100 firm w bazie podlaskich producentów. Smakowite dania i potrawy z regionu (zdjęcia)

opr. (AM)
W bazie podlaskich producentów prowadzonej przez Urząd Marszałkowski Województwa Podlaskiego pojawił się setny wpis. Na liście tej figurują rodzinne masarnie i serowarnie, tradycyjne piekarnie, tłocznie soków, olejarnie, restauracje z regionalnym menu, a także pszczelarzy czy np. producentów kiszonek.

- To miejsce, w którym poznajemy ofertę producentów najlepszej, podlaskiej żywności, ale przede wszystkim poznajemy ich samych - podkreśla Stanisław Derehajło, wicemarszałek województwa Podlaskiego i dodaje: - To opowieści o wspaniałych podlaskich przysmakach i ludziach, którzy za nimi stoją.

Lokalni i europejscy

Baza powstała pod koniec 2019 roku. Znajdują się tu producenci z całego województwa, do których dotarli pracownicy urzędu marszałkowskiego; rozmawiali z nimi i poznawali historię ich produktów. Producenci są pogrupowani według kategorii produktów (np. warzywa, owoce, napoje, oleje, gotowe dania) oraz według powiatów i oznaczeń, które zdobyli m.in.: produkt ekologiczny, wpis na Liście Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi lub certyfikat unijny: Gwarantowana Tradycyjna Specjalność bądź Chroniona Nazwa Pochodzenia.

- Obecność na stronie jest częścią promocji podlaskiej żywności, naszego kulinarnego dziedzictwa. Przykładamy wielką wagę do produktu lokalnego, ale tego sprawdzonego, legalnego i dobrej jakości. Dlatego w sposób szczególny wyróżniamy tych, którzy o jakość swoich produktów dbają, poddają się ocenom ekspertów podczas rozmaitych konkursów, certyfikacji w polskich bądź europejskich systemach oznaczeń - zapewnia wicemarszałek Derehajło.

Wśród obecnych w bazie producentów mogących się pochwalić europejskimi certyfikatami są:

  • "Tatarska Jurta" z pierekaczewnikiem (potrawa kuchni tatarskiej, podawana od święta; rulon z kilku warstw ciasta, które są przekładane farszem słodkim lub mięsnym). Produkt zarejestrowany w 2009 r. przez Komisję Europejską w rejestrze Gwarantowanych Tradycyjnych Specjalności. Figuruje też na krajowej Liście Produktów Tradycyjnych.
  • Pszczelarz Podlaski Krzysztof Przeborowski z "Miodem z Sejneńszczyzny- Łoździejszczyzny+ – zarejestrowany przez KE w 2012 r. w rejestrze Chronionych Nazw Pochodzenia i Chronionych Oznaczeń Geograficznych. Wspólna inicjatywa koła pszczelarskiego z Sejn i sąsiedniej litewskiej Łoździejszczyzny.
  • Produkty mleczarskie Agnieszki Marcina Bielców - Ser koryciński swojski - zarejestrowany przez KE w 2012 r. w rejestrze Chronionych Nazw Pochodzenia i Chronionych Oznaczeń Geograficznych. Ser wytwarzany z mleka pełnego, surowego, niepasteryzowanego od krów wypasanych na pastwiskach co najmniej 150 dni w roku i żywionych metodami tradycyjnymi.

Laureaci i kustosze

W bazie znajdują się także producenci podlaskich tradycyjnych kulinariów wpisanych na ministerialną Listę Produktów Tradycyjnych. To m.in. podlaski rekordzista (ma na koncie siedem produktów wpisanych na LPT) Tadeusz Protasiewicz z Ejszeryszek – właściciel tradycyjnej masarni; popularyzatorzy tradycyjnej metody wędzenia ryb z Suwalszczyzny: Ośrodek Zarybieniowy w Gawrych Rudzie; Gospodarstwo Ostrowie (k. Dąbrowy Białostockiej) produkujące tradycyjny twaróg pn. „Klinek dąbrowski”.

Są także restauratorzy, którzy dbają o zachowanie w kulinarnej pamięci dawnych przepisów i dań, takich jak:

  • białostocki "białys" – restauracja „Zamek w Tykocinie”,
  • "bliny po litewsku" – w restauracji „Ruta” w Puńsku,
  • "zaguby" – w drohiczyńskiej „Zamkowej”
  • lub bądź w swoim menu pełnymi garściami korzystają z tradycyjnych podlaskich przysmaków wpisanych na LPT – jak białostocka „Villa Tradycja”.

Swoje miejsce w bazie znaleźli także laureaci rozmaitych konkursów kulinarnych, a zwłaszcza tego prowadzonego przez Polską Izbę Produktu Lokalnego i Regionalnego "Nasze Kulinarne Dziedzictwo –Smaki Regionów". Wśród tych, którzy zdobyli w nim najwyższą nagrodę, kulinarną "Perłę" w bazie znaleźć można m.in.:

  • "Zajazd Herbu Wielbut" (Konarzyce, k. Łomży) z nagrodzonym rejbakiem,
  • łomżyńską restaurację "Syta Panna" z faszerowanym szczupakiem, pasztetem z sandacza i keksem dojrzewającym,
  • Cukiernię Posławskich w Siemiatyczach z ciastkami siemiatyckimi i tradycyjnymi lodami,
  • Augustowskie Smaki Ireny Och z twarożkiem kozim,
  • "Dażynkę", czyli gospodarstwo państwa Putkowskich (Rotki, k. Drohiczyna) z serem nadbużańskim dojrzewającym.

Słodcy jak miód

Osobną grupą są podlascy pszczelarze. Miód z regionu jest bowiem niezwykle różnorodny. Oprócz certyfikowanych unijnych znakiem miodów z Sejneńszczyzny-Łoździejszczyzny w bazie figurują pszczelarze z Puszczy Białowieskiej (miody leśne i wpisany na LPT tzw. lipiec białowieski) np. "Dwór Bartnika", Włodzimierz Owłasiuk, produkty z "Matecznika".

Są także słynne miody bagienne od pszczelarzy z koła augustowskiego (miód augustowski też jest na ministerialnej LPT) m.in.: Pasieka u Alfreda, Pasieka Dobrowolscy, pasieka Muczyńskich czy miody łąkowe i leśne łomżyńskiego pszczelarza zawodowego Roberta Łapińskiego oraz z powiatu siemiatyckiego jak np. Pszczeli Dar ks. Henryka Kosza.

W kategorii miody znajdują się również produkty z miodem silnie związane, czyli miody pitne: Augustowskiej Miodosytni i Cydru Podlaskiego a nawet kosmetyki, które w składzie mają miód i wosk z własnej pasieki – Miodowa Mydlarnia.

Producenci, którzy chcieliby zaistnieć w bazie powinni wypełnić ankietę on-line pod adresem: producenci.wrotapodlasia.pl i skontaktować się z Podlaskim Centrum Produktu Lokalnego.

Tajemniczy klient ze skarbówki

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie