Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Co i jak jeść w Wielkanoc, żeby... nie bolał brzuch [PORADY LEKARZA]

RSM
Wielkanocny stół - pełen przysmaków, pełen kalorii
Wielkanocny stół - pełen przysmaków, pełen kalorii Arkadiusz Dembiński
Dla wielu z nas Wielkanoc to nie tylko przeżycie duchowe. Rzucamy się w wir gotowania, a potem świąteczne dni spędzamy głównie... przy stole, przy jedzeniu. Mięsiwa – nie zawsze chude – ociekające lukrem i czekoladą ciasta, jaja z majonezem, utopione w majonezie sałatki... Zobaczcie, co i jak jeść w Wielkanoc, żeby nie umrzeć z przejedzenia.

- Potrawy wielkanocne, w tym jaja, gotowana lub biała kiełbasa, sałatki - nie okraszone olbrzymią ilością majonezu - żurek, chude mięsa czy baby drożdżowe nie muszą być złe dla zdrowia, o ile zjedzone będą w odpowiednich ilościach. W mądrym jadłospisie można połączyć i niskokaloryczne i wyżej kaloryczne potrawy. Zjedzenie kawałka baby czy mazurka nie jest przecież przestępstwem przeciw zdrowiu – mówi dr n.med Anna Zmarzły, specjalista chorób wewnętrznych, szefowa Ośrodka Żywienia Klinicznego przy szpitalu wojewódzkim na ul. Koszarowej we Wrocławiu.

- Ważne, by jeść powoli, długo gryźć, nie przesadzać z wielkością porcji, nie podjadać miedzy posiłkami. Nie jeść, gdy czujemy, że jesteśmy syci. Warto też poświęcić godzinę-dwie na wielkanocny spacer – dodaje doktor.

Zobacz takżeJak spalić poświąteczne kalorie?

Świątecznym problemem, oprócz olbrzymich porcji i siedzącego trybu życia jest też zdaniem doktor Zmarzły przygotowywanie dużych ilości jedzenia: wtedy świętowanie przenosi się na kilka dni po świętach i to już jest problem…

Czy można zrobić zdrowe święta wielkanocne, małokaloryczne? Co jeść? Czego unikać?

zobacz także

Biała kiełbasa - królowa wielkanocnego stołu

- Nie należy utożsamiać słowa „zdrowe” odnośnie diety ze słowem „niskokaloryczne”. Zdowa dieta, także w święta, to dieta zbilansowana, zawierająca wszystkie składniki odżywcze. Nie przesadzajmy z cukrem, tłuszczem, ograniczajmy alkohol. Niech w diecie nie zabraknie owoców, warzyw, dobrych źródeł białka, gruboziarnistych zbóż i kasz, zdrowych tłuszczy – mówi dr Zmarzły. - Niestety osobę borykające się z cukrzyca, hiperlipidemią czy chorobami przewodu pokarmowego nie będą mogły bardzo liberalizować jadłospisu. Spróbujmy wszystkiego, ale z umiarem… - dodaje.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Co i jak jeść w Wielkanoc, żeby... nie bolał brzuch [PORADY LEKARZA] - Gazeta Wrocławska

Wróć na poranny.pl Kurier Poranny