Najlepsze lodziarnie w Białymstoku. Wyjątkowy smak i tradycyjne rzemiosło
Niezależnie od tego, czy preferujesz tradycyjne smaki, czy poszukujesz czegoś bardziej innowacyjnego - tu zawsze znajdziesz coś dla siebie. Lodziarnie w Białymstoku mają wiele do zaoferowania izaskarbiły sobie sympatię mieszkańców i turystów odwiedzających stolicę Podlasia. W galerii zdjęć odnajdziecie warte polecenia miejsca, które słyną z fantastycznej jakości lodów.
Ciekawostki związane z lodami, o których nie miałeś pojęcia
Początki lodów sięgają starożytności
Pierwsze wzmianki o lodach pochodzą z chińskich tekstów z około 2000 roku p.n.e. Chińczycy używali śniegu, który mieszanym z miodem i owocami tworzył pyszne desery lodowe.
Gelato kontra lody
Choć gelato i lody wydają się być podobne, mają pewne różnice. Gelato to włoskie lody, które są wytwarzane na bazie mleka, a nie śmietanki, co daje im bardziej intensywny smak i gładką konsystencję.
Pierwsza lodziarnia w Ameryce
Pierwsza lodziarnia w Stanach Zjednoczonych została otwarta w 1776 roku przez pewnego włoskiego emigranta w Filadelfii. Od tego czasu lody stały się nieodłączną częścią amerykańskiej kultury kulinarnej.
Najpopularniejszy smak lodów na świecie
Według ankiet przeprowadzanych na całym świecie, najpopularniejszym smakiem lodów jest wanilia. Czekolada i truskawka zajmują kolejne miejsca na tej liście.
Nie przegap:Dlaczego Polacy jedzą coraz więcej lodów? Robimy tak, choć ich cena sporo wzrosła
Największy lodowy stworzenie świata
W 2015 roku w Edynburgu w Szkocji ustanowiono rekord Guinnessa dla największego lodowego stworzenia na świecie. Był to gigantyczny lód o wysokości 3,8 metra, który przedstawiał postać z bajki "Śnieżka i siedmiu krasnoludków".
Lody jako lekarstwo
W starożytnym Rzymie wierzono, że lody mają właściwości lecznicze i mogą pomóc w różnych dolegliwościach. Galen, rzymski lekarz, zalecał spożywanie lodów w celu złagodzenia bólu gardła i gorączki.
Najdroższe lody na świecie
Według Księgi Rekordów Guinnessa, najdroższe lody na świecie kosztują około 8175 dolarów za porcję. Zawierają one rzadkie składniki, takie jak czarna trufla, safran, czekolada z 23-karatowym złotem i prawdziwe perły jadalne.
Lody na Księżycu
W 1969 roku, podczas misji Apollo 11, astronauci spożywali lody w przestrzeni kosmicznej. Był to specjalnie zaprojektowany produkt, który mógł być jedzony w warunkach beztlenowych.
Poznaj najlepsze lodziarnie w Białymstoku. Te lody skradną twoje serce w stolicy Podlasia
Surówka z rzodkiewki
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?