To wydawnictwo prezentujące restauracje, hotele i produkty regionalne. Ukazuje się w 11 krajach, w tym od dwóch lat w Polsce.
Niezależni i anonimowi inspektorzy dokonali oceny posługując się uniwersalną dla wszystkich państw skalą.
Oprócz Receptury w przewodniku reprezentuję województwo podlaskie:
- restauracjaStoczek 1929 z Białowieży oraz Tatarska Jurta z Kruszynian w gm. Krynki.
- Wśród hoteli uznanie zdobyły Kiermusy Dworek Nad Łąkami w gm. Tykocin,
- a w kategorii produktów regionalnych: Ancypo (kindziuk, kumpiak, suszony twaróg), Bartlowizna (m.in. kiełbasa z dzika, szynka podlaska, pastrami wołowe), Tatarska Jurta (pierekaczewnik) oraz Kiermusianka (wódki).
Przewodnik Gault&Millau (czytaj: go e mijo)
to jedna z dwóch niezwykle prestiżowych serii wydawniczych (obok Michelina), recenzujących rynek gastronomiczny. Miejsca w przewodniku nie można sobie kupić i nie da się umówić wizyty inspektora dokonującego ocen. Oceny wystawiane są w skali od 1 do 20, a do przewodnika trafiają głównie lokale, które zdobyły co najmniej 10 punktów.
Nazwa przewodnika pochodzi od nazwisk jego twórców, dwóch krytyków kulinarnych. Byli to Henri Gault (1929–2000) i Christian Millau (1965-).
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?