Pierwszy makaron mógł zostać wykonany już cztery tysiące lat temu! Był zwijany w gniazdka i suszony na słońcu na święto pszenicy w zachodnich Indiach. Tradycja ta przetrwała zresztą w tym regionie do dziś. Z Indii miał trafić do Chin, potem do Japonii i Korei, a stamtąd do Europy na okrętach Marco Polo w XIII wieku. Dziś popularne kluski uwielbiane są na całym świecie, a sposoby ich przyrządzania trudno zliczyć. Swoimi autorskimi przepisami postanowiła się podzielić również Beata Pawlikowska, znana z pasji podróżowania, ale i smacznej, zdrowej kuchni.
Źródło:
TVN
Właśnie – zdrowej! Czym bowiem książka Beaty Pawlikowskiej różni się od dziesiątek innych poradników kulinarnych z kluskami w roli głównej to właśnie punkt wyjścia, jakim jest wybór naturalnych i nieprzetworzonych składników do potraw. Podróżniczka już na wstępie odrzuca zakup makaronów z białej, oczyszczonej mąki, od których uginają się sklepowe półki. Zamiast tego wylicza zdrowe (jak również pisze – smaczniejsze) alternatywy: makaron z pszenicy kamut i z płaskurki pełnoziarnistej, makaron bezglutenowy z ciecierzycy i czarny makaron ryżowy. Ale także tajski makaron ryżowy, japoński makaron gryczany (tzw. soba), jaglany lub orkiszowy…
Kolejna dawka wiedzy to odmiany makaronów (kto wie jak się poprawnie wymawia gnocchi?), makaron w popkulturze (Clint Eastwood i makaron? Ależ tak), najczęściej stosowane dodatki do dań z klusek, porady odnośnie gotowania (zasada wywodząca się z filozofii pięciu przemian, zgodnie z którą poszczególne składniki potrawy dodajemy do niej w ściśle określonej kolejności – wówczas danie ma pełny, niezwykły smak i jest bardziej pożywne), by wreszcie przejść do przepisów.
Curry kokosowe z cukinią i makaronem owsianym, makaron quinoa z pieczoną dynią, orkiszowy z pieczarkami i kremem z awokado, kokosowy po tajsku, ryżowy z bobem i wczorajszym curry, zielone kokosowe curry z makaronem ryżowym czy zupa fasolowa z makaronem… W sumie aż 70 autorskich, wegańskich przepisów. Pięknie zilustrowanych przez podróżniczkę.
I Beata Pawlikowska nie byłaby sobą, gdyby do książki kucharskiej nie przemyciła doświadczeń ze swych licznych wojaży. Z książki dowiemy się zatem, jakie danie makaronowe przyrządza się w Wielkiej Brytanii określone przez autorkę jako jedno z najbardziej niezdrowych i ciężkich, jakie człowiek zdołał wymyślić. Ale także z czego składa się popularna birmańska zupa śniadaniowa, czy chiński makaron niesłusznie nazywany jest u nas sojowym i jak nazywa się hawajska zupa z makaronem podawana tam nawet w McDonaldzie!
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?