Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

W rękach Mlekovity

Barbara Kociakowska [email protected]
Suwalska Sudowia dołączyła do potęgi - wysokomazowieckiej Mlekovity
Suwalska Sudowia dołączyła do potęgi - wysokomazowieckiej Mlekovity
Mlekovita z Wysokiego Mazowieckiego przejęła Sudowię, spółdzielnię z Suwałk. To pierwsza tak duża fucja w tym roku w branży mleczarskiej.

Sudowia to potężny zakład o bardzo dużych możliwościach – opowiada Dariusz Sapiński, prezes SM Mlekovita w Wysokiem Mazowieckiem. – Będziemy w niego inwestować.

W minionym tygodniu walne zgromadzenie członków spółdzielni Mlekovita podjęło decyzję o przyłączeniu do grupy Mlekovity suwalskiej Sudowii. Członkowie suwalskiej spółdzielni taką decyzję podjęli trochę wcześniej. Zarząd Sudowii przestał istnieć, kierownikiem oddziału została Bożena Dobrzyń, dotychczasowa prezes.

To było nieuniknione

– Dołączymy do Mlekovity, bo to sprawdzony partner – mówi Bożena Dobrzyń. – Wcześniej współpracowaliśmy ze sobą i to od kilkunastu lat.

Jak tłumaczy, Sudowia zdecydowała się na konsolidację, bo jest to proces nieunikniony. Tak jak wcześniej nasze wejście do Unii Europejskiej.

Sudowia ma produkować to, co dotychczas. Tyle że teraz pod logo Mlekovity.

– Wybraliśmy silnego partnera, bo na to, by łączyć się z mniejszymi nie było już czasu – mówi Bożena Dobrzyń.

 

Sapiński: To nasza największa fuzja

 

Dariusz Sapiński uważa, że jest to największa fuzja jego firmy. Podoba mu się zakład położony na kilkunastu hektarach.

– Ten zakład jest przystosowany do przerobu 2 mln litrów mleka, a przerabia 100 tys. litrów dziennie – wyjaśnia prezes Sapiński.

Jak mówi, stwarza to duże możliwości. Ale w pojedynkę Sudowia nie dałaby rady. Potrzebuje dużych nakładów finansowych, ale ma potencjał.

W Suwałkach powstanie też magazyn. Bo spółdzielnia z Wysokiego Mazowieckiego stawia teraz na magazyny, centra dystrybucyjne (jedno z nich otworzyła w minionym tygodniu w Kluczborku, jego powierzchnia magazynowa wynosi 1200 mkw.), sklepiki nabiałowe. Jeśli chodzi o te ostatnie, otwiera je co tydzień, nawet po 2-3. Na lokalizację wybiera duże miasta – najczęściej Łódź i Warszawę.

Kryzys? To dobry czas na biznes.

– My w kryzysie robimy dobry biznes – mówi Dariusz Sapiński. – O 22 proc. zwiększyliśmy skup mleka, inwestujemy.

Mlekovita ma też ambitne plany związane z zagranicą. Na początek zamierza otworzyć swoje zakłady w państwach sąsiadujących: Czechach, Słowacji, Litwie. Już są prowadzone rozmowy.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Zwolnienia grupowe w Polsce. Ekspert uspokaja

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Wróć na poranny.pl Kurier Poranny