Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Atuty Studio Kulinarne - białostockie warsztaty dobrego smaku

Redakcja
Atuty Studio Kulinarne to nowe miejsce na gastronomicznej mapie Białegostoku.

Twórca przedsięwzięcia –  Kamil Łącki, absolwent SGH, po dwóch latach pracy w banku,  postanowił uruchomić własną działalność gospodarczą. O zupełnie innym charakterze. Decyzje podejmował wraz ze swoją narzeczoną – Anetą Pojawą, pasjonatką zdrowej kuchni.
- Chcieliśmy połączyć przyjemne z pożytecznym, a ponieważ oboje jesteśmy  miłośnikami dobrego, zdrowego  jedzenia, lubimy gotować i być z ludźmi – postanowiliśmy: warsztaty kulinarne – opowiada Kamil Łącki.

Zobacz też: Im się udało. Udowadnia, że fajna jest moda na wspólne gotowanie

Z warsztatów, mogą korzystać nie tylko ludzie, którzy chcą nauczyć się gotować i wesoło spędzić czas z przyjaciółmi, ale też firmy, którym brakuje pomysłu na ciekawe spotkanie integracyjne lub biznesowe.

- Tym bardziej, że te eventy mają elastyczną formułę: mogą mieć bardziej formalny charakter pokazu kulinarnego i degustacji potraw, a mogą być okazją do nieformalnego spotkania w luźnej, sprzyjającej integracji atmosferze. Nic tak nie łączy jak wspólne pichcenie, a potem celebrowanie tych potraw, angażujące wszystkie zmysły uczestników – przekonują twórcy studia.

Pomysł wymagał inwestycji – dzięki przekonywującemu biznesplanowi Kamil otrzymał na start dotację z Urzędu Pracy, co pozwoliło na wyposażenie lokalu na parterze Rezydencji Piotrkowska w profesjonalny sprzęt AGD. Resztę trzeba było dołożyć z własnych pieniędzy. 

- Wielką wagę przykładaliśmy do wystroju – zdecydowaliśmy się na profesjonalnego projektanta, odpowiedzialnego również za projekt całego budynku – Macieja Matłowskiego. Ale staraliśmy się mieć wpływ na każdy element projektu, od wnętrza poczynając, poprzez logo, na stronie internetowej kończąc – opowiada właściciel.
Młoda firma ma już na koncie m.in. prezentacje kuchni prowansalskiej, chińskiej czy świeży temat – czyli sałatki z lekkimi dipami. Prawdziwą furorę zrobił  kurs profesjonalnego parzenia kawy, do której mleko pozyskano…wprost od krowy Mandaryny, która była niespodzianką pokazu. A plany są niemniej ambitne – wrześniowe tematy to sezonowe przetwory, kuchnia azjatycka i krótki kurs kuchni francuskiej oraz pomysł na idealny lunchbox, czyli zdrowe drugie śniadanie.

 Swoimi sekretami w Atutach dzieli się już m.in. Magdalena Radziszewska, certyfikowany diet coach i psycho-dietetyk z Instytutu Zdrowego Odżywiania w Białymstoku, Łukasz Zdrojkowski,  szef kuchni, z doświadczeniem zdobytym w restauracjach i hotelach na południu Francji, Emilia Andrzejewska i Marcin Zalewski – założyciele Baristacji i Essenza Catering, Ewa Bałdyś –Jakuć szef kuchni w białostockim hotelu Silver, czy Bartek Łukaszewicz – pochodzący z Białegostoku, szef kuchni m.in. w pekińskiej restauracji Windy City, a obecnie pracownik w Sowa i Przyjaciele w Warszawie.
 

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na poranny.pl Kurier Poranny