Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Pizza: Tradycyjnie czy z fantazją?

(agsa)
Rodzajów pizzy jest właściwie tyle, ilu jej smakoszy. Każdy z nas lubi inne dodatki.
Rodzajów pizzy jest właściwie tyle, ilu jej smakoszy. Każdy z nas lubi inne dodatki.
Na cienkim chrupiącym cieście, czy na grubym – „po polsku”? A może na delikatnym francuskim?

Rodzajów pizzy jest właściwie tyle, ilu jej smakoszy. Bo każdy lubi co innego. Jeden nie wyobraża sobie pizzowego placka bez grubej warstwy ketchupu, drugi używanie tego sosu uważa za świętokradztwo. Woli sos czosnkowy lub oliwę z ziołami. Są tacy, którzy uznają tylko prościutką margheritę, inni twierdzą, że czym więcej dodatków na pizzy, tym smacznej. Niczym dziwnym nie jest dla nich nawet pizza z ryżem, dżemem czy czekoladą.

Jednak większość lubi pizzę na cienkim, nietłustym spodzie, z dobrym serem i kilkoma innymi dodatkami. Co to za dodatki? Mogą to być pomidory, mozzarella, sardele, oregano i oliwa – jak w pizzy napolitana, czy pomidory, tuńczyk, sardele, oliwki, kapary i wieprzowy smalec zamiast oliwy – jak w pizzy calabrese. Do pizzy dodajemy też szpinak, anchois, szynkę, karczochy, owoce morza.

Pomidory, pomidory

Składnikiem, bez którego większość z nas nie wyobraża sobie pizzy, jest oczywiście sos pomidorowy. Przez pewien czas, zanim pomidor został sprowadzony do Europy z Ameryki w XVI wieku, uważany był za warzywo trujące. Jednak już w XVIII wieku stał się powszechnie dodawany do płaskiego chleba w biedniejszych rejonach Neapolu.

Ekstrawaganckie Calzone

Jednak nie każda pizza jest płaskim plackiem z dodatkami. Calzone (po włosku „pończocha” lub „nogawka spodni”) to nazwa nadziewanej lub zwiniętej pizzy. Calzone to włoska wariacja na temat pizzy: zrobiona z ciasta na pizzę i napełniona: serem (najczęściej mozzarella i ricotta, ale niektóre odmiany zawierają parmezan lub inny lokalnie ser), mięsem, warzywami lub rozmaitym innym nadzieniem.

Przeważnie calzone jest podawany z sosem marinara w oddzielnym naczyniu. Ciasto jest składane na pół, zlepiane na brzegach i pieczone (czasami smażone w głębokim tłuszczu). We Włoszech nadzienie to prawie zawsze stanowią: pomidory, ser i szynka. I calzone nigdy nie jest tam serwowany z sosem.

Pizza – dieta doskonała

Wbrew ogólnie panującym opiniom pizza jest najbardziej dietetycznym daniem, a biorąc pod uwagę jej wartości odżywcze, potrawą wręcz doskonałą.

Ciasto zawiera węglowodany oraz białko, olej odpowiednią ilość tłuszczu roślinnego, pomidory bogate są w witaminy i sole mineralne, a ser dostarcza protein.

Prawdziwa zawartość kalorii zależy jedynie od ilości i rodzaju dodatków zapiekanych na pizzy. Samo ciasto zawiera znikomą część kalorii, dlatego pizzę śmiało można spożywać bez obawy o swoją sylwetkę.

 

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Rewolucyjne zmiany w wynagrodzeniach milionów Polaków

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Wróć na poranny.pl Kurier Poranny