Są szybkie i łatwe do przygotowania, a jak smakują! Zobaczcie jakie są modne co roku, a jakie mogą stać się hitem na te święta. Przed Wami Top 15 sałatek wielkanocnych.
1. SAŁATKA WIELOWARZYWNA, ZWANA TEŻ JARZYNOWĄ, BŁOTEM CZY ŚMIETNIKIEM
To chyba najpopularniejsza sałatka, która pojawia się na polskich stołach najczęściej. W zależności od regionu czy fantazji kulinarnej wykonującego - przepis może się nieco różnić. Jednak podstawą są tu ugotowane i wystudzone warzywa i majonez. Dużo majonezu. Żeby wykonać tę sałatkę potrzebujecie: ugotowane w mundurkach jarzyny. Podstawą jest tu marchewka, pietruszka i ziemniaki. Do tego dodajemy jaja ugotowane na twardo, surową cebulę, zielony groszek z puszki i ogóki kiszone. Wszystko tniemy na kawałki, solimy i pieprzymy do smaku, a na koniec dodajemy majonez. Przed podaniem schładzamy w lodówce. Do sałatki można też dodać surowe jabłko. Nabiera wtedy ciekawego smaku.
Składniki:
4 ziemniaki ugotowane w mundurkach
2 ugotowane marchewki
1 ugotowana pietruszka
4 jajka na twardo
4 ogórki kiszone
Surowa cebula (może być połówka, może być cała - zależy jak bardzo cebulowe sałątki lubicie)
Surowe, obrane ze skórki jabłko
Puszka zielonego groszku
4 łyżki majonezu
Sól, pieprz do smaku
SAŁATKA WIELKANOCNA - TOP 15
2. SAŁATKA WARSTWOWA
Świetnie prezentują się sałątki warstwowe. Możemy do nich dodać na przykład łososia, a kto woli mięso - wędzoną pierś z kurczaka czy indyka. Ale możemy postawić też na... śledzie. Potrzebne nam będą ugotowane na twardo jajka, któe obieramy i ścieramy oddzielnie na tarce o dużych oczkach. Kolejną warstwę będą tworzyć pokrojone w kostkę ogórki kiszone, a następną - fasola (najlepsza będzie z puszki - czerwona lub biała. Można ją zastąpić ciecierzycą). Kolejne warstwy to kukurydza konserwowa, cebula i wybrany przez Was wkłąd mięsny - czyli wspomniane już wędzone kawałki kurczaka lub indyka, śledzie, wędzony łosoś. Z sałatką dobrze komponuje się też czerwona papryka. Potrzebny będzie też twardy ser w kostce, starty na tarce. Żeby nadać sałatce ciekawego smaku dodajemy do niej sos - majonez mieszamy z białym chrzanem i śmietaną bądź jogurtem. Doprawiamy solą i pieprzem. Potrzebna nam jeszcze będzie przezroczysta salaterka - to w niej układamy warstwowo: starte białka jajek, ogórki kiszone, matiasy (wymiennie łosoś, mięso), następnie idzie połowa sosu chrzanowego, fasolka (lub ciecierzyca), żółty ser, papryka, kukurydza, cebula i pozostały sos. Na górze sałatki możemy ułożyć starte żółtko jajek. Do dekoracji można użyć natki pietruszki albo szczypiorku. Gotową sałątkę, przed podaniem na stół, schładzamy w lodówce.
Składniki:
4 ugotowane na twardo jajka
5 ogórków kiszonych
Śledzie, łosoś, mięso z kurczaka lub indyka (do wyboru)
Puszka czerwonej lub białej fasolki, albo ciecierzycy
Pół kostki twardego, żółtego sera
Cebula dymka
Papryka
Puszka kukurydzy
Pietruszka, szczypiorek
Sos chrzanowy:
3 łyżki majonezu
2 łyżki chrzanu ze słoika
1 łyżka śmietany lub jogurtu
SAŁATKI WIELKANOCNE - PRZEPISY
3. SAŁATKA Z ZUPEK CHIŃSKICH I WARZYW
To jedna z najprostszych i najszybszych sałatek. Do tego dobrze wygląda i świetnie smakuje. Potrzebujemy zupek chińskich, które są jej podstawą. A oprócz tego - dużo majonezu i warzywa. Najlepiej komponować się będzie papryka, kukurydza i oliwki. Makaron z zupki łamiemy na mniejsze kawałki i zalewamy wrzątkiem, ale tylko tak, by woda lekko go zakrywała. Możemy dodać przyprawy, które znajdziecie w opakowaniu zupki, ale nie jest to konieczne. Kiedy makaron nasiąknie wodą i nieco się przestudzi - przekładamy go do dużej miski. W międzyczasie kroimy paprykę w kostkę. Możemy dodać trzy kolory: czerwoną, żółtą i zieloną, wtedy sałatka lepiej wygląda i smakuje. Czarne i zielone oliwki przekrajamy na pół, dorzucamy do papryki. Dodajemy jeszcze kukurydzę z puszki, opcjonalnie ugotowane na twardo jajko pokrojone w kostkę. Tak przygotowane warzywa mieszamy z ostudzonym makaronem i dodajemy sól, pieprz, ulubione przyprawy do smaku. Na koniec wszystko mieszamy z dwiema łyżkami stołowymi majonezu. Sałatkę schładzamy w lodówce.
Składniki:
2 zupki chińskie
1 papryka zielona
1 papryka żółta
1 papryka czerwona
1 opakowanie oliwek czarnych
1 opakowanie oliwek zielonych
Puszka kukurydzy
Ugotowane na twardo jajko
Majonez - 2 łyżki stołowe
Sól, pieprz, przyprawy
4. SAŁATKA Z BROKUŁA I BOCZKU
Ta sałatka to prawdziwy hit. Robi się ją błyskawicznie, a smakuje tak, że wciąż będziecie chcieli sięgać po dokładkę. Potrzebujemy dużego brokuła, boczku, pestek słonecznika, cebuli i dodatków. Co ciekawe do sałatki używamy... surowego brokuła. Należy dobrze go umyć i podzielić na różyczki. Boczek kroimy, prażymy na suchej patelni, bez tłuszczu. Musi być chrupki. Studzimy go i dodajemy do brokuła. Na patelni prażymy łuskane pestki słonecznika i dodajemy je po wystudzeniu do reszty składników. Na koniec wrzucamy surową, czerwoną cebulę pokrojoną w piórka i rodzynki lub suszoną żurawinę. Tak przygotowana sałatka potrzebuje jeszcze sosu - to w nim tkwi sekret smaku. Podgrzewamy ocet, dodajemy cukier (lub miód) i mieszamy aż skłądniki się połączą. Mieszankę studzimy i łączymy z majonezem, a następnie zalewamy nią sałatkę.
Składniki:
Surowy brokuł,
10 plasterków chudego wędzonego boczku,
Szklanka prażonych pestek słonecznika,
Dwie posiekane, czerwone cebulki (mogą też być w piórkach)
Pół szklanki rodzynek lub żurawiny
Sos:
5 łyżek octu winnego,
2 czubate łyżki cukru lub miodu
Szklanka majonezu
Co i jak jeść w Wielkanoc, żeby... nie bolał brzuch [PORADY LEKARZA]
SAŁATKA NA WIELKANOC - TOP 15
5. SAŁATKA ALA GRECKA
To ciekawa wariacja na temat znanej chyba wszystkim sałatki greckiej, która sprawdza się na każdą okazję. Tym razem opiera się ona na pomidorkach koktajlowych, oliwkach, rukoli, miksie sałat i oczywiście serze feta. Sałatę i rukolę myjemy i suszymy. Rwiemy wszystko na mniejsze kawałki. Do dużej miski wrzucamy zieleninę, dodajemy przekrojone na pół pomidorki i oliwki oraz pokrojoną w kostkę fetę. Dodajemy sól i pieprz do smaku, a na koniec całość polewamy octem balsamicznym. Świetnie smakuje z grzankami czosnkowymi z bagietki. Kroimy ją na kromki, podpiekamy w piekarniku i jeszcze ciepłą smarujemy oliwą z oliwek wymieszaną z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Składniki:
Opakowanie rukoli
Opakowanie mixu sałat
Opakowanie pomidorków koktajlowych
Opakowanie oliwek czarnych
Opakowanie sera feta
Sól, pieprz, ocet balsamiczny
Czytaj też: Przepis na ciasto z mikrofali: pyszny deser w 5 minut! Sprawdź jak go zrobić i jakie składniki są potrzebne
6. SAŁATKA Z KURCZAKIEM
Ta sałatka też jest prosta i bardzo dobra. Potrzebujemy ugotowaną pierś z kurczaka, winogrona zielone, seler naciowy, rodzynki, ananas i majonez. Pierś kroimy w kostkę, dodajemy przekrojone na pół winogrona (najlepiej bezpestkowe), pokrojony w plastry seler naciowy i opcjonalnie rodzynki oraz ananasa z puszki pokrojonego w kostkę. Całość solimy i pieprzymy do smaku i dodajemy dwie łyżki majonezu.
Składniki:
Ugotowana pierś z kurczaka
Duża kiść winogron zielonych
Seler naciowy
Garść rodzynek
Plaster ananasa z puszki
Dwie łyżki majonezu
Sól, pieprz do smaku
SAŁATKI WIELKANOCNE TOP 15
7. SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM I JAJKIEM
Do tej sałatki potrzebujemy tuńczyka z puszki i jajek. A do tego sera żółtego i kukurydzy z puszki oraz świeżego ogórka. To filary dobrego smaku. Tuńczyk powinien być w sosie własnym lub zalewie solnej, najlepiej w kawałkach. Do tego dodajemy cztery jajka na twardo pokrojone w kostkę oraz również pokrojony ser, pół puszki kukurydzy i obranego, pokrojonego w kostkę ogórka. Wszystko mieszamy, dodajemy majonez i przyprawy.
Składniki:
2 puszki tuńczyka w kawałkach w zalewie solnej lub w sosie własnym
4 jajka na twardo
Pół puszki kukurydzy
Świeży ogórek
Pół kostki startego żółtego sera
2 łyżki majonezu
Sól i pieprz do smaku
8. SAŁATKA, A WŁAŚCIWIE SURÓWKA Z KALAREPY
To danie proste, lubiane przez dzieci. Potrzebna będzie kalarepa, jabłko, marchew, cytryna i pestki dyni. Kalarepę, a także jabłko i marchew myjemy, obieramy, a następnie ścieramy na tarce na dużych oczkach. Mieszamy i skrapiamy sokiem z cytryny. Dodajemy uprażone pestki dyni oraz sól i pieprz do smaku. Na koniec mieszamy wszystko z jogurtowo-majonezowym sosem.
Składniki:
2 kalarepy
2 kwaśne jabłka
3 marchewki
Mała cytryna
Mała paczka pestek z dyni
Sól i pieprz
Sos:
Łyżeczka majonezu wymieszana z 2 łyżkami jogurtu naturalnego
Czytaj też: Obiad na upały 2019. Co jeść, gdy jest gorąco? Pomysły i przepisy na obiad na upały [28.08.2019]
9. KALAREPA RAZ JESZCZE - CZYLI JAJA Z MIĘTĄ
To kolejna wariacja na temat kalarepy, która do sałatek jest wprost wymarzona. Tym razem będą nam potrzebne jeszcze jajka, szczypior i mięta. Kalarepę obieramy i kroimy w paski. Dodajemy do niej ugotowane na twardo i pokrojone jajka, posiekany szczypiorek i miętę oraz drobno posiekaną, czerwoną cebulę. Doprawiamy do smaku i polewamy jogurtem greckim.
Składniki:
2 kalarepy
3 jajka na twardo
pęczek szczypioru
pęczek liści świeżej mięty
1 czerwona cebula
Pół kubeczka jogurtu greckiego
Sól i pieprz do smaku
TOP 15 - SAŁATKI WIELKANOCNE
10. WIOSENNA, WIELKANOCNA SAŁATKA Z JAJKIEM I RZODKIEWKĄ
Ta sałatka to ukłon w stronę wiosny i Wielkanocy. Wykorzystuje to co jest symbolem jednego i drugiego.
Potrzebny nam będzie mix sałat. Myjemy je, rwiemy na kawałki i wrzucamy do dużej miski. Ugotowane na twardo jajka kroimy w ćwiartki i odkładamy na bok. Jedno kroimy w kosteczkę i dorzucamy do sałaty. Następnie dorzucamy pokrojonego w kostkę świeżego ogórka i pęczek rzodkiewek pokrojonych w plasterki. Wszystko mieszamy ze sobą, a na górę układamy odłożone wcześniej jajka w ćwiartkach. Posypujemy wszystko prażonymi pestkami słonecznika i zalewamy sosem z majonezu, jogurtu i soku z cytryny połączonych z solą i pieprzem. Posypujemy natką koperku i pietruszki, ewentualnie suszonym czosnkiem niedźwiedzim.
Składniki:
4 jajka ugotowane na twardo (3 do dekoracji i jedno do środka sałatki)
Miks sałat
Świeży ogórek
Pęczek rzodkiewek
Garść prażonego, łuskanego słonecznika
Sos:
2 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżeczka soku z cytryny
Sól, pieprz, koperek, pietruszka, czosnek niedźwiedzi
11. SAŁATKA Z BURAKIEM I SEREM KOZIM
Pieczony burak świetnie nadaje się do sałatek. A jeśli połączymy go z kozim serem i orzechami powstanie smak, który zapamiętacie na długo. Do przygotowania sałatki potrzebujemy: opakowanie rukoli, którą rozrywamy na mniejsze kawałki i wrzucamy do miski. Dodajemy pokrojony w plastry kozi ser oraz pieczone buraki (pieczemy je w zawinięte w folię aluminiową w temp. 200 stopni do czasu aż będą miękkie, czyli około godziny) pokrojone w półplasterki. Posypujemy uprażonymi orzechami włoskimi. Polewamy dressingiem, który przygotowujemy z oliwy, octu, miodu i przypraw.
Składniki:
Opakowanie rukoli
3 upieczone buraki
Opakowanie sera koziego w talarkach
Garść prażonych orzechów włoskich
Sos:
2 łyżki oliwy, 2 łyżki octu balsamicznego, łyżeczka miodu, sól i pieprz
Czytaj też: Czosnek niedźwiedzi. Przepisy, właściwości, zastosowanie. Jak działa i gdzie go szukać?
12. PROSTA SAŁATKA Z PORA
Pora czyścimy, dokładnie myjemy, po czym należy go sparzyć przez kilka sekund we wrzącej, osolonej wodzie. Żeby z\nabrał ładnego koloru i stał się nieco delikatniejszy w smaku wkładamy go na kilka minut do miski z zimną, po czym wycieramy i kroimy w cienkie plasterki. Selera i jabłko kroimy w paseczki, albo trzemy na dużych oczkach tarki. Rodzynki i żurawinę należy sparzyć wrzątkiem. Orzechy, słonecznik lub pestki dyni prażymy na suchej patelni i dodajemy do warzyw. Mieszamy i dodajemy jogurt.
Składniki:
Jeden duży por
Jeden seler korzeniowy
Jabłko
Rodzynki lub żurawina
Orzechy włoskie lub prażony słonecznik albo pestki dyni
Jogurt, sól i pieprz
13. SAŁATKA ANANAS
A co powiecie na sałątkę, która swoim wyglądem przypomina... ananasa? Zachwyci domowników, a jeśli ją sfotografujecie i wrzucucie zdjęcie na portale społecznościowe, na pewno pozazdrości wam niejeden znajomy. Jak więc stworzyć tę sałątkę? Zaczynamy od ugotowania ziemniaków. Robimy to w mundurkach, po czym warzywa studzimy i kroimy w kostkę. Podobnie kroimy ugotowane na twardo jajka i mięso - wędzonego kurczaka lub indyka. Kroimy też cebulę, a ser i ogórki konserwowe ścieramy na tarce. Przygotowujemy też sos - czyli mieszamy ze sobą majonez i jogurt łącząc je z solą i pieprzem. Przygotowujemy ozdobny półmisek, na którym warstwowo będziemy układać składniki przekładając je sosem. Na spodzie kładziemy ziemniaki, z których formujemy owalny kształt, później dajemy cienką warstwę sosu, cebulę, połowę mięsa, sos, ogórki z solą i pieprzem, sos, mięso, sos, jajka, sos i ser. Całość, po wierzchu i po bokach smarujemy sosem. Układamy ciasno obok siebie połówki orzechów włoskich tak, by stworzyły warstwę przypominającą skórkę ananasa. Ze szczypiorku robimy na górze liście. Podajemy po schłodzeniu w lodówce.
Składniki:
5 jajek na twardo
4 ugotowane w mundurkach ziemniaki
Filety wędzone z kurczaka lub indyka
Kilka ogórków konserwowych
Żółty ser
Czerwona cebula
Orzechy włoskie, połówki
Szczypior
Sos:
Majonez mieszamy ze śmietaną lub jogurtem. Dodajemy sól i pieprz do smaku
SAŁATKI WIELKANOCNE - WIELKANOC 2020
14. BROKUŁY, JAJKA I POMIDOR CZYLI SAŁATKOWY MISZ-MASZ
Do przygotowania tej sałatki będziemy potrzebować brokułów, pomidorów, jajek, fety i kukurydzy. Brokuły różyczkujemy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie ze szczyptą cukru. Kiedy zmiękną odcedzamy i studzimy. Pomidory parzymy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę, a jaja gotujemy na twardo i również kroimy, podobnie jak fetę. Kukurydzę wyjmujemy z puszki, odsączamy. Mieszamy wszystko razem i zalewamy sosem jogurtowym.
Składniki:
2 brokuły
2 pomidory
5 jajek
Puszka kukurydzy
Opakowanie sera feta
Sos:
3 Łyżki majonezu łączymy z połową małym opakowaniem jogurtu. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy
Czytaj też: Dieta Dukana - co jeść na diecie Dukana? [PRZEPISY, JADŁOSPIS]
15. SAŁATKA JAJECZNA Z PIECZARKAMI
Podstawą tej sałatki, jak sama nazwa wskazuje, są jajka i pieczarki. Jeśli dodamy do tego jeszcze ser i szczypior - wyłania nam się ciekawe smakowo danie. Jajka gotujemy na twardo, po czym siekamy. Drobno kroimy też ser, pieczarki i szczypior. Pieczarki, po pokrojeniu należy sparzyć we wrzącej wodzie. Dodajemy też zielony groszek z puszki. Najwięcej roboty przy okazji tej sałatki będzie z sosem. Przyda się bulion przygotowany ze świeżej włoszczyzny. Bierzemy dwie, trzy łyżki i łączymy je z jogurtem naturalnym, majonezem, solą i pieprzem. Sos mieszamy z resztą składników, a gotową sałatkę ozdabiamy posiekanym szczypiorkiem.
Składniki:
6 jajek
6 dużych pieczarek
Pół puszki zielonego groszku
Pół kostki sera żółtego
Pęczek szczypiorku
Sos:
Bulion warzywny
Majonez
Jogurt
Sól i pieprz do smaku
I to by było na tyle. Życzymy Wam smacznego i wesołego Alleluja!
Surówka z rzodkiewki
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?