Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Smacznego karnawału

(peż)
Przed nam jeszcze dwa tygodnie karnawałowego szaleństwa. Jeśli nigdzie się nie bawiliście, trzeba się śpieszyć. Może warto zorganizować prywatkę dla znajomych? Zdradzamy kilka pysznych przepisów.

Przekąski

Sałatka z mięsem
Składniki: 4 jaja ugotowane na twardo, 20 dkg szynki, 20 dkg baleronu, 20 dkg chudej kiełbasy, 20 dkg gotowanego lub pieczonego mięsa, 1/2 szkl. gęstej śmietany, 2-3 łyżki chrzanu, sól, pieprz czarny.
Przygotowanie:
Jaja, wędlinę i mięsa pokroić w kostkę. Dodać śmietanę wymieszaną z chrzanem, przyprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać. Odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce.

Jaja nadziewane pieczarkami
Składniki: 8 jaj, 30 dkg pieczarek, 10 dkg szynki, 3 łyżki oliwy, 2 łyżki śmietany, 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki, sól, pieprz.
Przygotowanie:
Jaja ugotować na twardo. Pieczarki umyć, pokroić w drobną kostkę i włożyć do osolonej wody, doprowadzić do zawrzenia. Szynkę pokroić w cieniutkie makaroniki. Każde jajo przekroić i wyjąć żółtka. 5 żółtek rozetrzeć na masę, ucierając dodawać stopniowo oliwę, a następnie śmietanę. Do tego sosu dodać pieczarki i szynkę, wymieszać z zieloną pietruszką i przyprawami.

"Homar" po polsku
Składniki: 1/2 kg dorsza wędzonego, dwie marchewki, pół szkl. oleju sojowego, szklanka majonezu, natka pietruszki, papryka, pomidor i cytryna do ozdoby (ew. puszka sałatki z homara lub krabów).
Przygotowanie: Dorsza dokładnie oczyścić i podzielić na cząstki. Surowe marchewki oskrobać, umyć, utrzeć na tarce o drobnych oczkach i wymieszać z dorszem. Polać paroma łyżkami oleju sojowego i ewentualnie majonezem (do majonezu domowej roboty należy dodać soku z cytryny - gotowy jest zwykle dostatecznie kwaśny). Składniki wymieszać, ułożyć "homara" na półmisku, przybrać natką pietruszki, plasterkami czerwonej papryki, pomidora i cytryny.
Można dodać również małą puszkę sałatki z prawdziwego homara lub krabów dla lepszych walorów smakowych.

Kolorowe galaretki
Składniki: 30 dkg filetów z ryby, włoszczyzna, róża brokułów, kukurydza z puszki, 2 łyżki żelatyny, koperek, sól, pieprz.
Przygotowanie: Brokuły ugotować. Rybę ugotować z włoszczyzną i przyprawami, wyjąć, rozdrobnić, rozłożyć do miseczek razem z pokrojonymi warzywami, wywar przecedzić. Żelatynę namoczyć w niedużej ilości zimnej wody, połączyć z wywarem, podgrzać, ostudzić, przyprawić. Zalać rybę tężejącą galaretką, dodać posiekany koperek, ostudzić.

Ciasta i ciasteczka

Mazurek waflowy
Składniki: 4 jajka, 40 dkg cukru, 30 dkg masła, 4 łyżeczki kakao, 4 paczki herbatników, 3 okrągłe wafle, 15 dkg orzechów włoskich, skórka pomarańczowa, migdały, polewa wg wyboru.
Przygotowanie: Jajka z cukrem utrzeć na parze. Zemleć osobno herbatniki i orzechy. Utrzeć masło z jajkami i kakao, dodać herbatniki. Na dno tortownicy położyć wafel, posypać orzechami, wyłożyć część masy, rozsmarować, posypać orzechami, przykryć waflem. Rozłożyć na nim masę, orzechy i ostatni wafel, obciążyć, schłodzić. Udekorować świątecznie.

Babeczki
Składniki: 1 szklanka mąki, po 1/3 szklanki kleiku ryżowego - w proszku i cukru pudru, 7 dkg masła, 1 jajko, 2 łyżki śmietany, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki cukru, 1 łyżka kakao, ulubiony dżem i bakalie do wypełnienia.
Przygotowanie: Wymieszać mąkę z kleikiem, dodać masło, drobno posiekać. Dodać pozostałe składniki szybko zagnieść, uformować kulę, włożyć do lodówki na 1 godz. Ciastem cienko wyklejać foremki. Piec w temp. 180 st. Babeczki posmarować dżemem i na nim ułożyć rozdrobnione bakalie.

Drinki z szampanem

Ritz
Składniki: wino musujące, 20 ml likieru pomarańczowego, 10 ml soku pomarańczowego, 10 ml syropu pomarańczowego, kilka kostek lodu.
Sposób przyrządzania : Do shakera wrzucić kilka kostek lodu. Wlać likier, sok i syrop pomarańczowy, dobrze wstrząsnąć i przecedzić do szampanki. Dopełnić winem musującym.

Owoce z Bąbelkami
Składniki: (4-6 porcji) Butelka półsłodkiego szampana lub wina musującego, 2 łyżki grenadiny, 2 pomarańcze, 2 brzoskwinie z puszki, 1-2 gruszki, 10 dag wiśni z kompotu, starta skórka z 1/2 pomarańczy i z 1/2 cytryny, cytryna, kostki lodu.
Sposób przyrządzania : Cytrynę pokroić w plasterki. Pomarańcze i gruszki obrać. Pomarańcze podzielić na cząstki, brzoskwinie i gruszki pokroić w kawałki. Mocno schłodzony szampan wymieszać z grenadiną. Owoce włożyć do dużego dzbanka i zalać szampanem. Dodać skórkę pomarańczową i cytrynową. Włożyć kostki lodu. Rozlewać do szklanek.

French 76
Składniki: 40 ml koniaku, szampan, 2 barowe łyżki cukru pudru, sok z cytryny, kilka kostek lodu.
Sposób przyrządzania : Do shakera wrzucić kilka kostek lodu. Wlać sok z cytryny, gin, wsypać cukier puder i wszystko dobrze wstrząsnąć. Przelać do płaskiej szampanki. Włożyć kilka kostek lodu i dopełnić szampanem.

Drinki z wódką

Black Russian
Składniki: 50 ml wódki czystej, 40 ml likieru kawowego (najlepiej Kahlua, kilka kostek lodu.
Sposób przyrządzania : Do szklanki wrzucamy kilka kostek lodu. Wlewamy wódkę i likier, dokładnie mieszamy mieszadełkiem i serwujemy, można podawać ze słomką.

White Russian
Składniki: 30 ml wódki czystej, 30 ml likieru kawowego (najlepiej Kahlua, 15 ml słodkiej skondensowanej śmietanki, kilka kostek lodu.
Sposób przyrządzania : Do wysokiej szklanicy wkładamy lód i wlewamy wódkę oraz likier. Mieszamy, żeby składniki dobrze się schłodziły. Przecedzamy do kieliszka koktajlowego. Po wypukłej stronie łyżeczki delikatnie nalewamy śmietankę, tak żeby się nie zmieszała z innymi składnikami.

Wściekły Pies
Składniki: 30 ml wódki czystej, 20 ml syropu malinowego, 3 krople tabasco.
Sposób przyrządzania : Do długiego i wąskiego kieliszka wlać wódkę. Delikatnie dolać syrop malinowy, tak aby powstała dolna warstwa syropu i górna wódki. Doprawić trzema kroplami tabasco. Wypić przechylając kieliszek jednym, zdecydowanym ruchem.

Casablanca II
Składniki: 30 ml wódki Finlandia, 20 ml Advocaatu, 20 ml soku cytrynowego, 40 ml świeżego soku pomarańczowego, kilka kostek lodu.
Sposób przyrządzania : Do shakera wrzucić kilka kostek lodu. Dodać wszystkie składniki i dobrze wstrząsnąć. Wysoką szklanicę do longdrinków napełnić do połowy tłuczonym lodem i przelać do niej drinka.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na poranny.pl Kurier Poranny