Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

“Restaurant & Bar Cristal” zaprasza do siebie białostoczan. Na gości czekają zróżnicowane śniadania, nowa karta i wielkanocny catering

Magda Ciasnowska
Magda Ciasnowska
Wojciech Wojtkielewicz
“Restaurant & Bar Cristal” stawia na zmiany. Białostoczanie mogą zjeść tu obfite śniadanie, wpaść na lunch i spróbować dań z nowej, wiosennej karty. Na zabieganych czeka też oferta świąteczna.

Hotel Cristal jest pierwszym hotelem w Białymstoku otwartym po wojnie i jedynym hotelem marki Best Western w województwie podlaskim.

Tym, co może przyciągać do mieszczącego się przy ul. Lipowej hotelu nie tylko turystów, ale i samych białostoczan, jest “Restaurant & Bar Cristal”. Restauracja słynie z doskonałej kuchni regionalnej oraz międzynarodowej. Restauracja ma na swoim koncie liczne nagrody i wyróżnienia. Znalazła się m.in. w gronie 100 najlepszych restauracji w Polsce wg przewodnika „Poland 100 Best Restaurants”.To też jedyne w Białymstoku miejsce wyróżnione godłem organizacji „Slow Food”.

“Restaurant & Bar Cristal” to miejsce dla każdego. Dobrze czują się tu zarówno starsi, jak i młodsi goście, czego dowodem może być chociażby ostatnia impreza ostatkowa. Można zjeść tu smaczne śniadanie i lunch, spróbować wyjątkowych dań z karty, zorganizować spotkanie firmowe czy imprezę rodzinną.

- Zachęcamy każdego, niezależnie od wieku, by przyszedł i przekonał się na własnej skórze, co mamy do zaoferowania – przyznaje Łukasz Rakowski, szef kuchni w “Restaurant & Bar Cristal”.

Warto zrobić to teraz, bo wraz z nadejściem wiosny, w restauracja zdecydowała się na zmiany.

Śniadanie dla każdego

Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Daje energię i siłę do działania. Dlatego też, by jeszcze lepiej sprostać potrzebom gości, restauracja Cristal postanowiła odświeżyć i urozmaicić swoją śniadaniową ofertę.

Każdy, kto przyjdzie do restauracji Cristal na śniadanie, znajdzie coś dla siebie. Zadowoleni będą zarówno miłośnicy mięsa, jak i wegetarianie, weganie, a nawet osoby na rygorystycznych dietach.

- Są shoty witaminowe, sałatki, racuszki, humus, szeroki wybór pieczywa i wędlin wysokiej jakości. Mamy obszerny stół słodki, z ciastami, deserkami (takimi jak granola) i owocami, a nawet pizzę – wymienia Łukasz Rakowski.

A to tylko niektóre z jego śniadaniowych propozycji. By przekonać się, co jeszcze wchodzi w skład porannego menu restauracji, wystarczy odwiedzić restaurację w godz. 6.30 – 10.30.

Najeść się do syta można za jedyne 50 zł.

W poniedziałek (27 marca), szansę na zapoznanie się z nową ofertą śniadaniową mieli podlascy influencerzy. W Cristalu pojawili się m.in. twórcy „Smacznego Podlasia”, „Odkryj Białystok” , Agnieszka Dzieniszewska, znana na Instagramie jako Buuba a nawet dietetycy Kamila i Maciej Banel.

Lunch

Zaraz po śniadaniu, w restauracyjnej kuchni ruszają przygotowania do lunchu. Ten serwowany jest od 12.00 do 17.00. Wybór, podobnie jak w przypadku śniadań, jest niemały. Lunchowe propozycje zmieniają się co tydzień.

- Można umówić się u nas zarówno na lunch biznesowy, jak i wpaść ze znajomymi – mówi Urszula Zdrojkowska, specjalista ds. marketingu.

Do dyspozycji gości restauracji jest parking oraz darmowy internet. Dzięki temu śniadanie czy lunch można zjeść nie odrywając się od pracy. W najbliższym czasie planowane jest również otwarcie letniego ogródka.

- Nasz ogródek jest z tyłu hotelu w otoczeniu kwiatów i ziół. Jest bardzo zacisznie i można, w samym centrum, odpocząć od zgiełku miasta – przyznaje Urszula Zdrojkowska.

Wiosenna karta

Restauracja Cristal lubi zmiany. Dlatego cztery razy w roku szef kuchni odświeża menu. Już w czwartek (30 marca), odwiedzający lokal będą mogli spróbować dań z nowej, wiosennej karty.

- Goście znajdą w niej dużo nowych i świeżych propozycji. Jest trochę azjatyckich inspiracji – zdradza szef kuchni. – Przy tworzeniu nowej karty zawsze szukam czegoś wyjątkowego i staram się zaskoczyć gości. Tym razem będzie m.in. nowa ryba, wołowina przygotowana w specjalny sposób i coś na wzór tacosów – mówi tajemniczo.

Nie zabraknie też tradycyjnych smaków w nowoczesnym wydaniu. A to wszystko powstawać będzie na bazie produktów od lokalnych dostawców.

Oferta Wielkanocna

Restauracja Cristal przygotowała również ofertę idealną dla osób, które nie mają czasu lub ochoty na spędzanie przed Świętami długich godzin w kuchni.

W świątecznym cateringu są przystawki, dania mięsne i rybne, sałatki, zupy i dania na gorąco. W ofercie są pozycje, którymi będzie można nieco zaskoczyć domowników, np. rosół tajski z krewetkami czy kotlet mielony z jelenia. Jednak nie brak też przede wszystkim dań, bez których wielu z nas nie wyobraża sobie Wielkanocy. Jest więc żurek i mazurek, są jajka i oczywiście sałatka jarzynowa.

- Na pewno każdy znajdzie coś dla siebie – przyznaje Urszula Zdrojkowska. - Dania będą ładnie ułożone na jednorazowych półmiskach. Będzie można je od razu ustawić na stole. Wszystko będzie świeże, przygotowane w ostatniej chwili, tuż przed świętami.

Zamówienia przyjmowane są do 5 kwietnia.

Całe wielkanocne menu można znaleźć TUTAJ.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Uwaga na chińskie platformy zakupowe

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na poranny.pl Kurier Poranny