Hotel Royal w Białymstoku organizuje Festiwal Steków (zdjęcia)

(adek)
Hotel Royal w Białymstoku zorganizował Festiwal Steków Adrian Kuźmiuk
Stek Tomahawk, T-bone Stek, czyli rumsztyk z rostbefu oraz Czarny Burger to tylko niektóre z dań, jakie przez weekend serwuje restauracja w Hotelu Royal w Białymstoku.

Hotel Royal zorganizował Festiwal Steków

Hotel Royal przy Rynku Kościuszki 11 od piątku do niedzieli zaprasza na kulinarne szaleństwo. W weekend menu zmieni się w Kartę Steków autorstwa szefa kuchni Piotra Sabali.

– Nasi goście znajdą najlepszej jakości polską wołowinę. Na talerze trafią takie dania jak Dla Odważnych, czyli kilogramowy Stek Tomahawk, T-bone Stek, czyli rumsztyk z rostbefu oraz Czarny Burger. To będą wieczory pełne smaków, dobrej zabawy oraz konkursów – zaprasza Katarzyna Sadowska, szefowa marketingu hotelu.

Przeczytaj też: Jest praca: Hotel Royal i Browar Stary Rynek szukają pracowników

Na chętnych skosztowania wyśmienitych steków nie trzeba było długo czekać. W piątek o godz. 20 lokal pękał w szwach. A goście chętnie uczestniczyli w zorganizowanych konkursach. Dużym wyzwaniem było zjedzenie kilogramowego Steku Tomahawk. Trzech śmiałków przy głośnym dopingu pozostałych gości lokalu podjęło się tego zadania i mimo wyśmienitego smaku nie wszyscy byli w stanie je ukończyć.

Sprawdź także: Hotel Royal and Spa. Flexi Form Day. Rewolucja w internecie na konferencji Polska Press Grupy

Jak zgrilować tak dobry stek?

- Lewą i prawą stronę przerzucamy co dwie minuty dwa razy - mówi Zbigniew Stempień znany jako Zibi Steczek, Firma Konkret producent steków z polskiej długo dojrzewającej wołowiny. - Wystawiamy i dopiero wtedy przyprawiamy najlepiej pieprzem młotkowanym i sola morską. Przed podaniem steki powinny odpocząć 2-3 minuty.

Zibi Steczek dodaje, że po czterech tygodniach dojrzewania mięso jest soczyste i kruche, a sam czas grilowania powinien wynieść 7-8 minut.

Festiwal Steków w białostockim Hotelu Royal potrwa do 12 lutego. Zaś w weekend 24-26 lutego hotel zaprasza kolejne wydarzenie – Festiwal Past. Rezerwacje stolików pod nr tel. 85 831 18 01.

Zobacz też:

Royal Hotel & SPA Białystok. Basen zamontowany. Ma ruszyć na...

Wideo

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

A
Alicja

To mięso wygląda nie apetycznie.

Dodaj ogłoszenie