Światowe Mistrzowska w Pieczeniu Babki i Kiszki Ziemniaczanej
Światowe mistrzostwa są już organizowane po raz drugi. Wcześniejsze mistrzostwa odbywały się w ramach Spotkań z Naturą i Sztuką UROCZYSKO. Powiat białostocki postanowił kontynuować tradycję mistrzostw. Wydarzenie odbywa się na Placu Tadeusza Kościuszki w Supraślu. Wydarzenie tradycyjnie cieszyło się dużym zainteresowaniem.
Swoje wyroby zaprezentowali lokalni producenci, w tym m.in. Koła Gospodyń Wiejskich. Brali udział w konkursie na najsmaczniejszą babkę oraz kiszkę ziemniaczaną. Tak jak rok temu podlaskie przysmaki były oceniane w dwóch kategoriach: indywidualnej oraz dużych producentów. Konkursowe wyroby były oceniane nie tylko przez jury. Swój głos mogli oddać także wszyscy odwiedzający wydarzenie. Jednak to nie koniec konkursów. Podczas mistrzostw jury wybrało najlepszy chłodnik oraz nalewki. Przygotowane wyroby cieszyły się olbrzymim zainteresowaniem.
Promocja podlaskiej kuchni
Światowe Mistrzostwa w Pieczeniu Babki i Kiszki Ziemniaczanej są świetną okazją do promocji podlaskiej kultury. Jednocześnie podczas wydarzenia każdy znajdzie coś dla siebie. Na dzieci czekały dmuchańce oraz animacje. Osoby odwiedzające stoiska mogły zaopatrzyć się w lokalne produkty czy rękodzieło.
Imprezę poprowadziła Edyta Folwarska dziennikarka i prezenterka telewizyjna od wielu lat związana z polskim show biznesem. Tradycyjnie podczas mistrzostw na zgromadzone osoby czekały koncerty. Osoby zgromadzone do tańca porwały następujące zespoły:
- Sensation Band,
- Duet Akustyczny Stereothon,
- Jorrgus
- Stachursky.
Zobacz galerię z wydarzenia:
Światowe Mistrzostwa w pieczeniu babki i kiszki ziemniaczanej w Supraślu (TVP3 Białystok)
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?