jak czegoś nie rozumiesz  to nie krytykuj, tylko poznaj, a wówczas wydawaj opinię. Nie lubisz mięsa lub dziczyzny to twoja sprawa- to wolny kraj. Ja natomiast lubię i jem -  bo to wolny kraj.  Nie narzucaj innym swego światopoglądu. 

No to pojechałaś -  jem, bo to wolny kraj  :D  :D  :D  :ph34r:

n
niuk
W dniu 09.12.2018 o 20:49, renee napisał:

Ach - jakie cudne, medalion z sarny, gulasz z jelonka  - no jasne, lasy przekonują, żeby myśliwi jeszcze lepiej zarabiali na trzebieniu zwierzyny. Wespół w zespół - rączka, rączkę myje i wspiera. Trochę refleksji nad tym, co propagujecie 

Właśnie trochę refleksji. Kuchnia myśliwska to kawał polskiej kultury. Żadne hejty tego nie zmienią. Jak czegoś nie rozumiesz  to nie krytykuj, tylko poznaj, a wówczas wydawaj opinię. Nie lubisz mięsa lub dziczyzny to twoja sprawa- to wolny kraj. Ja natomiast lubię i jem -  bo to wolny kraj.  

Nie narzucaj innym swego światopoglądu. 

r
renee

Ach - jakie cudne, medalion z sarny, gulasz z jelonka  - no jasne, lasy przekonują, żeby myśliwi jeszcze lepiej zarabiali na trzebieniu zwierzyny. Wespół w zespół - rączka, rączkę myje i wspiera. Trochę refleksji nad tym, co propagujecie 

Dodaj ogłoszenie