Wasilków. Smaki Podlasia z ziemniakiem w roli głównej. Zobacz festyn w Podlaskim Muzeum Kultury Ludowej (ZDJĘCIA)

Izolda Hukałowicz
Izolda Hukałowicz
Festyn Smaki Podlasia w Podlaskim Muzeum Kultury Ludowej w Wasilkowie (12.09.2021 r.).
Festyn Smaki Podlasia w Podlaskim Muzeum Kultury Ludowej w Wasilkowie (12.09.2021 r.). Wojciech Wojtkielewicz
Pokazy kulinarne, sprzedaż produktów regionalnej kuchni, warsztaty, pokazy i konkurs na najsmaczniejszą potrawę - to tylko niektóre z atrakcji festynu etnograficznego Smaki Podlasia, który odbywa się dziś (12 września) w Podlaskim Muzeum Kultury Ludowej w Wasilkowie. Tematem przewodnim tegorocznego festynu jest ziemniak. Festyn cieszy się ogromnym powodzeniem i - jak co roku - przyciąga setki miłośników tradycyjnej podlaskiej kuchni.

Były już zboża i mleko, a w tym roku przyszedł czas na ziemniaka – jedno z podstawowych warzyw stosowanych w kuchni polskiej, bez którego Polacy nie wyobrażają sobie obiadu. To właśnie kartofle są głównym bohaterem tegorocznego festynu etnograficznego Smaki Podlasia, który odbywa się dziś (12 września) w Podlaskim Muzeum Kultury Ludowej w Wasilkowie.

Zobacz, jak goście bawią się podczas festynu Smaki Podlasia 2021.

Ziemniaki są łatwo dostępne, smaczne i uniwersalne - można z nich przygotować wiele pysznych potraw: babki, kartacze, kiszki czy placki. Dlatego podczas festynu nie mogło zabraknąć pokazów kulinarnych wyrobu potraw ziemniaczanych. Oprócz typowo "kuchennych" atrakcji można też obejrzeć muzealia, które pokazują, jak zmieniały się narzędzia do uprawiania ziemniaków, sposoby ich przechowywania i przetwarzania.

Zobacz też:

Ziemniak to główny bohater festynu, ale nie jedyny. W trakcie imprezy odbyła się oficjalna inauguracja Europejskich Dni Dziedzictwa w Województwie Podlaskim. Wojewódzcy koordynatorzy z Podlaskiego Urzędu Marszałkowskiego postawili na atrakcje związane z kuchnią żołnierską. Jedną z nich były m.in. pokazy w wykonaniu grup rekonstrukcyjnych z różnych okresów naszej historii.

Na festynie nie zabrakło też jarmarku sztuki ludowej i rękodzieła oraz występów zespołów ludowych. Na tegorocznych Smakach Podlasia można też zrobić zakupy, posłuchać tradycyjnej muzyki z różnych zakątków regionu oraz opowieści znanego białostockiego aktora Ryszarda Dolińskiego o niekoniecznie legalnej, ale starej tradycji wytwarzania trunków w naturalnej scenerii wystawy poświęconej bimbrownictwu i obejrzeć pokaz tłoczenia oleju.

Zobacz też:

Na gości czekają też wystawy stałe we wnętrzach zabytkowych budynków, między innymi wystawa wnętrza z okresu międzywojennego w chałupie z Czyż, której uroczyste otwarcie odbędzie się właśnie podczas festynu „Smaki Podlasia”.

PROGRAM FESTYNU ETNOGRAFICZNEGO „Smaki Podlasia” 12.09.2021 r.

11.00-17.00 JARMARK SZTUKI LUDOWEJ I RĘKODZIEŁA

11.00-17.00 MOŻLIWOŚĆ ZWIEDZANIA WYSTAW:

  • sztuka ludowa (dwór z Bobry Wielkiej);
  • wystawa grafik Władysława Pietruka (dwór z Bobry Wielskiej);
  • mechanizacja rolnictwa (stodoła z Redut);
  • leśna bimbrownia;
  • czasowa wystawa dotycząca uprawy i przetwórstwa ziemniaka (przy chałupie z Dąbrowy)

11.00-17.00 POKAZY I ZAJĘCIA ZWIĄZANE Z ZIEMNIAKIEM

  • pokazy kulinarne wyrobu potraw ziemniaczanych;
  • pokaz wyrobu i degustacja kisielu z mąki ziemniaczanej;
  • pokaz prasowania i krochmalenia tkanin;
  • olimpiada sportowa;
  • zajęcia edukacyjne dla najmłodszych

11.00-17.00 POKAZY ZWIĄZANE Z KULINARIAMI

  • pokaz wyrobu cukierków i lizaków;
  • pokaz tłoczenia oleju lnianego (pokazy rozpoczynają się o pełnych godzinach)

11.00-17.00 POKAZY I WARSZTATY ORGANIZOWANE W RAMACH PIKNIKU KULINARNEGO INAUGURUJĄCEGO EUROPEJSKIE DNI DZIEDZICTWA W WOJEWÓDZTWIE PODLASKIM

  • wystawa „kuchnia w Wojsku Polskim w 1918-1939”;
  • wystawa „książki kucharskie XIX – XX w.”; diorama rekonstrukcyjna „wczesne średniowiecze”;
  • diorama „racje żywnościowe żołnierzy XXI w.”;
  • diorama rekonstrukcyjna „Chorągiew Komputowa Stefana Czarnieckiego”;
  • pokaz kawaleryjski;
  • degustacja potraw żołnierskich przygotowanych przez Stowarzyszenie Grupa Wschód

12.00 – OTWARCIE EKSPOZYCJI WNETRZA MIESZKALNEGO Z OKRESU MIĘDZYWOJENNEGO, Z TERENÓW POŁUDNIOWO-WSCHODNIEGO PODLASIA (CHAŁUPA Z CZYŻ)

12.00-17.00 WYSTĘPY ZESPOŁÓW FOLKLORYSTYCZNYCH

12.00-17.00 KONKURS KULINARNY (REMIZA Z RUDKI)

(12.00-14.00 – przyjmowanie potraw, po 14.00 – prace jury, między 16.00 a 17.00 ogłoszenie wyników konkursu na scenie przy remizie i wręczenie nagród)

13.00-14.30 WYSTĘP AKTORSKI RYSZARDA DOLIŃSKIEGO W LEŚNEJ BIMBROWNI

13.00-15.00 DEGUSTACJA ZIEMNIAKÓW Z PARNIKA I Z ŻARU (PRZY OGNISKU)

Astronauci amatorzy polecieli w kosmos

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie