- Trafiłem trochę przez przypadek, ale jestem mile zaskoczony. Myślałem, że będą to warsztaty takie trochę na papierze i ewentualnie degustacja, nie spodziewałem się, że będziemy sami przyrządzać te dania. Bomba! - przyznaje Adrian Smorczewski, nauczyciel wuefu i rehabilitant z Białegostoku.
„Ugotuj sobie święta z dziczyzny” to hasło warsztatów zorganizowanych w weekendy przez Lasy Państwowe. Pan Adrian był właśnie jednym z uczestników warsztatów. Tak leśnicy chcą przekonać do tego, że żywność z polskich lasów jest zdrowa.
Sztuka Mięsa: Warsztaty kulinarne z udziałem blogerów
Potwierdza to znana szefowa kuchni Ewa Bałdyś-Jakuć, która opracowała przepisy i warsztaty poprowadziła: - Dziczyzna to łatwe do przyrządzenia mięso, które potrzebuje podstawowych przypraw jak: jałowiec, cynamon, tymianek, rozmaryn, trochę soli. To mięso delikatne, z lasu, bez konserwantów, chemii. Podajemy je z warzywami. Możemy je piec lub gotować.
Jest to mięso bezpieczne, przed sprzedażą przebadane, wcześniej - jak mówią myśliwi - wysezonowane, skruszone.
W warsztatach uczestniczyła też Monika Siemion, białostoczanka pracująca na co dzień w branży drzewnej, lubiąca gotować: - Jestem zachwycona! Lubię dziczyznę, ale dotąd nie miałam wiedzy, jak ją przyrządzić, by była tak pyszna. Nauczyłam się innego spojrzenia na to mięso i nowych przypraw.
Atuty Studio Kulinarne - białostockie warsztaty dobrego smaku
- Dziczyzna to doskonałej jakości mięso. Ma dużą zawartość białka, mało tłuszczu, niewiele cholesterolu. W dziczyźnie – w porównaniu do innych mięs – jest wyższa zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych - dodaje Jarosław Krawczyk z Regionalnej Dyrekcji Lasów Państwowych w Białymstoku.
Koniec L4. Wchodzą e-zwolnienia
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?