Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Najpierw NOMA w kinie Forum. Potem kolacja w Cristalu nim inspirowana

PR
Oglądamy film o szefie legendarnej restauracji, a później trafiamy na kolację inspirowaną tym obrazem: sześć dań, przygotowanych przez trzech szefów kuchni.

To nie kadr z filmu. To propozycja na niedzielny wieczór, jaką przygotował hotel Cristal.

Kolacja w formie 6-daniowego menu degustacyjnego jest inspirowana filmem: NOMA: my perfect storm. Poprzedzona będzie premierową projekcją tego filmu w kinie Forum.

Kolacja zostanie przygotowana przez trzech szefów kuchni:

  • Łukasza Rakowskiego z Restaurant & Bar Cristal,
  • Michała Arciszewskiego z restauracji Prowincja z Supraśla,
  • Łukasza Dutkowskiego z restauracji Stara Szkoła z Sokółki.

A w menu m.in. przystawka (szczupak/proso/dzika róża, żubr/szpik/borowik), zupa (pasternak/rydze/słonecznik), sornet z rokitnika, danie główne (kaszanka z karpia/rzepa/papryka, sarna/żurawina/pszenica), deser (biała kawa/borówka/adwokat)

Do tego sommelier Wiesław Wysokiński zaprezentuje wina, specjalnie dobrane do poszczególnych potraw z menu.

Kolacja, która rozpocznie się o godz. 19 w niedzielę, 2 kwietnia, musi być wyjątkowa, bo poprzedzi ją białostocka premiera pełnometrażowego filmu dokumentalnego „Noma. My Perfect Storm” Pierra Deschampsa o wyjątkowej osobie - René Redzepim, szefie kuchni legendarnej restauracji Noma w Kopenhadze.

To wizjoner, którego nowatorskie podejście do lokalnych tradycji kulinarnych i rodzimych produktów zrewolucjonizowało kuchnię skandynawską. Jest jednym z najbardziej znanych i cenionych współczesnych szefów kuchni. Do Nomy od lat przyjeżdżają krytycy, eksperci kulinarni, restauratorzy i smakosze z całego świata.

Noma, wyróżniona dwiema gwiazdkami Michelin, czterokrotnie zwyciężała w prestiżowym rankingu The World’s 50 Best Restaurants. Akcja filmu kończy się pod koniec 2015 roku.

Pod koniec lutego 2017, po 14 latach działania, restauracja Noma zamknęła się w dotychczasowej formule. Ale to nie koniec jej działalności. 12 kwietnia Rene Redzepi oraz większość jego dotychczasowej ekipy rusza z kolejnym pop-upem – w Tulum, w Meksyku. A pod koniec tego roku na obrzeżach Kopenhagi uruchomiona zostanie nowa Noma, w formie miejskiej farmy.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na poranny.pl Kurier Poranny