Polska Organizacja Turystyczna wraz z regionalnymi organizacjami turystycznymi od 20 lat organizuje konkurs na Najlepszy Produkt Turystyczny. Jego celem jest podnoszenie jakości oraz konkurencyjności oferty turystycznej poprzez kreowanie atrakcyjnych i innowacyjnych produktów turystycznych.
Jak informuje POT, certyfikaty Polskiej Organizacji Turystycznej stanowią rekomendację i gwarancję usług na najwyższym poziomie, podnoszą rangę produktu turystycznego i wzmacniają jego pozycję w ofertach dla klientów, dzięki czemu dany produkt staje się rozpoznawalny w całym kraju, a nawet za granicą.
- Kapituła oceniała produkty biorąc pod uwagę przede wszystkim ich atrakcyjność - unikalne cechy motywujące turystów do skorzystania z oferty. Zwracaliśmy uwagę na walory krajobrazu, cechy klimatu, obiekty dziedzictwa i zagospodarowanie przestrzenne. Ważne były również podjęte działania na rzecz komercjalizacji produktu, wykorzystanie nowych technologii w jego rozwoju i promocji, a także gospodarcze, społeczne i ekonomiczne znaczenie produktu dla rozwoju regionu - mówi Sławomir Kieda, dyrektor Podlaskiej Regionalnej Organizacji Turystycznej.
W poniedziałek (6 listopada) w Operze i Filharmonii Podlaskiej odbyła się uroczysta gala wręczenia certyfikatów laureatom regionalnego etapu XX edycji Konkursu na Najlepszy Produkt Turystyczny Województwa Podlaskiego.
W tegorocznej edycji Konkursu udział wzięły 22 produkty turystyczne - 15 w kategorii „Certyfikat Polskiej Organizacji Turystycznej”, 6 w kategorii „Turystyczne Odkrycie Roku” i 1 w kategorii „Złoty Certyfikat Polskiej Organizacji Turystycznej”.
Laureatami regionalnego etapu w kategorii „Certyfikat Polskiej Organizacji Turystycznej” są:
Miejsce I
Mistrzostwa w Pieczeniu Babki i Kiszki Ziemniaczanej (produkt zgłoszony przez Starostwo Powiatu Białostockiego).
Miejsce II
Fiesta Balonowa „Dolina Narwi” (produkt zgłoszony przez Stowarzyszenie Białostocki Klub Balonowy).
Miejsce III
Z biegiem Kanału Augustowskiego (produkt zgłoszony przez Augustowską Organizację Turystyczną).
- Mistrzostwa w Pieczeniu Babki i Kiszki Ziemniaczanej to wspaniała impreza Powiatu Białostockiego. Odbywa się w pięknej gminie Supraśl, perełce naszego powiatu - zaznacza Jan Perkowski, starosta powiatu białostockiego. - Czym bardziej można dotrzeć do ludzi jak nie naszymi wspaniałymi potrawami? W końcu "przez żołądek do serca". Ta babka i kiszka oczarowała ludzi. Frekwencja na naszych drugich mistrzostwach była jeszcze większa niż przed rokiem, a my dokładamy wszelkich starań, by nasza impreza była coraz lepsza.
Laureatem regionalnego etapu XX edycji Konkursu na Najlepszy Produkt Turystyczny w kategorii „Turystyczne Odkrycie Roku” jest Wieża widokowa w Uhowie (produkt zgłoszony przez Urząd Miejski w Łapach).
Laureatem regionalnego etapu XX edycji Konkursu na Najlepszy Produkt Turystyczny w kategorii „Złoty Certyfikat Polskiej Organizacji Turystycznej” jest WOSiR Szelment (produkt zgłoszony przez WOSiR Szelment).
Nagrodzone produkty otrzymały nominację do udziału w ogólnopolskim etapie Konkursu.
Do udziału w plebiscycie „Certyfikat Internautów” zgłoszony został produkt Mistrzostwa w Pieczeniu Babki i Kiszki Ziemniaczanej. Głosowanie zakończyło się 31 października. Jego wyniki nie są jeszcze znane.
Zobacz też:
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?