Ul. Kilińskiego 13. Lokal po Cabarecie zmieni się nie do poznania

Tomasz Mikulicz tmikulicz@poranny.pl tel. 85 748 74 25
Lokal po Cabarecie przy ul. Kilińskiego 13 w Białymstoku zmieni się nie do poznania
Lokal po Cabarecie przy ul. Kilińskiego 13 w Białymstoku zmieni się nie do poznania Andrzej Zgiet
Ściany w kolorze purpurowo-złotym, multimedialny plac zabaw, a jedzenie przyrządzane metodą sous-vide. Taki ma być nowy lokal przy ul. Kilińskiego 13, który powstanie w miejsce Cabaretu.

Lokal przy ul. Kilińskiego 13 to jedno z najatrakcyjniejszych miejsc w mieście, które idealnie nadaje się na prowadzenie stylowej knajpy. Pomieszczenie jest spore, a sam budynek zlokalizowany przy niewielkiej uliczce, która może się wielu wydać namiastką starówki. Przez lata działała tu restauracja Cabaret. Lokal miał ciekawy wystrój. Odbywały się też tu koncerty. Charakter tego miejsca ma być zachowany. Szykuje się jednak sporo zmian.

- Stworzony tu będzie multimedialny plac zabaw dla dzieci oraz interaktywna podłoga. Planowane jest też organizowanie kursów zdrowego odżywiania - mówi Beata Kołakowska z magistratu.

Gmina wynajęła właśnie lokal. Przetarg wygrała białostocka spółka 614. I choć jej szefostwo nie chce na razie mówić o swoich zamiarach, wiadomo że w dalszym ciągu będą tu organizowane imprezy kulturalne i artystyczne. Chodzi m.in. o występy kabaretów z całej Polski.

Nowy najemca planuje też zmienić wystrój wnętrza. - Sala restauracyjna w kolorystyce purpurowo-złotej nawiązywać będzie do wystroju art deco końca XIX wieku - twierdzi Beata Kołakowska.

Wiadomo, że oprócz ciekawego wystroju i oferty kulturalnej, bardzo ważne jest dobre jedzenie. Nowy najemca stawia na przyrządzanie potraw metodą sous-vide (po francusku "w próżni"). Metoda polega na długim gotowaniu potraw w szczelnie zamkniętych workach plastikowych, umieszczonych w gorącej wodzie. Dzięki temu jedzenie zachowuje naturalny smak i ma lepszą jakość.

Na razie nie wiadomo kiedy lokal będzie ponownie otwarty. Tymczasem Zarząd Mienia Komunalnego szykuje kolejne przetargi na atrakcyjne miejsca. Już 25 października okaże się, czy jest chętny na 67-metrowy lokal przy ul. Grochowej 11 i pomieszczenie na parterze budynku przy ul. Jurowieckiej 34 (ma prawie 75 mkw.). Prawdziwą gratką dla inwestorów będzie jednak przetarg na lokal przy u. Sienkiewicza 22 (ma 167,50 mkw). Ogłoszenie o szczegółach pojawi się wkrótce na stronie ZMK.

Czytaj e-wydanie »

Wideo

Komentarze 17

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

G
Gość

na początku lat 90-tych był tu kultowy klub "13-tka", prowadzony przez gościa o ksywie "Pędzel", gdzie słuchaliśmy Janis Joplin i the Doors, chyba nie było wtedy jeszcze koncesji, bo piliśmy tylko colę, ale głownie chodziło o miejsce spotkań i słuchanie muzyki, potem zaczęli robić też koncerty rockowe dla lokalnych grup muzycznych, na które schodzili miłośnicy dobrej, starej muzy, potem w 1993  wstawili stoły bilardowe i zaczęło się schodzić coraz więcej ludzi z miasta.... a dzisiaj ma tam być plac zabaw dla dzieci???

G
Gość

o ile mnie pamięć nie myli Cabaret z klimatem Moulin Rouge był w tym miejscu od ... dawna. Savoy ? Chyba jeszcze nie minął rok. 

n
niezły gość

Rozumiem, że sous-vide trochę francuskie, a trochę polskie, nie będzie powtarzaniem Savoy'a, który jest za ścianą?
Co za myślenie!

 

 

E
Eks.

ktoś ma pomysł i pieniądze na jego realizację. O czym tu dyskutować? Mało jest w naszym mieście lokali z klimatem, wyróżniających się, do których chętnie przyjdą i zajrzą turyści, wszystkie powtarzają swoich sąsiadów zza ściany. A tu powstaje coś co będzie inne. Może trochę francuskie, może odrobinę polskie, może nowatorskie a jednocześnie zachowujące klasę na miarę art deco. A co robicie wy? Marudzicie. Jakie to polskie. Wszędzie i zawsze znajdzie się grupka ludzi o "wysublimowanych gustach" i chęcią wypowiedzenia się w temacie o którym nie mają pojęcia.

Brawo :)  Ponarzekajmy. Bo niby co innego robią znudzeni codziennością bezbarwni ludzie, aby się odrobinę ubarwić? 

250

super! czekam na otwarcie i dopiero ocenię! Ciekaw jestem jednak skąd te wszystkie rzetelne informacje, skoro szefostwo nie udziela wywiadów? Czy aby na pewno są one sprawdzone, czy pisanina dla samego pisania, jak ostatnio? Śmiem wątpić. 

8399884
W dniu 11.10.2013 o 09:01, Gość napisał:

Jeśli to prawda, odpowiednie służby powinny to sprawdzić.

znowu jakieś plotki. widzę, że ludzie uwielbiają gadać i przekazywać sobie informacje. nie ważne, że są one kompletnie nie sprawdzone. 

G
Gość

mało kto wie, że metodą sous vide gotuje w białymstoku już wiele lokali. choćby makaron na uszy. to nowatorska, ale popularna, szybka i zdrowa metoda gotowania. a na pewno o wiele lepsza niż smażenie na głębokim tłuszczu. to dobry wybór. będzie w naszym mieście kolejne miejsce ze zdrowym jedzeniem. 

G
Gość
W dniu 10.10.2013 o 11:27, gość napisał:

Nie rozumiem dlaczego w kolejnym juz ostatnio artykule o Cabarecie podkreśla się, że nowy najemca to, nowy najemca tamto jak wiadomo, że to stary najemca, tylko nie płacił czynszu, rozwiązał spółkę i założył nową, ale to ciągle ta sama osoba.

oj to nie jest ta sama osoba. Masz nietrafione i stare informacje. 

a
aga

A ja tam czekam na otwarcie, wtedy ocenie. Najwazniejsze, że ponoć ma być zachowany dotychczasowy charakter miejsca i to się liczy.

m
melon

w cabarecie jedzenie było okropne

G
Gość
W dniu 10.10.2013 o 11:27, gość napisał:

Nie rozumiem dlaczego w kolejnym juz ostatnio artykule o Cabarecie podkreśla się, że nowy najemca to, nowy najemca tamto jak wiadomo, że to stary najemca, tylko nie płacił czynszu, rozwiązał spółkę i założył nową, ale to ciągle ta sama osoba.

Jeśli to prawda, odpowiednie służby powinny to sprawdzić.

l
lycker

Art deco to nie koniec 19. wieku.

Jedzenie z plastikowych worków? A fu.

M
Marek

A wy wszystko krytykujecie nie za państwowe pieniądze powstaje ten lokal jak sie nie spodoba to nie będziecie tam chodzić

g
gość

Nie rozumiem dlaczego w kolejnym juz ostatnio artykule o Cabarecie podkreśla się, że nowy najemca to, nowy najemca tamto jak wiadomo, że to stary najemca, tylko nie płacił czynszu, rozwiązał spółkę i założył nową, ale to ciągle ta sama osoba.

e
ewa
W dniu 10.10.2013 o 10:23, Pierre napisał:

art deco, sous-vide - jeszcze żelipapą brakuje tylko. Fhancja nohmalnie!

hahaha

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3