W skrócie
Kotlet szwajcarski to urozmaicony przepis na dobrze znany kotlet schabowy. Środek wypełnia się dodatkami, które najlepiej smakują na gorąco. Właśnie wtedy ser przyjemnie się rozpuszcza i kotlet rozpływa się w ustach. Z tym daniem poradzą sobie nawet kuchenni nowicjusze. Wypróbuj przepis na pyszny kotlet cordon bleu.
Kotlet szwajcarski – prosty przepis na obiad
Liczba porcji: dla 4 osób.
Czas przygotowania: 30 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 4 plastry schabu wieprzowego, cielęciny lub fileta z kurczaka,
- 4 plastry szynki,
- 4 plastry sera żółtego np. gouda,
- 4 łyżki mąki pszennej do obtoczenia mięsa,
- 2 jajka,
- 6 łyżek bułki tartej do panierowania,
- 60 ml oleju rzepakowego do smażenia.
Do smaku:
- szczypta soli,
- 5 g świeżo zmielonego pieprzu,
- 1 łyżeczka tymianku.
Jak zrobić kotlet szwajcarski?
Sposób podania:
- Na początku oczyściłam mięso z nadmiaru tłuszczu i delikatnie rozbiłam tłuczkiem, aż do momentu otrzymania cienkich plastrów.
- Mięso doprawiłam solą, pieprzem i suszonym tymiankiem.
- Na rozbitych plastrach mięsa położyłam plaster szynki, potem ułożyłam plaster sera żółtego.
- Zawinęłam kotleta na pół, tak aby nadzienie (ser i szynka) pozostało wewnątrz. W ten sam sposób przygotowałam kolejne trzy kotlety.
- Kotlety szwajcarskie obtoczyłam w mące pszennej, umieściłam w roztrzepanym jajku, a następnie obtoczyłam w bułce tartej.
- Mięso powinno być w całości pokryte panierką.
- Na patelni z grubym dnem rozgrzałam olej. Kotlety szwajcarskie smażyłam na złoty kolor z obu stron. Moc palnika nie powinna być zbyt wysoka, aby panierka się nie spaliła, a środek sera się nie rozpuścił.
- Gdy kotlety szwajcarskie były rumiane, przełożyłam je na ręcznik papierowy, aby odsączyć z nich nadmiar tłuszczu.
Sposób podania kotletów szwajcarskich
Kotlety szwajcarskie w stylu cordon bleu najlepiej smakują podane bezpośrednio po usmażeniu. Właśnie wtedy, ser przyjemnie się roztopia. Szczególnie polecam podać je z ulubionymi dodatkami, takimi jak sałatka z kapusty pekińskiej, domowymi frytki lub kaszą gryczaną.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Patelnie w najlepszych cenach
Ciasto popapraniec
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?