Domowe przetwory – podstawowe informacje
Domowe przetwory przygotowujemy końcem lata i początkiem jesieni. Pamiętaj, że owoce i warzywa mają być świeże, ale nie bardzo dojrzałe. Nie mogą być również uszkodzone. Ważne jest również, by wybierać sezonowe produkty.
Oprócz świeżych owoców i warzyw do przetworów będą potrzebne również słoiki. Muszą być starannie umyte i wyparzone lub wyprażone w piekarniku. Jeśli używasz słoików używanych, zwróć uwagę na to, czy nakrętki nie są uszkodzone oraz czy słoik nie przeszedł zapachem produktów, które były w nim wcześniej.
Słoiki trzeba wyparzyć lub wyprażyć. W celu wyparzenia słoików wsadź je do garnka z zimną wodą i doprowadź wodę do wrzenia na wolnym ogniu. W taki sposób wyparzaj słoiki przez 5 min. Następnie pozostaw je do ostygnięcia i porządnie je wysusz. Słoiki można wyparzać również w mikrofali i zmywarce. Innym sposobem jest wyprażanie słoików. Słoiki (bez nakrętek) wsadź na blaszce do piekarnika nagrzanego do 100°C na 5 min. Następnie wyłącz piekarnik i zostaw w nim słoiki do wystygnięcia. Przy tej metodzie nie trzeba wycierać słoików. Pamiętaj jednak, żeby nie wkładać mokrych lub zimnych słoików do piekarnika, bo pękną.
Masz wszystkie potrzebne produkty?

Dary Natury
Dary Natury Herbatka Ziele Wierzbownicy Drobnokwiatowej Bio 200G

Bio Ania
Raw & Happy Krakersy Chleb Niepieczony Classic Bezglutenowy Bio 6 ...

Sir Williams
Sir William's Prezenter Z Herbatą 12 smaków x 15 szt - 180 sztuk
Domowe przetwory – metody przygotowywania
Istnieje kilka metod przygotowywania domowych przetworów. Są to:
- Marynowanie – marynowanych potraw nie można jeść w dużych ilościach, ponieważ mogą niekorzystnie wpływać wtedy na zdrowie. Najlepiej używać dobrej jakości octu winnego. Marynata musi odstać co najmniej 2-3 tyg. Po otwarciu powinno się je jak najszybciej zjeść.
- Mrożenie - mrożone owoce i warzywa zachowują niemal wszystkie składniki odżywcze. Warzywa korzeniowe przed mrożeniem warto obrać, pokroić i krótko zagotować. Mrożone owoce i warzyw
Kiszenie – kiszonki dobrze wpływają na jelita, pobudzają apetyt i trawienie. Warzywa, które najlepiej nadają się do kiszenia: kapusta, ogórki, buraki, kalafiory, marchew, rzodkiew, cebula. Owoce, które najlepiej się sprawdzą do kiszenia: jabłka, śliwki węgierki, gruszki, także cytryny i winogrona. Owoce powinny być dojrzałe, ale nie przejrzałe. Nie mogą mieć żądnych uszkodzeń i zepsutych części. Owoce i warzywa powinny być całkowicie przykryte sokiem, by nie rozwijała się na nich pleśń.
Pasteryzowanie – pasteryzacja jest jedną z najpopularniejszych metod. Technika ta polega na ogrzewaniu produktów do temperatury pomiędzy 60° a 100°C w zamkniętym pojemniku. Są dwie techniki pasteryzacji – na mokro i na sucho.
- Suszenie – suszone owoce i warzywa tracą swoje witaminy w trakcie suszenia. Suszone owoce doprze wpływają na pracę przewodu pokarmowego. Jednak z racji na ich wysoką kaloryczność nie powinno się ich jeść w dużych ilościach. Najlepiej jest suszyć owoce i warzywa w piekarniku, ponieważ wysoka temperatura dodatkowo zabija drobnoustroje.
Dobry blender to podstawa w kuchni

Ninja
Ninja QB3001EUS
Funkcje:miksowanie;Funkcje dodatkowe:łatwe czyszcz…

Alessi
Alessi Plissé MDL10SW
Funkcje:miksowanie, rozdrabnianie (siekanie), ubij…

Alessi
Alessi Plissé MDL10SR
Funkcje:miksowanie, rozdrabnianie (siekanie), ubij…

Gastroback
Gastroback Vital Mixer Pro 40986
Funkcje:kruszenie lodu, miksowanie;Funkcje dodatko…

Philips Avent
Philips Avent SCF885/01
Funkcje:gotowanie, miksowanie;Funkcje dodatkowe:go…

Alessi
Alessi Plissé MDL10B
Funkcje:miksowanie;Gwarancja:24 miesiące;Funkcje d…

Alessi
Alessi Plissé MDL09R
Funkcje:mieszanie, miksowanie;Gwarancja:24 miesiąc…

Alessi
Alessi Plissé MDL09B
Funkcje:mieszanie, miksowanie;Gwarancja:24 miesiąc…

Alessi
Alessi Plissé MDL10R
Funkcje:miksowanie;Gwarancja:24 miesiące;Funkcje d…

Alessi
Alessi Plissé MDL10G
Funkcje:miksowanie;Gwarancja:24 miesiące;Funkcje d…

Alessi
Alessi Plissé MDL10W
Funkcje:miksowanie;Gwarancja:24 miesiące;Funkcje d…

KitchenAid
KitchenAid Artisan 5KFP1644EOB (czarny)
Funkcje:krojenie, krojenie w kostkę, mieszanie, ro…
Domowe przetwory – przepisy
Podajemy kilka przepisów na domowe przetwory.
- Ogórki konserwowe - składniki na 3 słoiki: 1 kg ogórków gruntowych, szklanka octu spirytusowego 10%, litr wody, 80 g cukru, łyżka soli kamiennej, 1 marchewka, pół cebuli, 2 ząbki czosnku, pół korzenia chrzanu, 2 gałązki kopru z baldachimami, 4 liście laurowe, 6 ziaren ziela angielskiego, pół łyżeczki czarnego pieprzu w ziarnach, 3 łyżeczki ziaren gorczycy.
Sposób przygotowania:
Do garnka wlej wodę i dodaj liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Zagotuj wodę i następnie dodaj sól i cukier. Ponownie zagotuj wodę a następnie zmniejsz ogień i gotuj wywar pod przykryciem przez 10 min. Odstaw garnek z palnika i po chwili wlej ocet. Odstaw do całkowitego przestygnięcia. Następnie marchewki obierz i pokrój w plasterki. Cebulę obierz i podziel na kawałki. Ząbki obierz i przekrój na pół. Chrzan obierz i pokrój na plasterki. Koper również podziel na mniejsze kawałki. Do słoików wsyp po łyżeczce gorczycy i dodaj po równo pokrojone warzywa. Umyte ogórki wsadzaj do słoików pionowo, jasną stroną do góry. Do słoików wlej zalewę tak, by przykryła ogórki. Od razu zakręcaj słoiki. Ogórki przed schowaniem do spiżarki należy poddać pasteryzacji.
- Sok z aronii - składniki na 1,2 l: 1 kg owoców aronii, garść liści aronii, 500 g cukru, 500 ml wody.
Sposób przygotowania:
Owoce umyj a następnie zdejmij z gałązek. Owoce z liśćmi umieść w garnku i zalej wodą. Zagotuj wywar pod przykryciem. Zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem przez 40 min. Po tym czasie nie zdejmuj przykrywki i odstaw do wystygnięcia. Następnie do drugiego garnka przelej sok przez sito. Dodaj cukier. Na małym ogniu gotuj sok ciągle mieszając, by cukier nie osiadł na dnie i się nie przypalił. Jak cukier się rozpuści i sok lekko zagotuje możesz przelać go do butelek.
- Przecier pomidorowy - składniki na 1,2 l: 2 kg pomidorów, 5 g cukru, 5 g soli, szczypta pieprzu.
Sposób przygotowania:
Pomidory pokrój na mniejsze kawałki i zagotuj. Na małym ogniu gotuj je tak długo, aż się rozgotują. Rozgotowane pomidory przecieraj przez sitko do naczynia. Zagotuj przecier z przyprawami. Gotuj tak długo, aż uzyskasz satysfakcjonującą gęstość.
Ułatw sobie kuchenne wyzwania

Sencor
Sencor STM 6359BK
Blender kielichowy:tak;Cięcie w kostkę:nie;Funkcje…

Ariete
Ariete Vintage 1588 (beżowy)
Blender kielichowy:nie;Cięcie w kostkę:nie;Funkcje…

Kenwood
Kenwood Titanium Chef Baker KVC85.124SI
Blender kielichowy:tak;Cięcie w kostkę:nie;Funkcje…

Kenwood
Kenwood Prospero+ KHC29.J0SI
Blender kielichowy:tak;Cięcie w kostkę:nie;Funkcje…

KitchenAid
KitchenAid MINI 5KSM3311X (czerwony)
Blender kielichowy:nie;Cięcie w kostkę:nie;Funkcje…

KitchenAid
KitchenAid Artisan 5KFP1644EAC
Blender kielichowy:nie;Cięcie w kostkę:tak;Funkcje…

KitchenAid
KitchenAid 5KSM175PS (żółty)
Blender kielichowy:nie;Cięcie w kostkę:nie;Funkcje…

KitchenAid
KitchenAid 5KSM175PS (czarny)
Blender kielichowy:nie;Cięcie w kostkę:nie;Funkcje…

KitchenAid
KitchenAid 5KSM45EGD
Cięcie w kostkę:nie;Funkcje:ubijanie piany, zagnia…

KitchenAid
KitchenAid 5KSM175PSE (niebieski)
Blender kielichowy:nie;Cięcie w kostkę:nie;Funkcje…

WMF
WMF Kitchenminis 416580011
Blender kielichowy:nie;Cięcie w kostkę:nie;Funkcje…

Caso Germany
Caso Germany CR4
Blender kielichowy:nie;Cięcie w kostkę:nie;Funkcje…

KitchenAid
KitchenAid 5KSM175PS
Blender kielichowy:nie;Cięcie w kostkę:nie;Funkcje…

KitchenAid
KitchenAid MINI 5KSM3311X (czerwony karmel)
Blender kielichowy:nie;Cięcie w kostkę:nie;Funkcje…
Zobacz inne ciekawe promocje
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na Twitterze!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?