Świąteczny catering coraz bardziej popularny

Magdalena Szymańska-Smarżewska mszymanska@prasapodlaska.pl tel. 85 748 95 42
Z roku na rok zainteresowanie zakupem potraw świątecznych rośnie
Z roku na rok zainteresowanie zakupem potraw świątecznych rośnie
Z roku na rok zainteresowanie zakupem potraw świątecznych rośnie. Coraz więcej bowiem osób oszczędza swój czas i korzysta z usług profesjonalnych kucharzy. Firmy z branży gastronomicznej dostosowują swoje oferty do zapotrzebowania.

Klienci cateringowi to przede wszystkim ludzie aktywni zawodowo, odczuwający deficyt wolnego czasu i przedkładający wypoczynek nad pracę w kuchni – zauważa Lilia Wiśniewska, kierownik działu marketingu PSS Społem w Białymstoku. – Z naszych usług korzystają też emeryci i osoby starsze, dla których jest to wygodna i prosta metoda na zorganizowanie świąt.

Ale nie tylko święta to dobry moment na kupowanie gotowych produktów. Także inne okazje i uroczystości, jak np. chrzciny, rocznice czy komunia, skłaniają klientów do kupowania gotowego jedzenia. Powód: szybciej i solidniej, za przystępną cenę.

Zobacz także. Długi majowy weekend. Podróże po Europie. Słowacja, Portugalia a może Litwa?

Dlatego też gastronomia jest jedną z najszybciej rozwijających się branż na świecie. Firmy dwoją się i troją, aby pozyskać jak najwięcej klientów. Z roku na rok proponują coraz to nowsze, wymyślne i smaczniejsze potrawy, które jak się okazuje, cenowo są bardzo zbliżone, do tych sprzed roku: od 1 zł za pisankę, ciasta od 1,50 za 100 gram, a wyroby garmażeryjne od 1,60 za 100 gram. A jeśli nie mamy czasu nawet na odebranie naszego zamówienia, to bez obawy - firma dostarczy potrawy w wyznaczone miejsce i na konkretną godzinę.

– Nasze Centrum Astoria na świąteczny stół proponuje szeroki wybór przygotowywanej tradycyjnymi metodami garmażerki rybnej i mięsnej – mówi Lilia Wiśniewska. – Oferujemy też sałatki, ciasta i desery, a nawet torty dekorowane żywymi kwiatami.

 

Wartość rynku usług gastronomicznych w Polsce (w mld zł)

 

Choć Garmażeria Staropolska Lech już zakończyła przyjmowanie zamówień na zestawy świąteczne, to wciąż można skorzystać z wielkanocnego asortymentu dostępnego w firmowych sklepach.

– Polecamy pasztety, mamy ich dwadzieścia sześć rodzajów – zachęca Justyna Orlińska z Lecha. – Oprócz tego oferujemy białą kiełbaskę, ogromy wybór szynek, ryb, galantynę z kaczki, indyka pieczonego w całości z pomarańczą i szereg innych smakołyków, z których słynie nasza firma.

 

Szeroką ofertę świąteczną ma też Klub Rozrywki Krąg. Tu zamówienia można składać jeszcze do piątku.

– Karkówki faszerowane, różne rolady, boczek faszerowany, jaja faszerowane, klopsy, galantyna z morelą, ryby, kotlety, sałatki, babki, mazurki, serniki... wybór jest ogromny. Ceny - jak w ubiegłym roku – wymienia Maria Kojta z Kręgu. – Wiele osób kupuje malowane pisanki.

Warto też poszukać osób, które dorywczo zajmują się przygotowywaniem specjałów na świąteczny stół. – Do ceny surowego mięsa czy ryby doliczam od ośmiu do piętnastu złotych za przygotowanie i uwędzenie – mówi pan Andrzej, który ogłoszenie o swojej usłudze - wędzenia - zamieścił na jednym z białostockich portali internetowych. – Wszystko zależy do ilości. Zainteresowanie jest bardzo duże. Już w lutym dzwonili do mnie ludzie i zapisywali się w kolejkę.

Pani Lucyna zaś oferuje pieczenie ciast, tortów, bab, mazurków, a także malowanie pisanek cebulnikiem.

– Od kilku lat piekę dla znajomych i sąsiadów, w tym roku po raz pierwszy się ogłosiłam i muszę przyznać, że mam naprawdę dużo pracy – mówi.

Opinia
prof. dr hab. Andrzej Sadowski, socjolog z Uniwersytetu w Białymstoku
Popularność firm cateringowych świadczy o tym, że nasze społeczeństwo staje się coraz bogatsze. Chcemy się też w pewien sposób pokazać, dlatego część pieniędzy przeznaczamy na produkty spożywcze przygotowane przez profesjonalistów. Po drugie jesteśmy coraz bardziej zabiegani, zajęci pracą i codziennymi obowiązkami. Catering jest wygodnym wyręczeniem nas w świątecznych przygotowaniach. Po trzecie – reklama robi swoje. Jest coraz więcej informacji o usługach gastronomicznych, coraz więcej punktów, a ceny są przystępne. Więc korzystamy.

Restauratorzy załamani decyzją premiera

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3