Gigant na rynku mleczarskim i lider branży – Grupa MLEKOVITA – osiągnęła najwyższe przychody w swojej ponad 85-letniej działalności na rynku. Rok 2012 zamknął się przychodami w wysokości 3 028 146 tys. zł.
- Jestem bardzo zadowolony z podsumowania wyników ubiegłego roku, pomimo tego, iż rok 2012 był trudny dla całej gospodarki oraz kryzysowy dla mleczarstwa, udało nam się zakończyć rok z przychodami wyższymi niż 2011 – mówi Dariusz Sapiński. - Osiągnęliśmy sukces w postaci stałego rozwoju firmy iwzrostu wartości marki MLEKOVITA, która jest obecnie najcenniejszą marką produkcyjnego sektora polskiej gospodarki. Wprowadzamy kolejne nowe produkty, z których wiele od momentu pojawienia się na rynku zyskało uznanie konsumentów i zdobyło nagrody na krajowych i międzynarodowych targach i konkursach. Poczyniliśmy kolejne ruchy konsolidacyjne, przyłączając w 2012 r. zakłady w Białej Podlaskiej i Trzebownisku, oraz zrealizowaliśmy kolejne inwestycje, rozbudowując i modernizując infrastrukturę wewnętrzną.
Środki wydane na inwestycje w 2012 r. wyniosły 53 433 tys. zł i zostały włożone głównie w:
- rozbudowę fabryki konfekcjonowania serów,
- rozbudowę fabryki produktów fermentowanych,
- zakup linii ciągłej do produkcji serów twarogowych bezformowych,
- oczyszczalnię ścieków,
- proszkownię serwatki.
Plany na kolejny rok obejmują dalszy, konsekwentny rozwój bazy produkcyjnej i produktowej, systemów informatycznych oraz infrastruktury wewnętrznej, a także handel hurtowy i detaliczny, ochronę środowiska, nowoczesne zarządzanie i skupienie się na produktach innowacyjnych. Najważniejszą inwestycją na najbliższe dwa lata będzie budowa, wyposażenie i uruchomienie Centrum Badań i Rozwoju MLEKOVITA.
Podczas Walnego Zebrania członkowie spółdzielni wybrali Radę Nadzorczą oraz jednogłośnie udzielili absolutorium na kolejny rok działalności prezesowi Dariuszowi Sapińskiemu.
MLEKOVITA
Tworzy ją 13 zakładów produkcyjnych i 23 własne centra dystrybucyjne. Wytwarza szeroki asortyment ponad 400 markowych produktów (m.in.: sery twarde dojrzewające typu holenderskiego, szwajcarskiego i angielskiego, sery topione i wędzone, sery sałatkowo-kanapkowe, serek ziarnisty, sery mozzarella, mleka UHT o zróżnicowanej pojemności i zawartości tłuszczu, mleka pasteryzowane, śmietanki UHT, mleczka zagęszczone, mleczka smakowe, kefiry, jogurty, maślanki, twarogi i twarożki smakowe, śmietany i śmietanki, masła i miksy maślane, mleka w proszku oraz serwatkę w proszku), które są liderami kategorii w branży (np. mleko POLSKIE w butelce, mleko WYPASIONE, ser FAVITA, ser SOKÓŁ, masło ekstra POLSKIE).
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?