Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Soczyste kotlety mielone z piekarnika na obiad. Robię go z fetą i świeżymi ziołami. Nie ma lepszego obiadu z indyka

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Mięso mielone z indyka nie musi być usmażone na patelni, ani panierowane w bułce tartej. Na szybki posiłek polecam zrobić kotlety mielone z piekarnika doprawione posiekaną natką pietruszki i listkami kolendry. Zamiast soli doprawiam je serem feta, który nadaje im intensywnego smaku i może przywodzić na myśl kuchnię grecką. Zobacz przepis na kotlety mielone z piekarnika z fetą.

W skrócie

Pieczone kotlety mielone z indyka to dietetyczne danie, które znakomicie smakuje. Zazwyczaj podaję je z purée ziemniaczanym, kaszą jaglaną lub brązowym ryżem. Po wierzchu oblewam sosem tzatziki i serwuję z pieczonymi bakłażanami. Tak przygotowane kotlety z fetą można także wykorzystać do zrobienia mini burgerów. Czasem wkładam je w chlebek pita z porcją surówki z kapusty pekińskiej. Takie kotleciki będą też świetnie smakować zawinięte w tortillę i polane domowym sosem czosnkowym.

Widok od przodu na kotlety mielone z piekarnika z ziemniakami i pieczonym bakłażanem na białym talerzu
Domowe kotlety mielone z piekarnika z dodatkiem fety to pyszny sposób na dietetyczne danie. Anna Daniluk

W galerii możesz zobaczyć etapy przygotowania kotletów mielonych z piekarnika z fetą

Kotlety mielone z piekarnika – przepis z fetą i świeżymi ziołami

Liczba porcji: 12 kotletów.
Czas przygotowania: 30 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 400 g mięsa mielonego z indyka,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki bułki tartej,
  • 25 g sera feta,
  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżka posiekanej kolendry,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • 1 łyżeczka kuminu (kminu rzymskiego),
  • 1/2 łyżeczki cynamonu,
  • 3 g świeżo zmielonego pieprzu,
  • 20 g oleju rzepakowego.

Jak zrobić kotlety mielone z piekarnika?

Sposób przygotowania:

  1. Na początku mięso z indyka wkładam do miski i łączę z rozkruszoną fetą, rozmąconym jajkiem, bułką tartą i posiekanymi ziołami.
  2. Cebulę obrałam, umyłam i pokroiłam w drobną kostkę. Rozgrzałam patelnię z łyżką oleju i smażyłam cebulę wraz z przyprawami, aż zaczną przyjemnie pachnieć.
  3. Do smażonej cebuli dodałam pokrojony drobno czosnek i smażyłam około 30 sekund.
  4. Następnie lekko przestudzoną cebule z czosnkiem dodałam do miski z mięsem.
  5. Blaszkę wyłożyłam papierem do pieczenia i zwilżonymi wodą dłońmi formowałam 12 kotletów.
  6. Układałam je w odstępach obok siebie. Kotlety mielone z indyka i fety posmarowałam przed pieczeniem olejem i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180° Celsjusza.
  7. Kotlety z indyka i fety piekłam przez 20 minut, aż nabiorą złotego koloru.

Smakowite kotlety mielone z piekarnika w sosie

Takie upieczone kotlety mielone można także podawać polane sosem pomidorowym lub sosem koperkowym. Można także piec je bezpośrednio w sosie w głębokim naczyniu żaroodpornym. Takie kotlety będą smakować jak tradycyjne pulpety w sosie pomidorowym, które wiele osób pamiętam z dzieciństwa.

Dodatki do kotletów mielonych z piekarnika

Inspirując się kuchnią grecką, do pieczonych kotletów z indyka i fety, można podać czarne oliwki, sałatkę horiatiki lub pieczone papryki z ziemniakami. Do takich kotlecików warto przygotować także domowe frytki, pieczone marchewki lub selera. Świetnie sprawdza się sałatka z buraków i fety, a także surówka z selera lub świeżych pomidorów z cebulą i listkami bazylii.

Domowe kotlety mielone z piekarnika z dodatkiem fety to pyszny sposób na dietetyczne danie.

Soczyste kotlety mielone z piekarnika na obiad. Robię go z f...

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Patelnie w najlepszych cenach

Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Soczyste kotlety mielone z piekarnika na obiad. Robię go z fetą i świeżymi ziołami. Nie ma lepszego obiadu z indyka - Strona Kuchni

Wróć na poranny.pl Kurier Poranny